Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Jättäkää pahuus ja vilppi

Usko ja elämä - Matkaevääksi 11.3.2015 00:00 | Päivämies
Muutamat kohdalleni osuneet sattumukset ovat herättäneet mielessäni kysymyksen, mihin aikamme ihminen mahtaa arvonsa ja moraalinsa ankkuroida.
Mitkä asiat ohjaavat valintoja alueella, johon laki ei ulotu? Pyhittääkö itsekäs päämäärä keinot, jos oman edun saavuttaminen edellyttää epärehellisyyttä, vilppiä ja totuuden vääristämistä? Yhteiskunnallisen lain tärkeimpiä tehtäviä on ohjata meitä itsekkyyteen taipuvaisia ihmisiä huomioimaan muiden ihmisten tarpeet ja yleinen turvallisuus.

Kuuliaisuus Jumalan sanalle

Raamatun opetus oikeasta ja väärästä on ollut vuosituhansien ajan merkittävä lainsäädäntöä ja ihmisten moraalikäsitystä ohjaava asia. Mitä tulee tilalle, jos Jumalan ja hänen sanansa arvovalta katoavat ihmisen mielestä? Tässä mielessä apostolisen ajan uskovaiset elivät samankaltaisessa maailmassa oman aikamme kanssa. Meitä ja apostolisen ajan ihmisiä yhdistää myös inhimillinen ominaisuutemme taipua vastahakoisesti ajallisen lain tai Jumalan sanan kuuliaisuuteen.

Pietari muistuttaa Aasian maakunnissa asuvia Jumalan lapsia siitä, kuinka heidät ”Isä Jumala suunnitelmansa mukaisesti on Hengellään pyhittänyt elämään Jeesukselle Kristukselle kuuliaisina ja hänen verellään puhtaaksi vihmottuina” (1. Piet.1:2).

Kuuliaisuus Kristukselle on kuuliaisuutta Jumalalle ja Pyhälle Hengelle, ja se saa aikaan hyvää hedelmää myös ajallisessa elämässä. Pietarin kirjeessä käsketään jättämään pahuus, vilppi, teeskentely, kateus ja panettelu (1. Piet. 2:1).

Synti särkee 

Kun synti valloittaa ihmisen sydämen, se karkottaa Pyhän Hengen. Myös hengen hedelmät alkavat kuihtua. Rakkaus matkaystäviin alkaa rakoilla: ikävät jutut, panettelu ja muu pahuus saattavat huomaamatta alkaa myrkyttää suhdetta heihin. Eksyneen katsojan silmissä Jumalan valtakunta pyhien yhteytenä ja taivaallisena Jerusalemina hämärtyy, ja Pyhän Hengen opastus seurakunnassa alkaa näkyä vähäarvoisena. Näin saattaa syntyä omaan ymmärrykseen ja järkeen nojaavaa ”uutta viisautta”. 

Evankeliumi korjaa

Jeesus sanoi tulleensa maan päälle ilmoittamaan totuutta, Jumalan sanaa (Joh. 17:17, 18:37). Elävästä Jumalan sanasta elävä ihminen kuulee Hyvän Paimenen äänen: ”Jokainen, joka on totuudesta, se kuulee minun ääneni” (Joh. 18:37). Kristuksen ääni kuuluu evankeliumilla hoidetussa omassatunnossa, Pyhän Hengen vaikuttamassa sanassa ja seurakunnan keskellä.

Totuudessa eläminen tarkoittaa evankeliumin lupauksiin uskomista joka päivä. Sitähän uskovaisena kilvoittelu on; vanhan osamme hedelmien pesemistä pois evankeliumin vedellä, jotta Hengen hedelmät saisivat tulla esiin.

Evankeliumin uskominen voi vaikuttaa monia hyviä asioita. Erityisesti evankeliumi synnyttää uskojassaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa. ”Kun te totuudelle kuuliaisina olette puhdistautuneet elääksenne vilpittömässä, veljellisessä rakkaudessa, niin rakastakaa toisianne uskollisesti ja kaikesta sydämestänne” (1. Piet. 1:22).

Jumalan armo on suuri

Suuri on Jumalan armo ja rakkaus, että vielä tänäänkin saamme elää totuudessa ja totuudesta sekä uskoa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kutsu kuuluu myös eksyneille ja harhaileville. Tie kunnian valtakuntaan käy armovaltakunnan kautta. Uskosta luopuneella on mahdollisuus palata Jumalan valtakuntaan sovintosaarnan uskomisen kautta.

Sitä sanaa Pietarikin yllytti kirjeensä vastaanottajat uskomaan ja tavoittelemaan: ”Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen” (1. Piet. 2:2). Kuuliaisuus Kristukselle liittää lampaat rakkauden sitein toisiinsa, saman lammashuoneen jäseniksi: ”ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen” (Joh. 10:16).

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 11.3.2015.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi