Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Erilaiset lahjat ja tehtävät

Usko ja elämä - Matkaevääksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies
Joulu on nyt jo takana päin. Lahjat on annettu ja saatu.
Muistan kuinka lapsena aukaisin ensin pehmeät paketit, joissa arvelin olevan vähemmän kiinnostavia vaatetusyllätyksiä ja säästin isot, painavat tai kivasti kolisevat paketit viimeiseksi. Näin jännitystä riitti loppuun asti.

Nykyään ei ole ratkaisevaa, millaisen paketin saan tai onko sitä ollenkaan. Paljon tärkeämmäksi joulunvietossa on tullut läheisten kanssa oleminen ja juhlan alkuperäisen sanoman äärelle pysähtyminen. Olen myös huomannut, että niin lapselle kuin aikuisellekin tuo iloa paketin saamisen lisäksi sen antaminen.

Lahjoja Jumalalta

Me ihmiset emme saa lahjoja vain toisiltamme, vaan myös Luojaltamme. Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä erilaisista armolahjoista (Room. 12:6). Jokainen meistä on luotu erilaiseksi, ainutlaatuiseksi yksilöksi, jolla on omat synnynnäiset ja elämän varrella kehittyneet lahjakkuutensa. Emme ole täällä sattumalta, vaan jokaisen ihmisen elämällä on tarkoitus ja merkitys.

Joskus omat lahjamme voivat tuntua vähemmän hyviltä, aivan kuin ne peh­meät paketit lapsena. Emme osaa antaa arvoa omille kyvyillemme, vaan kadehdimme toisiamme. Minä olisin aina halunnut olla hyvä laulamaan. Nautin paljon musiikista, mutta en pysty laulamaan niin hyvin kuin tahtoisin.

Meille ihmisille on annettu myös oppimisen lahja. Vaikka en ole taitava laulaja, olen sitäkin oppinut. Ajattelen, että ihminen, joka luovuttaa heti, voi jäädä paljosta paitsi. Aina emme tiedä, mitä kaikkea voimme osata, kun tarpeeksi yritämme. 

Jumalan antamien lahjojen tarkoitus ei ole ilahduttaa vain itseämme. Lahjakas laulaja voi tuottaa iloa toisille ja kertoa omalla lahjallaan sen antajasta. Evankeliumin työtä voi tehdä monilla erilaisilla lahjoilla. Paavali neuvoi roomalaisia: ”Niin neuvon minä teitä, rakkaat veljet, Jumalan sydämellisen laupeuden kautta, että te antaisitte teidän ruumiinne eläväksi, pyhäksi ja Jumalalle otolliseksi uhriksi, joka on teidän toimellinen jumalanpalveluksenne.” (Room. 12:1.)

Lahjat tarkoitettu jaettaviksi 

Luulen, että harva meistä kokee antavansa koko elämäänsä uhriksi Jumalalle. Ajatuksemme ovat varsin usein kiinni ajallisissa asioissa, iloissa ja suruissa. Jumalan sanan tarkoitus ei ole orjuuttaa meitä, vaikka se usein kysyykin meiltä nöyryyttä. Jumala ei luonut ihmistä orjakseen, vaan omaksi kuvakseen. Jeesus opetti lain orjuuttamia fariseuksia, ettei ihmistä luotu sapattia varten, vaan sapatti ihmistä varten (Mark. 2:27).

Me saamme olla onnellisia ja nauttia siitä lahjasta, jonka olemme saaneet. Jumalan sanassa meitä kehotetaan muistamaan lahjan antajaa. Kun Jeesus lähetti opetuslapsensa Israelin kaupunkeihin saarnaamaan Jumalan valtakunnasta, niin hän ohjeisti heitä: ”lahjaksi olette saanet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8). Meidän saamamme lahjat eivät ole itsetarkoitus, vaan ne on tarkoitettu käytettäviksi ja jaettaviksi.

Paavali varoittaa kiintymästä liikaa omiin lahjoihin. Lahjoillamme on jokin tarkoitus aivan kuin ruumiimme jäsenillä. Käsillä, jaloilla, silmillä ja korvilla on kaikilla oma tehtävänsä, mitä muilla jäsenillä on hankala korvata. Samalla tavoin sinä olet tärkeä Kristus-ruumiin jäsenenä. Sinua kutsutaan antamaan omat lahjasi Herran palvelukseen. (Room. 12:3–5.)  Hän ei vaadi sinua, mutta myös evankeliumin työssä saa huomata, että lahjan jakajan ilo on yhtä suuri kuin lahjan saajan.

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 31.12.2014.

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi