Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

Tulkoon pimeyteen valo

Usko ja elämä - Matkaevääksi 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Vuosi 2015 on nimetty kansainväliseksi valon vuodeksi. Valon vuosi pyrkii tuomaan esille valoa hyödyntävien tieteiden merkitystä ihmiskunnalle. 
Valo on elämän perusedellytys, jolla on merkittävä osa kaikessa toiminnassa. Elämme Suomessa vuodenaikaa, jolloin pimeys luonnossa alkaa hellittää. Valon määrä kasvaa päivä päivältä, ja aurinko alkaa lämmittää Pohjolan asukkaita.

Kevään valossa paljastuu yllättäen myös keskitalven hämärän peitossa ollut lika. Likaläikät ikkunoissa ja ympäristössä saavat huomaamaan valon määrän lisääntymisen. Ehkä auringon lisääntynyt valo kutsuu meitä siivoamaan elinympäristöämme.

Hengellisen elämän edellytys

Valo on myös hengellisen elämän perusedellytys. Jeesus toi valon maailmaan. Siitä kertoo meille jouluevankeliumi. Valon merkittävänä todistajana oli Johannes Kastaja. Hän tuli julistamaan valosta, jotta kaikki ihmiset uskoisivat siihen. Johannes kehotti ylpeää ihmismieltä nöyrtymään ja ottamaan lapsenkaltaisesti vastaan maailman Vapahtajan.

Johannes Kastajan surmaaminen kertoo ihmismielen pimeydestä. Synnin orjuudessa elävä ihminen kaihtaa valoa ja pyrkii hävittämään elämää tuovan valon. Pimey­dessä elävä ihminen pelkää Jumalan parantavaa valoa.

Johannes Kastaja halusi todistaa Kristuksen valosta, mutta sen ajan pimeydessä elävät ihmiset pelkäsivät sitä. Myös Vanhan testamentin aikana todettiin: ”Pimey­den miehet kapinoivat valoa vastaan. He eivät tunne valon teitä, valon polkuja he eivät kulje.” (Job. 24:13.)

Jumalasta tuleva valo tunkeutuu ihmisen sisimpään ja paljastaa sen sisällön. Pyhän Hengen voimasta puhutun sanan kuulossa olemme ikään kuin röntgenissä.

Psalmin kirjoittaja ihasteli: ”Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee, tyhmäkin saa siitä ymmärrystä” (Ps. 119:130). Ymmärrämmekö aina tuon valon merkitystä?

Valon todistajia

Paavali ihastelee sitä, että Kristuksen kasvoilta säteilevä Jumalan kirkkaus opitaan tuntemaan Jumalan valtakunnassa (2. Kor. 4:6). Tätä valoa ei voi nähdä valtakunnan ulkopuolella.

Korinttolaiskirjeessä Paavali kertoo, että ”maailman jumala” on sokaissut epäuskoisen ihmisen. Tästä syystä hän ei näe Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa. (2. Kor. 4:4.) Synnin pi­meys on niin voimakas, että se tekee ihmisen hengellisessä mielessä sokeaksi.

Kristuksen valo voittaa synnin pimey­den. Sen valon todistajina ovat kaikki Kristuksen valosta osalliset ihmiset. Jumalan sanasta nouseva kirkkaus on valona pimenevässä maailmassa. Se valo, joka Kristuksen omista välittyy, ei ole ihmisestä nousevaa valoa, vaan Jumalasta lähtöisin. Kristuksen Henki vaikuttaa häneen uskovissa ihmisissä parantavana valona, joka toimii Jumalan sanan välityksellä.

Säteilevä armon valo

Taivaallinen valo koetaan todeksi edelleen valon valtakunnassa. ”Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää” (1. Joh. 1:5). Evankeliumin valo on niin voimallinen, että se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Paavali kehottaa ”kiittämään Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto.” (Kol. 1:12–14.)

Jumalan valtakunta on pyhien yhteyttä, jossa Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Kristuksesta säteilevä valo on armon valoa. Jumalan armo opettaa elämään hänen sanansa mukaisesti. Kun ihminen saa Jumalan armosta elää valossa, hän näkee kulkea perille. Jumalan sanan valo antaa turvalliseen tulevaisuuden.

Urpo Luokkala

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi