Maanantai 16.9.2019
"
Herra, älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta, kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi. Ps. 74:21

Isä huolehtii lapsistaan

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.3.2015 00:00 | Päivämies
Mistä tietää olevansa keski-ikäinen? Siitä, kun kiinnostuu uudestaan lapsuusajasta ja omasta suvustaan. 
Lapsuusaika on monessa mielessä hyvin merkittävä ajanjakso ihmiselämässä. Turvallisuudentunne ja itsetunto rakentuvat ensimmäisten vuosien aikana.

Aikuisena kadehdimme lapsuuden huoletonta aikaa. Voi, kunpa saisi elää uudestaan lapsuusajan! Vanhempina huomaamme, kuinka nopeasti vierähtää se aika, kun lapset ovat kotona. Katselemme kaiholla kuvia, joissa lapset olivat pieniä.

Samasta ruokapöydästä

Lapsuus on merkittävä aika myös uskonelämälle. Silloin voimme saada vahvistusta uskolle, jonka olemme Jumalalta saaneet. Päiväkerhossa ja pyhäkoulussa annetaan ravintoa, jotta taivaan taimet voisivat juurtua ja vahvistua uskossa. Miten usein tämä on mahdollista, riippuu paljon siitä, miten me vanhemmat jaksamme viedä lapsiamme Jumalan sanan ääreen.

Samalla kun me huolehdimme siitä, että lapsi saa riittävästi ravintoa uskolleen, saamme itsekin syödä samasta ruokapöydästä. Pietari kirjoittaa: ”Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen” (1. Piet. 2:2).

Uskomme esikuva

Kastetilaisuudessa voimme ihastella ja ihmetellä pientä vastasyntynyttä. Siinä voimme katsella uskovaisen esikuvaa. Usko on turvautumista ja luottamista. Sitähän tuo pieni lapsi tekee. Ei hän muuta voi tehdä eikä tarvitsekaan.

Saatamme uskonelämässämme erehtyä luottamaan omaan voimaamme ja viisauteemme. Paavali kuitenkin puhuu vain lapsen asemasta. Lapsen asemaan sopivat kaikki Paavalin luettelemat hengen hedelmät: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lem­peys ja itsehillintä. Ne voisi tiivistää sanalla nöyryys.

Armo kasvattajana

Lapsen asemassa oleminen merkitsee sitä, että haluaa osoittaa kuuliaisuutta Jumalan sanalle. Jumalan lapsina saamme omistaa Isän, joka huolehtii omista lapsistaan. Saamme kutsua häntä: Abba, Isä! Saamme turvautua ja luottaa häneen kaikissa elämämme vaiheissa.

Tärkeintä on oppia tuntemaan hänet anteeksiantavana Jumalana. Me tarvitsemme paljon armoa. Siionin laulu 309 päättyy tärkeään pyyntöön: ”Anna armon kasvattaa, hoitaa toisiamme.”

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 18.3.2015.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi