Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Pyhyytemme on Kristuksessa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 25.2.2015 00:00 | Päivämies
Hiljattain tuttavani kertoi, miten sukujuhlia järjestäes­sään joidenkin sukulaisten asenne uskovaisia kohtaan oli yllättänyt.  
Eräs oli todennut suoraan, että uskovaiset pitävät itseään muita ihmisiä parempina. Mitä Jumalan sana opettaa ihmisen hyvyydestä tai puhtaudesta? Olemmeko muita parempia?

Uusi elämä Kristuksessa

Me kristityt koemme jatkuvaa ristiriitaa siinä, että me haluaisimme elää Jumalan mielen mukaisesti, mutta toisaalta koem­me itsessämme pahuutta ja syntisyyttä. Kun syntiinlankeemus tapahtui, turmeltui ihmisessä Jumalan kuva ja yhteys Jumalaan särkyi. Ihmisestä tuli näin syntinen ja kuolema tuli ihmisen osaksi.

Uuden liiton välimies, Jeesus Kristus, Jumalan Poika, tuli kuitenkin ihmiseksi ja valmisti puolestamme sovinnon Jumalan kanssa. Evankeliumin uskomisen kautta ihmistä kutsutaan tähän sovintoon, vaeltamaan uudessa elämässä. 

Uudessa elämässä vaeltaminen merkitsee Kristuksen yhteydessä elämistä. Paavali opettaa, että vanha osamme on ristiinnaulittu yhdessä Jeesuksen kanssa, jotta syntinen osamme menettäisi valtansa niin, ettemme enää tekisi syntiä.

Taistelussa syntiä vastaan

Olemme elämässämme kokeneet, että synti ei ole meitä jättänyt. Päinvastoin sen taakka uuvuttaa meitä elämän tiellä. Me emme ole tulleet omalta puoleltamme pyhiksi. Jumala, joka itse on Pyhä, on kuitenkin kutsunut meitä elämään pyhinä hänen Poikansa viattoman veren tähden. 

Jumalan henki vaikuttaa meissä halun elää Jumalan tahdon mukaisesti. Jumalan tahto on, että painamme synnin himoja alas ja taistelemme synnin houkutuksia vastaan. Raamatun mukaan se, joka elää synnissä, kääntyy Jumalaa vastaan.

Elämme aikaa, jossa kaikenlainen siveettömyys rehottaa. Näin oli myös Paavalin ajan Rooman valtakunnassa. Aivan kuten silloin, nytkin jotkut ovat luopuneet siitä Jumalan järjestyksestä, että sukupuolielämä kuuluu avioliittoon miehen ja naisen välille.

Paavali neuvoi tessalonikalaisia, että he pitäisivät omaa ruumistaan pyhyydessä ja välttäisivät haureutta. Onhan ruumiimme Pyhän Hengen asuntona. Paavali varoitti myös ahneu­desta, oman edun tavoittelusta toisten kustannuksella ja epärehellisyydestä. Sellaisella elämällä ei ole Jumalan siunaus­ta. (1. Tess. 4:1–8.)

Armon voima kantaa

Jumala ei kuitenkaan tuomitse meitä syntiemme perusteella, kun uskomme ne hänen Poikansa ansion kautta anteeksi. Olemme ihmisinä luomistyön perusteella kaikki samanarvoisia. Ei ole ketään muita parempaa tai huonompaa ihmistä. Kaikki ovat syntisiä, mutta kaikkien puolesta on myös Jeesus antanut verensä. On olemassa niitä ihmisiä, jotka ovat anteeksiantamuksen kautta ottaneet Jumalan armon uskolla vastaan, ja niitä, jotka eivät ole sitä ottaneet.

Armo kuuluu kaikille. Jumalan valtakunnan evankeliumi kutsuu ihmistä elämään pyhän ja elävän Jumalan yhteyteen. Armon voima meitä myös kantaa taistelussa synnin houkutuksia vastaan. 

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 25.2.2015.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi