Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Isä huolehtii lapsistaan

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.3.2015 00:00 | Päivämies
Mistä tietää olevansa keski-ikäinen? Siitä, kun kiinnostuu uudestaan lapsuusajasta ja omasta suvustaan. 
Lapsuusaika on monessa mielessä hyvin merkittävä ajanjakso ihmiselämässä. Turvallisuudentunne ja itsetunto rakentuvat ensimmäisten vuosien aikana.

Aikuisena kadehdimme lapsuuden huoletonta aikaa. Voi, kunpa saisi elää uudestaan lapsuusajan! Vanhempina huomaamme, kuinka nopeasti vierähtää se aika, kun lapset ovat kotona. Katselemme kaiholla kuvia, joissa lapset olivat pieniä.

Samasta ruokapöydästä

Lapsuus on merkittävä aika myös uskonelämälle. Silloin voimme saada vahvistusta uskolle, jonka olemme Jumalalta saaneet. Päiväkerhossa ja pyhäkoulussa annetaan ravintoa, jotta taivaan taimet voisivat juurtua ja vahvistua uskossa. Miten usein tämä on mahdollista, riippuu paljon siitä, miten me vanhemmat jaksamme viedä lapsiamme Jumalan sanan ääreen.

Samalla kun me huolehdimme siitä, että lapsi saa riittävästi ravintoa uskolleen, saamme itsekin syödä samasta ruokapöydästä. Pietari kirjoittaa: ”Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen” (1. Piet. 2:2).

Uskomme esikuva

Kastetilaisuudessa voimme ihastella ja ihmetellä pientä vastasyntynyttä. Siinä voimme katsella uskovaisen esikuvaa. Usko on turvautumista ja luottamista. Sitähän tuo pieni lapsi tekee. Ei hän muuta voi tehdä eikä tarvitsekaan.

Saatamme uskonelämässämme erehtyä luottamaan omaan voimaamme ja viisauteemme. Paavali kuitenkin puhuu vain lapsen asemasta. Lapsen asemaan sopivat kaikki Paavalin luettelemat hengen hedelmät: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lem­peys ja itsehillintä. Ne voisi tiivistää sanalla nöyryys.

Armo kasvattajana

Lapsen asemassa oleminen merkitsee sitä, että haluaa osoittaa kuuliaisuutta Jumalan sanalle. Jumalan lapsina saamme omistaa Isän, joka huolehtii omista lapsistaan. Saamme kutsua häntä: Abba, Isä! Saamme turvautua ja luottaa häneen kaikissa elämämme vaiheissa.

Tärkeintä on oppia tuntemaan hänet anteeksiantavana Jumalana. Me tarvitsemme paljon armoa. Siionin laulu 309 päättyy tärkeään pyyntöön: ”Anna armon kasvattaa, hoitaa toisiamme.”

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 18.3.2015.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi