Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Jumalan vanhurskaus Kristuksessa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 7.1.2015 00:00 | Päivämies
Kun Jumala saa herättää epäuskoisessa ihmisessä synnin tunnon, ihminen yleensä ensimmäiseksi kyselee kuten rikas nuorukainen Jeesukselta: ”Mitä hyvää minun pitää tekemän, että minä saisin iankaikkisen elämän?” (Matt. 19:16.) Hän saattaa alkaa harjoittaa hurskautta ja koettaa muuttaa elämäänsä. Raamatussa on tästä esimerkkeinä myös muun muassa Kornelius (Ap. t. 10) ja Etio­pian kamariherra (Ap. t. 8:26–40).
Ihminen perisynnin turmelema

Jeesus johdatteli rikkaan nuorukaisen näkemään, ettei ihminen kykene tekemään mitään, mikä kelpaisi Jumalalle autuuden perustukseksi. Ihminen on Paratiisissa tapahtuneen syntiinlankeemuksen seurauksena perisynnin turmelema. Hänen tahtonsa on taipuvainen pahaan. Siitä Paavali kirjoittaa: ”Ei ole yhtäkään vanhurskasta, ei yhtäkään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa. Kaikki ovat luopuneet ja käyneet kelvottomiksi. Ei ole ketään, joka tekee hyvää, ei ainoatakaan.” (Room. 3:10–12.) 

Jumalan rakkaus Kristuksessa

Jumala lähetti poikansa Jeesuksen maailmaan ottamaan synnittömät askeleet sekä kärsimään ja kuolemaan ihmisten syntien vuoksi. Jeesus nousi kuolleista vanhurskauttamisemme tähden. Hän astui ylös taivaaseen sieluvihollisen ja kuoleman voittajana. Näin hän avasi tien iankaikkiseen elämään. Vain tämä Vapahtajan täydellinen teko kelpaa Jumalalle jo täällä ajassa ja kerran viimeisellä tuomiolla. 

Kristuksen valmistama vanhurskaus omistetaan uskolla, ilman omia ansioita: ”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä.”
(Ef. 2:8.)

Jumalan valtakunnan saarna

Paavali kirjoittaa, että usko tulee Jumalan sanan kuulosta. Jeesus lähetti omansa saarnaamaan Jumalan valtakunnan evankeliumia.

Kun etsivä ihminen uskoo evankeliumissa syntinsä anteeksi, Jumala antaa ne taivaassakin anteeksi. Hän pukee ihmisen Kristuksen valmistamalla taivaspuvulla. Näin Kristuksen valmistama vanhurskaus tarjotaan täällä maan päällä ihmisille Jumalan valtakunnan evankeliumin saarnassa.

Jeesus kehotti omiaan saarnaamaan: Jumalan valtakunta on teitä lähestynyt. Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi! Evankeliumin ydinsanoma on, että syntejään katuva ihminen saa omakohtaisesti uskoa kaikki syntinsä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. 

Uskoessaan evankeliumin ihminen saa sydämeensä Pyhän Hengen. Se tuo hänen sydämeensä Jumalan rauhan ja elävän taivastoivon.  ”Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta” (Room. 5:1).  Pyhä Henki myös liittää hänet jäseneksi täällä maan päällä olevaan Kristus-ruumiseen, Jumalan valtakuntaan.

Työt uskon hedelmiä

Viimeisellä tuomiolla Jeesus luettelee niitä töitä, joita Jumalan lapset ovat täällä ajassa tehneet. Ne eivät ole autuuden perustuksena, vaan uskon hedelmänä. ”Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme” (Ef. 2:10). 

Jeesus kehotti ihmisiä etsimään kaikkein ensimmäiseksi Jumalan valtakuntaa, sillä Kristuksen valmistama vanhurs­kaus annetaan etsivälle ihmiselle tästä valtakunnasta. Se on Jumalan lahja, ja se omistetaan armosta, uskon kautta. ”Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan” (Matt. 6:33).

Toivo Määttä

Julkaistu Päivämiehessä 7.1.2015.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi