Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Älä jää kiusauksissa yksin

Usko ja elämä - Matkaevääksi 5.3.2014 15:57 | Päivämies
Ollessani alakouluikäinen naapurin poika tuli kotiimme ja pyysi salaperäisenä minua ulos. Pojalla oli taskussa pikkuauto, ja hän oli keksinyt, että se poltettaisiin. Minun piti hakea tulitikut ja tärpättiä. Isä ja äiti olivat kieltäneet koskemasta molempiin, joten se piti tehdä salaa. En olisi halunnut olla tottelematon, mutta kun kaveri pyysi. Ja kiinnostihan se polttaminen itseänikin.
Tuolla kerralla kiusaus väärin tekemiseen sai alkunsa toisen ihmisen ajatuksista, mutta myös oma mieli lähti asiaan mukaan. Enimmäkseen kiusaukset syntyvät kuitenkin omassa mielessä. Lapsena väärän ja oikean hahmotti vanhempien neuvojen perusteella, mutta nuoruusvuosina opin ymmärtämään, että taistelu oikean ja väärän välillä käydään omassa sisimmässäni.
 
Päättäväisyys ei riitä

Kirjoitin joskus nuoruusiässä päiväkirjaan itselleni ohjeita, miten voisin päästä irti huonoista asioista elämässäni. Ajattelin, että asiat korjaantuvat, kun vain olen riittävän päättäväinen. Ei se niin mennyt. Olinhan monet kerrat kuullut seuroissakin, ettei se omin voimin onnistu.
 
Senkin olin kuullut monesti seuroissa, että jos saa kerrotuksi rikkomuksistaan jollekin toiselle uskovaiselle ja saa kuulla anteeksiantamuksen, se vapauttaa ja auttaa taistelemaan kiusauksia vastaan. Olin rukoillut Jumalalta, että hän antaisi tilaisuuden ottaa mieltä painavat asiat puheeksi jonkun kanssa.
 
Eräänä iltana, kun muu perhe oli jo nukkumassa, kuulin isän tulevan kotiin kokouksesta. Silloin tunsin, että tämä oli se tilaisuus. Kerroin asiani, ja muutamalla sanalla isäni rohkaisi ja saarnasi synnit anteeksi.
 
Voimakas ilo täytti mieleni ja ajattelin, etten enää koskaan halua tehdä mitään, millä pahoitan toisen ihmisen tai Jumalan mielen. Seuraavien päivien aikana koin, miten evankeliumista sai voimaa. Mieleeni nousi myös käytännöllisiä neuvoja kiusausten välttämiseksi. Olin kuullut varoitettavan joutilaisuuden vaaroista. Niinpä tarjouduin tekemään polttopuita kotipihassa ja tartuin koulutehtäviinkin entistä tunnollisemmin.
 
Toinen mieleen noussut neuvo varoitti yksin jättäytymisestä. Ajattelin, että olen siinä suhteessa onnellinen, että minulla on useita uskovaisia ystäviä, joiden kotiin olen tervetullut. Kavereiden kanssa sain myös kulkea raamattuluokassa sekä myöhemmin raamattuluokan isosena ja sitten leirityössä.
 
Jeesus tunsi kiusaukset
 
Eivät kiusaukset nuoruuteen loppuneet. On houkutuksia epärehellisyyteen tai vaikkapa omien vastuiden laiminlyöntiin. Avun lähteet ovat pysyneet samana. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko.” (Matt. 26:41.)
 
Usko vahvistuu sanan kuulossa, ja Jumalan sanalla hoidettu omatunto varoittaa synnistä. Tuota ääntä kannattaa kuunnella. Nuoruusvuosina, kun mietin omia asioitani, otin joskus esille rippilahjaksi saamani Raamatun ja luin sitä. Myös luettu Jumalan sana vahvistaa.
 
On tärkeää päästä puhumaan uskosta – ja kiusauksistakin – toisten uskovaisten kanssa. Joskus se toteutuu vaikkapa ystävien kesken saunan lauteilla tai perheenjäsenen kanssa keittiön pöydän äärellä. Vaikka keskustelu olisi kangertelevaa ja sanat vajaita, saa kuitenkin ajatella, että siinä toteutuu Jeesuksen sana: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” (Matt. 18:20).
 
Jeesus on itse apunamme taistelussa kiusauksia vastaan. Heprealaiskirjeessa sanotaan: ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan” (Hepr. 2:18).
 
Jari Hintsala

Julkaistu Päivämiehessä 5.3.2014

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi