Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Häpeänkö tunnustaa uskoani?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Uskon tunnustamiseen tarvitaan Jumalan voimaa. 
Häpeä on tunne riittämättömyydestä tai huonommuudesta. Se on usein seuraus siitä, että olemme kokeneet epäonnistuneemme jossakin. Häpeä auttaa välttämään sellaista toimintaa, mikä aiheuttaisi kasvojen menettämisen.

Johdatuksen varassa

Vieraillessani Välimeren pohjukan maissa ja saarilla olen usein törmännyt apostoli Paavalin elämänvaiheisiin. Hän kulki Antiokiasta Efesoon ja poikkesi moniin kyliin ja kaupunkeihin. Hän meni aina synagogiin ja toreille keskustelemaan ihmisten kanssa uskonasioista. Paavalilla oli siihen voimakas sisäinen palo, sillä hän oli päässyt Kristuksen vainoojasta hänen opetuslapsekseen.

Paavali uskoi elämänsä kokonaan Jumalan johdatuksen ja varjeluksen varaan. Hän julisti väsymättä ristiinnaulittua ja ylösnoussutta Kristusta kaikille kohtaamilleen ihmisille.

Apostolien tekojen ja Paavalin kirjeiden opetus on meille hyödyllistä ja rohkaisevaa luettavaa.

Kilvoituksen vaikeus

Uskovaiset vaeltavat täällä ajassa kaksiosaisina. Meissä oleva uusi ihminen, uskon ihminen, tahtoo kilvoitella ja säilyttää uskon ja hyvän omatunnon. Tahdomme tunnustaa uskomme elämässämme ja puheissamme tilanteen niin vaatiessa.

Meissä asuu myös ”vanha ihminen”, joka on maallinen ja lihallinen. Se tahtoisi kelvata tälle maailmalle ja häpeää joskus tunnustautua Jeesuksen omaksi. Pelkäämme, että menetämme uskomme vuoksi arvostusta ihmisten silmissä.

Ajalliset mittarit mittaavat menestystä ja kunniaa monin eri tavoin. Näissä arvoasteikoissa ihmiset rimpuilevat ja pyrkivät olemaan näkyvästi esillä. Joskus maalliset lait jopa hylkäävät Jumalan sanan ikiaikaiset säädökset.

Paavalin opetuksissa arvomaailma kääntyy ylösalaisin: Uskovaiset ovat omalta puoleltaan köyhiä, mutta tekevät monista rikkaita. Meillä ei ole mitään, mutta omistamme kuitenkin kaiken (2. Kor. 6:10).

Evankeliumi rohkaisee

Uskovaisen elämää ohjaa ja siunaa taivaallisen Isän laupias katse ja suuri varjeleva käsi. Meitä kehotetaan panemaan pois kaikki, mikä meitä painaa. Jumalan sana neuvoo meitä luomaan katseemme häneen, uskon alkajaan ja täyttäjään, rakkaaseen Vapahtajaamme. Hänelle oli tarjolla taivaan iloa, mutta hän kärsi ristin häpeästä välittämättä.

Paavalin tutut sanat rohkaisevat meitä arkoja kilvoittelijoita: ”En minä häpeä Kristuksen evankeliumia; sillä se on Jumalan voima itsekullekin uskovaiselle autuudeksi” (Room. 1:16). Evankeliumi hoitaa ja vahvistaa arkoja ja pelokkaita. Kristillinen toivo ei saata häpeään, sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu sydämiimme. Olemme Jumalan valona ja suolana pimenevässä maailmassa.

Pekka Kyllönen

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi