Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Mikä meitä kiusaa?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä.  
Jokaista ihmistä piirittävät monet kiusauk­set. Jotkut kiusaukset ovat uskovaiselle myös suuria koettelemuksia. Koskaan ei ole turhaan sanottu, että usko synnit ja kiusaukset anteeksi. Evankeliumi on Kristuksen voima jokaiselle sen uskovalle autuudeksi. Kun synnit uskoo anteeksi, kiusaukset hellittävät ja kristitty saa jälleen uutta voimaa vaeltaa taivastiellä. Evankeliumin uskoja on kiusausten voittaja, ja hän saa voimaa kestää koettelemuksia.

Jumala ei hylkää koettelemuksissakaan

Ihminen saattaa helposti syyttää Jumalaa omista koettelemuksistaan. Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä. Koettelemukset voivat siis tulla Jumalalta. Jumala haluaa koetella kaikkia uskovaisia, jotta he pysyisivät loppuun asti uskomassa. Jaakobin kirjeessä todetaan: ”Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään.” (Jaak. 1:13.) Paha on siis se, joka meitä kiusaa.

Kannattaa koettelemusten keskellä avata Pyhä Raamattu ja lukea Jaakobin kirjeen 1. luku. Jaakob jopa iloitsee monenlaisista koettelemuksista. ”Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte. Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä.” (Jaak. 1:2–3.)

Synnit armosta anteeksi

Uskovaisen kannattaa siis uskoa syntinsä joka päivä armosta anteeksi Kristuksen an­sion tähden ja hylätä syntielämä. Virsirunoilija kirjoittaa virressä 405: ”Kirkkautta kohti kulje kilvoitellen uskossa. Viettelysten portit sulje, hylkää synti, maailma.” Varoitus synnin hylkäämisestä ei ole turha, sillä Jaakobin mukaan ”jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee. Ja sitten kun himo tulee raskaaksi ja synnyttää synnin, ja kun synti on kasvanut täyteen mittaan, se synnyttää kuoleman.” (Jaak. 1:14–15.) Kiusaukset ovat sielunvihollisen työtä, jotta hän saisi kaikki uskovaiset luopumaan Jumalasta ja siirtymään Jumalan valtakunnasta hänen valtakuntaansa.

Uskovaisen nöyrä rukous on, että hän säilyisi uskomassa elämänsä loppuun saakka ja jaksaisi panna synnin pois. Voimme rukoilla Isä meidän -rukouksen sanoin: ”Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.” Uskonelämämme tarvitsee hoitoa ja Kristuksen evankeliumia. Saamme rukoilla saattajia, jotka saarnaavat meille kiusaukset ja synnit anteeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä syntien ja taakkojen alle, vaan jokainen saa uskoa ne armosta anteeksi jokaisena päivänä.

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi