Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Mikä meitä kiusaa?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä.  
Jokaista ihmistä piirittävät monet kiusauk­set. Jotkut kiusaukset ovat uskovaiselle myös suuria koettelemuksia. Koskaan ei ole turhaan sanottu, että usko synnit ja kiusaukset anteeksi. Evankeliumi on Kristuksen voima jokaiselle sen uskovalle autuudeksi. Kun synnit uskoo anteeksi, kiusaukset hellittävät ja kristitty saa jälleen uutta voimaa vaeltaa taivastiellä. Evankeliumin uskoja on kiusausten voittaja, ja hän saa voimaa kestää koettelemuksia.

Jumala ei hylkää koettelemuksissakaan

Ihminen saattaa helposti syyttää Jumalaa omista koettelemuksistaan. Jumala kyllä koettelee, mutta hän ei hylkää. Jumalan tarkoitus ihmistä kohtaan on hyvä. Koettelemukset voivat siis tulla Jumalalta. Jumala haluaa koetella kaikkia uskovaisia, jotta he pysyisivät loppuun asti uskomassa. Jaakobin kirjeessä todetaan: ”Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään.” (Jaak. 1:13.) Paha on siis se, joka meitä kiusaa.

Kannattaa koettelemusten keskellä avata Pyhä Raamattu ja lukea Jaakobin kirjeen 1. luku. Jaakob jopa iloitsee monenlaisista koettelemuksista. ”Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte. Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä.” (Jaak. 1:2–3.)

Synnit armosta anteeksi

Uskovaisen kannattaa siis uskoa syntinsä joka päivä armosta anteeksi Kristuksen an­sion tähden ja hylätä syntielämä. Virsirunoilija kirjoittaa virressä 405: ”Kirkkautta kohti kulje kilvoitellen uskossa. Viettelysten portit sulje, hylkää synti, maailma.” Varoitus synnin hylkäämisestä ei ole turha, sillä Jaakobin mukaan ”jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee. Ja sitten kun himo tulee raskaaksi ja synnyttää synnin, ja kun synti on kasvanut täyteen mittaan, se synnyttää kuoleman.” (Jaak. 1:14–15.) Kiusaukset ovat sielunvihollisen työtä, jotta hän saisi kaikki uskovaiset luopumaan Jumalasta ja siirtymään Jumalan valtakunnasta hänen valtakuntaansa.

Uskovaisen nöyrä rukous on, että hän säilyisi uskomassa elämänsä loppuun saakka ja jaksaisi panna synnin pois. Voimme rukoilla Isä meidän -rukouksen sanoin: ”Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.” Uskonelämämme tarvitsee hoitoa ja Kristuksen evankeliumia. Saamme rukoilla saattajia, jotka saarnaavat meille kiusaukset ja synnit anteeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä syntien ja taakkojen alle, vaan jokainen saa uskoa ne armosta anteeksi jokaisena päivänä.

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi