Torstai 17.1.2019
"
Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Joh. 1:29

Matkan päässä odottaa voittajan palkinto

Usko ja elämä - Matkaevääksi 28.1.2015 00:00 | Päivämies
Joku voi elämänsä aikana onnistua keräämään suuren omaisuuden. Suurenkin omaisuuden voi silti myös hetkessä menettää. Katoavaa kaikki!
Paavali, Filippiläiskirjeen kirjoittaja, koki elämänsä perustusten musertuvan. ”Olen menettänyt kaiken”, hän sanoi (Fil. 3:8). Mitä menetettävää hänellä oli?

Paavalilla oli ollut hengellinen rikkaus, jota hän oli koko elinikänsä kartuttanut. Sitä työtä hän oli huolellisesti ja suunnitelmallisesti tehnyt alusta saakka. Lähtökohdatkin olivat hyvät: ”Minut on kahdeksantena päivänä ympärileikattu, olen syntyperäinen israelilainen, Benjaminin heimoa, heprealainen heprealaisista vanhemmista. Lain noudattajana olin fariseus.” (Fil. 3:5.)

Oma rikkaus kasvoi suorastaan korkoa korolle. ”Intoni ja kiivauteni osoitin vainoamalla seurakuntaa, lakiin perustuva vanhurskauteni oli moitteeton” (Fil. 3:6). Oman vanhurskauden rakentaminen oli nousujohteisella uralla.

Paavali tuskin itse aavisti, että tämän kaiken arvo voi romahtaisi yhdessä hetkessä. Suurimman epätoivon keskellä ei näyttänyt olevan enää mitään toivoa, kaikki oli mennyt. Sokeana ja hätääntyneenä hän osasi vain rukoilla.

Tarjolla suuri aarre

Jumala herätti Paavalin omantunnon ihmeellisen kokemuksen kautta. Itse ylösnoussut Kristus puhutteli häntä. ”Saul, Saul, miksi vainoat minua? – – Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.” (Ap. t. 9:4–5.) Tuossa hetkessä hänen omatuntonsa heräsi. Itse hän sanoo, että kun laki tuli, synti virkosi hänessä ja laki tappoi hänet (Room. 7).

Kun Paavali sitten kohtasi Damaskoksen kaupungissa opetuslapsi Ananiaan, hän sai kuulla käsittämättömän uutisen. Tarjolla oli suurempi rikkaus ja aarre, mitä hän koskaan oli osannut kuvitella. Se aarre oli Kristuksen valmistama vanhurskaus, jonka rinnalla omatekoinen hurskaus oli kuin roskaa, joka ei kelpaa Jumalalle.

Hänelle lahjoitettiin Jumalan valmistama vanhurskaus. Ananias julisti ihmeellisen armopäätöksen, evankeliumin, jonka uskoja saa omakseen Jumalan vanhurskauden.

Onnellinen vaihtokauppa 

Paavali siis menetti kaiken, luopui kaikesta ja voitti omakseen Kristuksen. Menetys kääntyi suureksi voitoksi. Nyt hänelle avautui uusi näkökulma koko elämään: ”Kuulun hänelle. Näin minulla ei ole enää mitään omaa, lain noudattamiseen perustuvaa vanhurskautta, vaan se vanhurskaus, jonka perustana on usko Kristukseen.” (Fil. 3:9.) 

Paavalilla alkoi uusi elämä. Suuri voitto ja anteeksiantamuksen ilo siivittivät kilvoitukseen kohti maalia. Matkan päässä odottaa voittajan palkinto, pääsy taivaaseen. Tätä aarretta Paavali piti esillä koko lopun elämänsä ajan.

Vanhat uskovaiset puhuivat usein ”onnellisesta vaihtokaupasta”. Tuossa kaupassa syntitaakat otetaan pois ja tilalle annetaan Jumalan valtakunnan aarre, vanhurskaus, rauha ja ilo Pyhässä Hengessä.

Elämänsä viimeisinä päivinä Paavali katseli pian päättyvää matkaa. Takana oli kilpajuoksu, edessä odotti jo vanhurskauden seppele, jonka Herra antaa kaikille uskossa nukkuville. Paavali puhui filippiläisille rohkaisevasti: ”Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat” (Fil. 3:14). Siivittäköön meitä kaikkia tällä matkalla iankaikkisen elämän toivo. ”En muille tahdo elää, vaan yksin hänelle, en maasta huoli enää, taivaaseen rientelen.” (Sl. 118:4.)

Mikko Kälkäjä

Julkaistu Päivämiehessä 28.1.2015.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi