Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

Matkan päässä odottaa voittajan palkinto

Usko ja elämä - Matkaevääksi 28.1.2015 00:00 | Päivämies
Joku voi elämänsä aikana onnistua keräämään suuren omaisuuden. Suurenkin omaisuuden voi silti myös hetkessä menettää. Katoavaa kaikki!
Paavali, Filippiläiskirjeen kirjoittaja, koki elämänsä perustusten musertuvan. ”Olen menettänyt kaiken”, hän sanoi (Fil. 3:8). Mitä menetettävää hänellä oli?

Paavalilla oli ollut hengellinen rikkaus, jota hän oli koko elinikänsä kartuttanut. Sitä työtä hän oli huolellisesti ja suunnitelmallisesti tehnyt alusta saakka. Lähtökohdatkin olivat hyvät: ”Minut on kahdeksantena päivänä ympärileikattu, olen syntyperäinen israelilainen, Benjaminin heimoa, heprealainen heprealaisista vanhemmista. Lain noudattajana olin fariseus.” (Fil. 3:5.)

Oma rikkaus kasvoi suorastaan korkoa korolle. ”Intoni ja kiivauteni osoitin vainoamalla seurakuntaa, lakiin perustuva vanhurskauteni oli moitteeton” (Fil. 3:6). Oman vanhurskauden rakentaminen oli nousujohteisella uralla.

Paavali tuskin itse aavisti, että tämän kaiken arvo voi romahtaisi yhdessä hetkessä. Suurimman epätoivon keskellä ei näyttänyt olevan enää mitään toivoa, kaikki oli mennyt. Sokeana ja hätääntyneenä hän osasi vain rukoilla.

Tarjolla suuri aarre

Jumala herätti Paavalin omantunnon ihmeellisen kokemuksen kautta. Itse ylösnoussut Kristus puhutteli häntä. ”Saul, Saul, miksi vainoat minua? – – Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.” (Ap. t. 9:4–5.) Tuossa hetkessä hänen omatuntonsa heräsi. Itse hän sanoo, että kun laki tuli, synti virkosi hänessä ja laki tappoi hänet (Room. 7).

Kun Paavali sitten kohtasi Damaskoksen kaupungissa opetuslapsi Ananiaan, hän sai kuulla käsittämättömän uutisen. Tarjolla oli suurempi rikkaus ja aarre, mitä hän koskaan oli osannut kuvitella. Se aarre oli Kristuksen valmistama vanhurskaus, jonka rinnalla omatekoinen hurskaus oli kuin roskaa, joka ei kelpaa Jumalalle.

Hänelle lahjoitettiin Jumalan valmistama vanhurskaus. Ananias julisti ihmeellisen armopäätöksen, evankeliumin, jonka uskoja saa omakseen Jumalan vanhurskauden.

Onnellinen vaihtokauppa 

Paavali siis menetti kaiken, luopui kaikesta ja voitti omakseen Kristuksen. Menetys kääntyi suureksi voitoksi. Nyt hänelle avautui uusi näkökulma koko elämään: ”Kuulun hänelle. Näin minulla ei ole enää mitään omaa, lain noudattamiseen perustuvaa vanhurskautta, vaan se vanhurskaus, jonka perustana on usko Kristukseen.” (Fil. 3:9.) 

Paavalilla alkoi uusi elämä. Suuri voitto ja anteeksiantamuksen ilo siivittivät kilvoitukseen kohti maalia. Matkan päässä odottaa voittajan palkinto, pääsy taivaaseen. Tätä aarretta Paavali piti esillä koko lopun elämänsä ajan.

Vanhat uskovaiset puhuivat usein ”onnellisesta vaihtokaupasta”. Tuossa kaupassa syntitaakat otetaan pois ja tilalle annetaan Jumalan valtakunnan aarre, vanhurskaus, rauha ja ilo Pyhässä Hengessä.

Elämänsä viimeisinä päivinä Paavali katseli pian päättyvää matkaa. Takana oli kilpajuoksu, edessä odotti jo vanhurskauden seppele, jonka Herra antaa kaikille uskossa nukkuville. Paavali puhui filippiläisille rohkaisevasti: ”Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat” (Fil. 3:14). Siivittäköön meitä kaikkia tällä matkalla iankaikkisen elämän toivo. ”En muille tahdo elää, vaan yksin hänelle, en maasta huoli enää, taivaaseen rientelen.” (Sl. 118:4.)

Mikko Kälkäjä

Julkaistu Päivämiehessä 28.1.2015.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi