Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Tulkoon pimeyteen valo

Usko ja elämä - Matkaevääksi 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Vuosi 2015 on nimetty kansainväliseksi valon vuodeksi. Valon vuosi pyrkii tuomaan esille valoa hyödyntävien tieteiden merkitystä ihmiskunnalle. 
Valo on elämän perusedellytys, jolla on merkittävä osa kaikessa toiminnassa. Elämme Suomessa vuodenaikaa, jolloin pimeys luonnossa alkaa hellittää. Valon määrä kasvaa päivä päivältä, ja aurinko alkaa lämmittää Pohjolan asukkaita.

Kevään valossa paljastuu yllättäen myös keskitalven hämärän peitossa ollut lika. Likaläikät ikkunoissa ja ympäristössä saavat huomaamaan valon määrän lisääntymisen. Ehkä auringon lisääntynyt valo kutsuu meitä siivoamaan elinympäristöämme.

Hengellisen elämän edellytys

Valo on myös hengellisen elämän perusedellytys. Jeesus toi valon maailmaan. Siitä kertoo meille jouluevankeliumi. Valon merkittävänä todistajana oli Johannes Kastaja. Hän tuli julistamaan valosta, jotta kaikki ihmiset uskoisivat siihen. Johannes kehotti ylpeää ihmismieltä nöyrtymään ja ottamaan lapsenkaltaisesti vastaan maailman Vapahtajan.

Johannes Kastajan surmaaminen kertoo ihmismielen pimeydestä. Synnin orjuudessa elävä ihminen kaihtaa valoa ja pyrkii hävittämään elämää tuovan valon. Pimey­dessä elävä ihminen pelkää Jumalan parantavaa valoa.

Johannes Kastaja halusi todistaa Kristuksen valosta, mutta sen ajan pimeydessä elävät ihmiset pelkäsivät sitä. Myös Vanhan testamentin aikana todettiin: ”Pimey­den miehet kapinoivat valoa vastaan. He eivät tunne valon teitä, valon polkuja he eivät kulje.” (Job. 24:13.)

Jumalasta tuleva valo tunkeutuu ihmisen sisimpään ja paljastaa sen sisällön. Pyhän Hengen voimasta puhutun sanan kuulossa olemme ikään kuin röntgenissä.

Psalmin kirjoittaja ihasteli: ”Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee, tyhmäkin saa siitä ymmärrystä” (Ps. 119:130). Ymmärrämmekö aina tuon valon merkitystä?

Valon todistajia

Paavali ihastelee sitä, että Kristuksen kasvoilta säteilevä Jumalan kirkkaus opitaan tuntemaan Jumalan valtakunnassa (2. Kor. 4:6). Tätä valoa ei voi nähdä valtakunnan ulkopuolella.

Korinttolaiskirjeessä Paavali kertoo, että ”maailman jumala” on sokaissut epäuskoisen ihmisen. Tästä syystä hän ei näe Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa. (2. Kor. 4:4.) Synnin pi­meys on niin voimakas, että se tekee ihmisen hengellisessä mielessä sokeaksi.

Kristuksen valo voittaa synnin pimey­den. Sen valon todistajina ovat kaikki Kristuksen valosta osalliset ihmiset. Jumalan sanasta nouseva kirkkaus on valona pimenevässä maailmassa. Se valo, joka Kristuksen omista välittyy, ei ole ihmisestä nousevaa valoa, vaan Jumalasta lähtöisin. Kristuksen Henki vaikuttaa häneen uskovissa ihmisissä parantavana valona, joka toimii Jumalan sanan välityksellä.

Säteilevä armon valo

Taivaallinen valo koetaan todeksi edelleen valon valtakunnassa. ”Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää” (1. Joh. 1:5). Evankeliumin valo on niin voimallinen, että se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Paavali kehottaa ”kiittämään Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto.” (Kol. 1:12–14.)

Jumalan valtakunta on pyhien yhteyttä, jossa Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Kristuksesta säteilevä valo on armon valoa. Jumalan armo opettaa elämään hänen sanansa mukaisesti. Kun ihminen saa Jumalan armosta elää valossa, hän näkee kulkea perille. Jumalan sanan valo antaa turvalliseen tulevaisuuden.

Urpo Luokkala

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi