Maanantai 21.1.2019
"
Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan! Ps. 105:1

Mikä meitä kiusaa?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä.  
Jokaista ihmistä piirittävät monet kiusauk­set. Jotkut kiusaukset ovat uskovaiselle myös suuria koettelemuksia. Koskaan ei ole turhaan sanottu, että usko synnit ja kiusaukset anteeksi. Evankeliumi on Kristuksen voima jokaiselle sen uskovalle autuudeksi. Kun synnit uskoo anteeksi, kiusaukset hellittävät ja kristitty saa jälleen uutta voimaa vaeltaa taivastiellä. Evankeliumin uskoja on kiusausten voittaja, ja hän saa voimaa kestää koettelemuksia.

Jumala ei hylkää koettelemuksissakaan

Ihminen saattaa helposti syyttää Jumalaa omista koettelemuksistaan. Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä. Koettelemukset voivat siis tulla Jumalalta. Jumala haluaa koetella kaikkia uskovaisia, jotta he pysyisivät loppuun asti uskomassa. Jaakobin kirjeessä todetaan: ”Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään.” (Jaak. 1:13.) Paha on siis se, joka meitä kiusaa.

Kannattaa koettelemusten keskellä avata Pyhä Raamattu ja lukea Jaakobin kirjeen 1. luku. Jaakob jopa iloitsee monenlaisista koettelemuksista. ”Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte. Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä.” (Jaak. 1:2–3.)

Synnit armosta anteeksi

Uskovaisen kannattaa siis uskoa syntinsä joka päivä armosta anteeksi Kristuksen an­sion tähden ja hylätä syntielämä. Virsirunoilija kirjoittaa virressä 405: ”Kirkkautta kohti kulje kilvoitellen uskossa. Viettelysten portit sulje, hylkää synti, maailma.” Varoitus synnin hylkäämisestä ei ole turha, sillä Jaakobin mukaan ”jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee. Ja sitten kun himo tulee raskaaksi ja synnyttää synnin, ja kun synti on kasvanut täyteen mittaan, se synnyttää kuoleman.” (Jaak. 1:14–15.) Kiusaukset ovat sielunvihollisen työtä, jotta hän saisi kaikki uskovaiset luopumaan Jumalasta ja siirtymään Jumalan valtakunnasta hänen valtakuntaansa.

Uskovaisen nöyrä rukous on, että hän säilyisi uskomassa elämänsä loppuun saakka ja jaksaisi panna synnin pois. Voimme rukoilla Isä meidän -rukouksen sanoin: ”Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.” Uskonelämämme tarvitsee hoitoa ja Kristuksen evankeliumia. Saamme rukoilla saattajia, jotka saarnaavat meille kiusaukset ja synnit anteeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä syntien ja taakkojen alle, vaan jokainen saa uskoa ne armosta anteeksi jokaisena päivänä.

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi