Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Häpeänkö tunnustaa uskoani?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Uskon tunnustamiseen tarvitaan Jumalan voimaa. 
Häpeä on tunne riittämättömyydestä tai huonommuudesta. Se on usein seuraus siitä, että olemme kokeneet epäonnistuneemme jossakin. Häpeä auttaa välttämään sellaista toimintaa, mikä aiheuttaisi kasvojen menettämisen.

Johdatuksen varassa

Vieraillessani Välimeren pohjukan maissa ja saarilla olen usein törmännyt apostoli Paavalin elämänvaiheisiin. Hän kulki Antiokiasta Efesoon ja poikkesi moniin kyliin ja kaupunkeihin. Hän meni aina synagogiin ja toreille keskustelemaan ihmisten kanssa uskonasioista. Paavalilla oli siihen voimakas sisäinen palo, sillä hän oli päässyt Kristuksen vainoojasta hänen opetuslapsekseen.

Paavali uskoi elämänsä kokonaan Jumalan johdatuksen ja varjeluksen varaan. Hän julisti väsymättä ristiinnaulittua ja ylösnoussutta Kristusta kaikille kohtaamilleen ihmisille.

Apostolien tekojen ja Paavalin kirjeiden opetus on meille hyödyllistä ja rohkaisevaa luettavaa.

Kilvoituksen vaikeus

Uskovaiset vaeltavat täällä ajassa kaksiosaisina. Meissä oleva uusi ihminen, uskon ihminen, tahtoo kilvoitella ja säilyttää uskon ja hyvän omatunnon. Tahdomme tunnustaa uskomme elämässämme ja puheissamme tilanteen niin vaatiessa.

Meissä asuu myös ”vanha ihminen”, joka on maallinen ja lihallinen. Se tahtoisi kelvata tälle maailmalle ja häpeää joskus tunnustautua Jeesuksen omaksi. Pelkäämme, että menetämme uskomme vuoksi arvostusta ihmisten silmissä.

Ajalliset mittarit mittaavat menestystä ja kunniaa monin eri tavoin. Näissä arvoasteikoissa ihmiset rimpuilevat ja pyrkivät olemaan näkyvästi esillä. Joskus maalliset lait jopa hylkäävät Jumalan sanan ikiaikaiset säädökset.

Paavalin opetuksissa arvomaailma kääntyy ylösalaisin: Uskovaiset ovat omalta puoleltaan köyhiä, mutta tekevät monista rikkaita. Meillä ei ole mitään, mutta omistamme kuitenkin kaiken (2. Kor. 6:10).

Evankeliumi rohkaisee

Uskovaisen elämää ohjaa ja siunaa taivaallisen Isän laupias katse ja suuri varjeleva käsi. Meitä kehotetaan panemaan pois kaikki, mikä meitä painaa. Jumalan sana neuvoo meitä luomaan katseemme häneen, uskon alkajaan ja täyttäjään, rakkaaseen Vapahtajaamme. Hänelle oli tarjolla taivaan iloa, mutta hän kärsi ristin häpeästä välittämättä.

Paavalin tutut sanat rohkaisevat meitä arkoja kilvoittelijoita: ”En minä häpeä Kristuksen evankeliumia; sillä se on Jumalan voima itsekullekin uskovaiselle autuudeksi” (Room. 1:16). Evankeliumi hoitaa ja vahvistaa arkoja ja pelokkaita. Kristillinen toivo ei saata häpeään, sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu sydämiimme. Olemme Jumalan valona ja suolana pimenevässä maailmassa.

Pekka Kyllönen

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi