Torstai 15.11.2018
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Jumalan vanhurskaus Kristuksessa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 7.1.2015 00:00 | Päivämies
Kun Jumala saa herättää epäuskoisessa ihmisessä synnin tunnon, ihminen yleensä ensimmäiseksi kyselee kuten rikas nuorukainen Jeesukselta: ”Mitä hyvää minun pitää tekemän, että minä saisin iankaikkisen elämän?” (Matt. 19:16.) Hän saattaa alkaa harjoittaa hurskautta ja koettaa muuttaa elämäänsä. Raamatussa on tästä esimerkkeinä myös muun muassa Kornelius (Ap. t. 10) ja Etio­pian kamariherra (Ap. t. 8:26–40).
Ihminen perisynnin turmelema

Jeesus johdatteli rikkaan nuorukaisen näkemään, ettei ihminen kykene tekemään mitään, mikä kelpaisi Jumalalle autuuden perustukseksi. Ihminen on Paratiisissa tapahtuneen syntiinlankeemuksen seurauksena perisynnin turmelema. Hänen tahtonsa on taipuvainen pahaan. Siitä Paavali kirjoittaa: ”Ei ole yhtäkään vanhurskasta, ei yhtäkään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa. Kaikki ovat luopuneet ja käyneet kelvottomiksi. Ei ole ketään, joka tekee hyvää, ei ainoatakaan.” (Room. 3:10–12.) 

Jumalan rakkaus Kristuksessa

Jumala lähetti poikansa Jeesuksen maailmaan ottamaan synnittömät askeleet sekä kärsimään ja kuolemaan ihmisten syntien vuoksi. Jeesus nousi kuolleista vanhurskauttamisemme tähden. Hän astui ylös taivaaseen sieluvihollisen ja kuoleman voittajana. Näin hän avasi tien iankaikkiseen elämään. Vain tämä Vapahtajan täydellinen teko kelpaa Jumalalle jo täällä ajassa ja kerran viimeisellä tuomiolla. 

Kristuksen valmistama vanhurskaus omistetaan uskolla, ilman omia ansioita: ”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä.”
(Ef. 2:8.)

Jumalan valtakunnan saarna

Paavali kirjoittaa, että usko tulee Jumalan sanan kuulosta. Jeesus lähetti omansa saarnaamaan Jumalan valtakunnan evankeliumia.

Kun etsivä ihminen uskoo evankeliumissa syntinsä anteeksi, Jumala antaa ne taivaassakin anteeksi. Hän pukee ihmisen Kristuksen valmistamalla taivaspuvulla. Näin Kristuksen valmistama vanhurskaus tarjotaan täällä maan päällä ihmisille Jumalan valtakunnan evankeliumin saarnassa.

Jeesus kehotti omiaan saarnaamaan: Jumalan valtakunta on teitä lähestynyt. Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi! Evankeliumin ydinsanoma on, että syntejään katuva ihminen saa omakohtaisesti uskoa kaikki syntinsä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. 

Uskoessaan evankeliumin ihminen saa sydämeensä Pyhän Hengen. Se tuo hänen sydämeensä Jumalan rauhan ja elävän taivastoivon.  ”Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta” (Room. 5:1).  Pyhä Henki myös liittää hänet jäseneksi täällä maan päällä olevaan Kristus-ruumiseen, Jumalan valtakuntaan.

Työt uskon hedelmiä

Viimeisellä tuomiolla Jeesus luettelee niitä töitä, joita Jumalan lapset ovat täällä ajassa tehneet. Ne eivät ole autuuden perustuksena, vaan uskon hedelmänä. ”Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme” (Ef. 2:10). 

Jeesus kehotti ihmisiä etsimään kaikkein ensimmäiseksi Jumalan valtakuntaa, sillä Kristuksen valmistama vanhurs­kaus annetaan etsivälle ihmiselle tästä valtakunnasta. Se on Jumalan lahja, ja se omistetaan armosta, uskon kautta. ”Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan” (Matt. 6:33).

Toivo Määttä

Julkaistu Päivämiehessä 7.1.2015.

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi