Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Tulkoon pimeyteen valo

Usko ja elämä - Matkaevääksi 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Vuosi 2015 on nimetty kansainväliseksi valon vuodeksi. Valon vuosi pyrkii tuomaan esille valoa hyödyntävien tieteiden merkitystä ihmiskunnalle. 
Valo on elämän perusedellytys, jolla on merkittävä osa kaikessa toiminnassa. Elämme Suomessa vuodenaikaa, jolloin pimeys luonnossa alkaa hellittää. Valon määrä kasvaa päivä päivältä, ja aurinko alkaa lämmittää Pohjolan asukkaita.

Kevään valossa paljastuu yllättäen myös keskitalven hämärän peitossa ollut lika. Likaläikät ikkunoissa ja ympäristössä saavat huomaamaan valon määrän lisääntymisen. Ehkä auringon lisääntynyt valo kutsuu meitä siivoamaan elinympäristöämme.

Hengellisen elämän edellytys

Valo on myös hengellisen elämän perusedellytys. Jeesus toi valon maailmaan. Siitä kertoo meille jouluevankeliumi. Valon merkittävänä todistajana oli Johannes Kastaja. Hän tuli julistamaan valosta, jotta kaikki ihmiset uskoisivat siihen. Johannes kehotti ylpeää ihmismieltä nöyrtymään ja ottamaan lapsenkaltaisesti vastaan maailman Vapahtajan.

Johannes Kastajan surmaaminen kertoo ihmismielen pimeydestä. Synnin orjuudessa elävä ihminen kaihtaa valoa ja pyrkii hävittämään elämää tuovan valon. Pimey­dessä elävä ihminen pelkää Jumalan parantavaa valoa.

Johannes Kastaja halusi todistaa Kristuksen valosta, mutta sen ajan pimeydessä elävät ihmiset pelkäsivät sitä. Myös Vanhan testamentin aikana todettiin: ”Pimey­den miehet kapinoivat valoa vastaan. He eivät tunne valon teitä, valon polkuja he eivät kulje.” (Job. 24:13.)

Jumalasta tuleva valo tunkeutuu ihmisen sisimpään ja paljastaa sen sisällön. Pyhän Hengen voimasta puhutun sanan kuulossa olemme ikään kuin röntgenissä.

Psalmin kirjoittaja ihasteli: ”Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee, tyhmäkin saa siitä ymmärrystä” (Ps. 119:130). Ymmärrämmekö aina tuon valon merkitystä?

Valon todistajia

Paavali ihastelee sitä, että Kristuksen kasvoilta säteilevä Jumalan kirkkaus opitaan tuntemaan Jumalan valtakunnassa (2. Kor. 4:6). Tätä valoa ei voi nähdä valtakunnan ulkopuolella.

Korinttolaiskirjeessä Paavali kertoo, että ”maailman jumala” on sokaissut epäuskoisen ihmisen. Tästä syystä hän ei näe Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa. (2. Kor. 4:4.) Synnin pi­meys on niin voimakas, että se tekee ihmisen hengellisessä mielessä sokeaksi.

Kristuksen valo voittaa synnin pimey­den. Sen valon todistajina ovat kaikki Kristuksen valosta osalliset ihmiset. Jumalan sanasta nouseva kirkkaus on valona pimenevässä maailmassa. Se valo, joka Kristuksen omista välittyy, ei ole ihmisestä nousevaa valoa, vaan Jumalasta lähtöisin. Kristuksen Henki vaikuttaa häneen uskovissa ihmisissä parantavana valona, joka toimii Jumalan sanan välityksellä.

Säteilevä armon valo

Taivaallinen valo koetaan todeksi edelleen valon valtakunnassa. ”Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää” (1. Joh. 1:5). Evankeliumin valo on niin voimallinen, että se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Paavali kehottaa ”kiittämään Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto.” (Kol. 1:12–14.)

Jumalan valtakunta on pyhien yhteyttä, jossa Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Kristuksesta säteilevä valo on armon valoa. Jumalan armo opettaa elämään hänen sanansa mukaisesti. Kun ihminen saa Jumalan armosta elää valossa, hän näkee kulkea perille. Jumalan sanan valo antaa turvalliseen tulevaisuuden.

Urpo Luokkala

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi