Keskiviikko 24.7.2019
"
Minut armahdettiin, jotta Kristus Jeesus juuri minussa osoittaisi, kuinka suuri hänen kärsivällisyytensä on. 1 Tim. 1:16

Hyvä viesti on kristinuskon ydin

Usko ja elämä - Matkaevääksi 1.4.2015 00:00 | Päivämies
Oletko joskus saanut viestin, joka on jäänyt mieleesi erityisen vahvasti? Muistatko esimerkiksi sen, missä kuulit ensimmäisen kerran uutisen syyskuun yhdennentoista päivän terrori-iskusta Yhdysvalloissa? 
Useimmilla meistä on jotain mielikuvia tapahtumasta ja siitä, miten asiasta kuulimme, vaikka aikaa on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Suurista onnettomuuksista kertovat viestit tai läheisiin ihmisiin liittyvät suru-uutiset vaikuttavat meihin syvästi. 

Viesti, joka järkyttää meitä, jää yleensä mieleemme. Näin voi olla myös onnellisten ja iloisten viestien kohdalla. Sanoma opiskelu- tai työpaikan saamisesta, lapsen syntymästä tai tieto sairauden paranemisesta voi jättää mieleemme yhtä vahvan jäljen kuin järkyttäväkin uutinen.

Raamatun ajan ihmiset ovat meidän tavoin odottaneet, toivoneet ja pelänneet suuria uutisia. Monet Raamatun kirjat ovat viestejä, kirjeitä eri ihmisille ja seurakunnille. Sana evankeliumi tarkoittaa ilosanomaa. Kristinuskon ydin on siis hyvä viesti, jonka Jumala tahtoo välittää ihmisille.

Synti on vakava asia

”Veljet, minä palautan mieleenne sen evankeliumin, jonka olen julistanut teille” (1. Kor. 15:1). Paavali muistutti korinttilaisia evankeliumista ja sen merkityksestä. Korintin kaupunki ja sen asukkaat olivat kuuluisia paheistaan, mutta sanoma syntien sovituksesta oli vaikuttanut viestin vastaanottajiin syvästi. Paavalin kirjeessä korinttilaisille näkyy huoli siitä, että muutamat seurakunnan jäsenet olivat luisumassa takaisin syntielämään. (1. Kor. 5:1–5.)

Synti on aina ikävä ja vakava asia. Yksittäisten seurakunnan jäsenten syntielämä ei kuitenkaan ollut suurin Paavalin huolista. Vielä suurempi huoli Paavalilla oli siitä, että Korintin seurakunnan keskelle oli syntynyt riitoja ja erilaisia puo­lueita. Seurakuntalaiset olivat alkaneet jakaantua eri apostolien kannattajiksi. Paavali muistutti korinttilaisia, ettei heitä oltu evankeliumissa kutsuttu kenenkään apostolin vaan Kristuksen seuraajiksi. (1. Kor. 1:10–17.)

Evankeliumi on viesti, joka vaikuttaa ihmiseen. Jesaja kirjoittaa Jumalan sanasta, että se ei palaa tyhjänä, vaan täyttää sille annetun tehtävän. (Jes. 55:11.) Kun ihminen ottaa evankeliumin sanoman vastaan, se synnyttää hänessä uuden elämän Kristuksessa. Roomalaisille Paavali kirjoittaa, ettei hän häpeä evankeliumia, koska siinä on Jumalan voima ihmisille. Se tuo pelastuksen kaikille, jotka uskovat sen. (Room. 1:16.)

Evankeliumia ilman ehtoja

Evankeliumin ydinsanoma löytyy pääsiäi­sen tapahtumista. Pääsiäiseen kuuluu niin surua kuin iloakin. Pitkäperjantaina pysähdymme Vapahtajamme kärsimisen ja kuoleman äärelle. Kysymys ei ollut vain yhden ihmisen kuolemasta, vaan ennen kaikkea siitä, mitä Jumala teki meidän puolestamme. Rakastaessaan meitä hän kantoi meidän taakkamme, kärsi ja kuoli meidän puolestamme. Olennaista pääsiäi­sessä on, ettei Vapahtajamme vain kuollut, vaan hän myös nousi kuolleista ja voitti näin kuoleman vallan. (1. Kor. 15:3–8.)

Tämän vaikuttavan sanoman merkitystä Paavali tähdentää myös kinasteleville korinttilaisille. Evankeliumin viesti on valtavan tärkeä heille, niin kuin jokaiselle ihmiselle. Muuttuvan maailman keskellä on jotain turvallista ja pysyvää. Paavali kirjoittaa korinttilaisille: ”ja sen (evankeliumin) avulla te myös pelastutte, jos säilytätte sen sellaisena kuin minä sen julistin” (1. Kor. 15:2).

Evankeliumin sanomaa ei ole lupa muuttaa. Olennaista ei ole, millaisia sanoja käytämme kertoessamme syntien sovituksesta. Tärkeintä on, että synninpäästö julistetaan Pyhän Hengen voimalla ja otetaan uskolla vastaan. Evankeliumin välittämään pelastukseen ei myöskään saa lisätä ehtoja, kuten hyviä töitä tai oikeaa elämäntapaa. Pelastuksessa on kysymys yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen ansiosta. 

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi