Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Jättäkää pahuus ja vilppi

Usko ja elämä - Matkaevääksi 11.3.2015 00:00 | Päivämies
Muutamat kohdalleni osuneet sattumukset ovat herättäneet mielessäni kysymyksen, mihin aikamme ihminen mahtaa arvonsa ja moraalinsa ankkuroida.
Mitkä asiat ohjaavat valintoja alueella, johon laki ei ulotu? Pyhittääkö itsekäs päämäärä keinot, jos oman edun saavuttaminen edellyttää epärehellisyyttä, vilppiä ja totuuden vääristämistä? Yhteiskunnallisen lain tärkeimpiä tehtäviä on ohjata meitä itsekkyyteen taipuvaisia ihmisiä huomioimaan muiden ihmisten tarpeet ja yleinen turvallisuus.

Kuuliaisuus Jumalan sanalle

Raamatun opetus oikeasta ja väärästä on ollut vuosituhansien ajan merkittävä lainsäädäntöä ja ihmisten moraalikäsitystä ohjaava asia. Mitä tulee tilalle, jos Jumalan ja hänen sanansa arvovalta katoavat ihmisen mielestä? Tässä mielessä apostolisen ajan uskovaiset elivät samankaltaisessa maailmassa oman aikamme kanssa. Meitä ja apostolisen ajan ihmisiä yhdistää myös inhimillinen ominaisuutemme taipua vastahakoisesti ajallisen lain tai Jumalan sanan kuuliaisuuteen.

Pietari muistuttaa Aasian maakunnissa asuvia Jumalan lapsia siitä, kuinka heidät ”Isä Jumala suunnitelmansa mukaisesti on Hengellään pyhittänyt elämään Jeesukselle Kristukselle kuuliaisina ja hänen verellään puhtaaksi vihmottuina” (1. Piet.1:2).

Kuuliaisuus Kristukselle on kuuliaisuutta Jumalalle ja Pyhälle Hengelle, ja se saa aikaan hyvää hedelmää myös ajallisessa elämässä. Pietarin kirjeessä käsketään jättämään pahuus, vilppi, teeskentely, kateus ja panettelu (1. Piet. 2:1).

Synti särkee 

Kun synti valloittaa ihmisen sydämen, se karkottaa Pyhän Hengen. Myös hengen hedelmät alkavat kuihtua. Rakkaus matkaystäviin alkaa rakoilla: ikävät jutut, panettelu ja muu pahuus saattavat huomaamatta alkaa myrkyttää suhdetta heihin. Eksyneen katsojan silmissä Jumalan valtakunta pyhien yhteytenä ja taivaallisena Jerusalemina hämärtyy, ja Pyhän Hengen opastus seurakunnassa alkaa näkyä vähäarvoisena. Näin saattaa syntyä omaan ymmärrykseen ja järkeen nojaavaa ”uutta viisautta”. 

Evankeliumi korjaa

Jeesus sanoi tulleensa maan päälle ilmoittamaan totuutta, Jumalan sanaa (Joh. 17:17, 18:37). Elävästä Jumalan sanasta elävä ihminen kuulee Hyvän Paimenen äänen: ”Jokainen, joka on totuudesta, se kuulee minun ääneni” (Joh. 18:37). Kristuksen ääni kuuluu evankeliumilla hoidetussa omassatunnossa, Pyhän Hengen vaikuttamassa sanassa ja seurakunnan keskellä.

Totuudessa eläminen tarkoittaa evankeliumin lupauksiin uskomista joka päivä. Sitähän uskovaisena kilvoittelu on; vanhan osamme hedelmien pesemistä pois evankeliumin vedellä, jotta Hengen hedelmät saisivat tulla esiin.

Evankeliumin uskominen voi vaikuttaa monia hyviä asioita. Erityisesti evankeliumi synnyttää uskojassaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa. ”Kun te totuudelle kuuliaisina olette puhdistautuneet elääksenne vilpittömässä, veljellisessä rakkaudessa, niin rakastakaa toisianne uskollisesti ja kaikesta sydämestänne” (1. Piet. 1:22).

Jumalan armo on suuri

Suuri on Jumalan armo ja rakkaus, että vielä tänäänkin saamme elää totuudessa ja totuudesta sekä uskoa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kutsu kuuluu myös eksyneille ja harhaileville. Tie kunnian valtakuntaan käy armovaltakunnan kautta. Uskosta luopuneella on mahdollisuus palata Jumalan valtakuntaan sovintosaarnan uskomisen kautta.

Sitä sanaa Pietarikin yllytti kirjeensä vastaanottajat uskomaan ja tavoittelemaan: ”Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen” (1. Piet. 2:2). Kuuliaisuus Kristukselle liittää lampaat rakkauden sitein toisiinsa, saman lammashuoneen jäseniksi: ”ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen” (Joh. 10:16).

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 11.3.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi