Tiistai 17.9.2019
"
Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen. Miika 6:8

Matkan päässä odottaa voittajan palkinto

Usko ja elämä - Matkaevääksi 28.1.2015 00:00 | Päivämies
Joku voi elämänsä aikana onnistua keräämään suuren omaisuuden. Suurenkin omaisuuden voi silti myös hetkessä menettää. Katoavaa kaikki!
Paavali, Filippiläiskirjeen kirjoittaja, koki elämänsä perustusten musertuvan. ”Olen menettänyt kaiken”, hän sanoi (Fil. 3:8). Mitä menetettävää hänellä oli?

Paavalilla oli ollut hengellinen rikkaus, jota hän oli koko elinikänsä kartuttanut. Sitä työtä hän oli huolellisesti ja suunnitelmallisesti tehnyt alusta saakka. Lähtökohdatkin olivat hyvät: ”Minut on kahdeksantena päivänä ympärileikattu, olen syntyperäinen israelilainen, Benjaminin heimoa, heprealainen heprealaisista vanhemmista. Lain noudattajana olin fariseus.” (Fil. 3:5.)

Oma rikkaus kasvoi suorastaan korkoa korolle. ”Intoni ja kiivauteni osoitin vainoamalla seurakuntaa, lakiin perustuva vanhurskauteni oli moitteeton” (Fil. 3:6). Oman vanhurskauden rakentaminen oli nousujohteisella uralla.

Paavali tuskin itse aavisti, että tämän kaiken arvo voi romahtaisi yhdessä hetkessä. Suurimman epätoivon keskellä ei näyttänyt olevan enää mitään toivoa, kaikki oli mennyt. Sokeana ja hätääntyneenä hän osasi vain rukoilla.

Tarjolla suuri aarre

Jumala herätti Paavalin omantunnon ihmeellisen kokemuksen kautta. Itse ylösnoussut Kristus puhutteli häntä. ”Saul, Saul, miksi vainoat minua? – – Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.” (Ap. t. 9:4–5.) Tuossa hetkessä hänen omatuntonsa heräsi. Itse hän sanoo, että kun laki tuli, synti virkosi hänessä ja laki tappoi hänet (Room. 7).

Kun Paavali sitten kohtasi Damaskoksen kaupungissa opetuslapsi Ananiaan, hän sai kuulla käsittämättömän uutisen. Tarjolla oli suurempi rikkaus ja aarre, mitä hän koskaan oli osannut kuvitella. Se aarre oli Kristuksen valmistama vanhurskaus, jonka rinnalla omatekoinen hurskaus oli kuin roskaa, joka ei kelpaa Jumalalle.

Hänelle lahjoitettiin Jumalan valmistama vanhurskaus. Ananias julisti ihmeellisen armopäätöksen, evankeliumin, jonka uskoja saa omakseen Jumalan vanhurskauden.

Onnellinen vaihtokauppa 

Paavali siis menetti kaiken, luopui kaikesta ja voitti omakseen Kristuksen. Menetys kääntyi suureksi voitoksi. Nyt hänelle avautui uusi näkökulma koko elämään: ”Kuulun hänelle. Näin minulla ei ole enää mitään omaa, lain noudattamiseen perustuvaa vanhurskautta, vaan se vanhurskaus, jonka perustana on usko Kristukseen.” (Fil. 3:9.) 

Paavalilla alkoi uusi elämä. Suuri voitto ja anteeksiantamuksen ilo siivittivät kilvoitukseen kohti maalia. Matkan päässä odottaa voittajan palkinto, pääsy taivaaseen. Tätä aarretta Paavali piti esillä koko lopun elämänsä ajan.

Vanhat uskovaiset puhuivat usein ”onnellisesta vaihtokaupasta”. Tuossa kaupassa syntitaakat otetaan pois ja tilalle annetaan Jumalan valtakunnan aarre, vanhurskaus, rauha ja ilo Pyhässä Hengessä.

Elämänsä viimeisinä päivinä Paavali katseli pian päättyvää matkaa. Takana oli kilpajuoksu, edessä odotti jo vanhurskauden seppele, jonka Herra antaa kaikille uskossa nukkuville. Paavali puhui filippiläisille rohkaisevasti: ”Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat” (Fil. 3:14). Siivittäköön meitä kaikkia tällä matkalla iankaikkisen elämän toivo. ”En muille tahdo elää, vaan yksin hänelle, en maasta huoli enää, taivaaseen rientelen.” (Sl. 118:4.)

Mikko Kälkäjä

Julkaistu Päivämiehessä 28.1.2015.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi