Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Erilaiset lahjat ja tehtävät

Usko ja elämä - Matkaevääksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies
Joulu on nyt jo takana päin. Lahjat on annettu ja saatu.
Muistan kuinka lapsena aukaisin ensin pehmeät paketit, joissa arvelin olevan vähemmän kiinnostavia vaatetusyllätyksiä ja säästin isot, painavat tai kivasti kolisevat paketit viimeiseksi. Näin jännitystä riitti loppuun asti.

Nykyään ei ole ratkaisevaa, millaisen paketin saan tai onko sitä ollenkaan. Paljon tärkeämmäksi joulunvietossa on tullut läheisten kanssa oleminen ja juhlan alkuperäisen sanoman äärelle pysähtyminen. Olen myös huomannut, että niin lapselle kuin aikuisellekin tuo iloa paketin saamisen lisäksi sen antaminen.

Lahjoja Jumalalta

Me ihmiset emme saa lahjoja vain toisiltamme, vaan myös Luojaltamme. Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä erilaisista armolahjoista (Room. 12:6). Jokainen meistä on luotu erilaiseksi, ainutlaatuiseksi yksilöksi, jolla on omat synnynnäiset ja elämän varrella kehittyneet lahjakkuutensa. Emme ole täällä sattumalta, vaan jokaisen ihmisen elämällä on tarkoitus ja merkitys.

Joskus omat lahjamme voivat tuntua vähemmän hyviltä, aivan kuin ne peh­meät paketit lapsena. Emme osaa antaa arvoa omille kyvyillemme, vaan kadehdimme toisiamme. Minä olisin aina halunnut olla hyvä laulamaan. Nautin paljon musiikista, mutta en pysty laulamaan niin hyvin kuin tahtoisin.

Meille ihmisille on annettu myös oppimisen lahja. Vaikka en ole taitava laulaja, olen sitäkin oppinut. Ajattelen, että ihminen, joka luovuttaa heti, voi jäädä paljosta paitsi. Aina emme tiedä, mitä kaikkea voimme osata, kun tarpeeksi yritämme. 

Jumalan antamien lahjojen tarkoitus ei ole ilahduttaa vain itseämme. Lahjakas laulaja voi tuottaa iloa toisille ja kertoa omalla lahjallaan sen antajasta. Evankeliumin työtä voi tehdä monilla erilaisilla lahjoilla. Paavali neuvoi roomalaisia: ”Niin neuvon minä teitä, rakkaat veljet, Jumalan sydämellisen laupeuden kautta, että te antaisitte teidän ruumiinne eläväksi, pyhäksi ja Jumalalle otolliseksi uhriksi, joka on teidän toimellinen jumalanpalveluksenne.” (Room. 12:1.)

Lahjat tarkoitettu jaettaviksi 

Luulen, että harva meistä kokee antavansa koko elämäänsä uhriksi Jumalalle. Ajatuksemme ovat varsin usein kiinni ajallisissa asioissa, iloissa ja suruissa. Jumalan sanan tarkoitus ei ole orjuuttaa meitä, vaikka se usein kysyykin meiltä nöyryyttä. Jumala ei luonut ihmistä orjakseen, vaan omaksi kuvakseen. Jeesus opetti lain orjuuttamia fariseuksia, ettei ihmistä luotu sapattia varten, vaan sapatti ihmistä varten (Mark. 2:27).

Me saamme olla onnellisia ja nauttia siitä lahjasta, jonka olemme saaneet. Jumalan sanassa meitä kehotetaan muistamaan lahjan antajaa. Kun Jeesus lähetti opetuslapsensa Israelin kaupunkeihin saarnaamaan Jumalan valtakunnasta, niin hän ohjeisti heitä: ”lahjaksi olette saanet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8). Meidän saamamme lahjat eivät ole itsetarkoitus, vaan ne on tarkoitettu käytettäviksi ja jaettaviksi.

Paavali varoittaa kiintymästä liikaa omiin lahjoihin. Lahjoillamme on jokin tarkoitus aivan kuin ruumiimme jäsenillä. Käsillä, jaloilla, silmillä ja korvilla on kaikilla oma tehtävänsä, mitä muilla jäsenillä on hankala korvata. Samalla tavoin sinä olet tärkeä Kristus-ruumiin jäsenenä. Sinua kutsutaan antamaan omat lahjasi Herran palvelukseen. (Room. 12:3–5.)  Hän ei vaadi sinua, mutta myös evankeliumin työssä saa huomata, että lahjan jakajan ilo on yhtä suuri kuin lahjan saajan.

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 31.12.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi