Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Jumalan hyvässä huolenpidossa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 15.4.2015 00:00 | Päivämies
Maapallon eri puolilla matkustaessa tulee pohtineeksi ihmisten erilaista elämää. Miksi Jumala on näin järjestänyt tai sallinut asioiden mennä?
Suuri eriarvoisuus ja joidenkin yksilöiden mahdottomilta tuntuvat elämäntilanteet eivät asetu luontevasti inhimillisen hyvän käsitykseen. Voi herätä kysymyksiä Jumalan hyvyydestä ja huolenpidosta. Muistaako hän jokaista ihmistä? Miten etelän kaukomailla asuvat ihmiset pärjäävät? Saavatko he Jumalan johdatusta ajalliseen ja iankaikkiseen elämään? Entä miten me täällä, objektiiviseen järkeen turvaavassa yhteiskunnassa säilymme Raamatun opettamassa yksinkertaisessa uskossa?

Harhaileva ihminen

Raamattu kertoo monin tavoin siitä, kuinka ihminen helposti epäilee ja harhautuu Jumalan huolenpidosta omille teilleen, niskuroi Luojaansa vastaan. Profeetta Hesekielin aikana Israelin kansa eli hajallaan useiden kansojen keskuudessa. Kansan jäsenet olivat alkaneet väsyä uskossaan; moni oli kääntänyt selkänsä elävälle Jumalalle ja ottanut tilalle muita omasta mielestään tärkeämpiä ja kiehtovampia asioita.

Jumala nuhteli kansaa profeetan suulla. Hesekiel puhuu värikästä kuvakieltä vertauksineen, ennustuksineen ja arvoituksineen. Hän kuvailee, kuinka iljettävältä ihmisen suruton syntielämä voi Jumalan silmissä näyttää. Puhe ei miellyttänyt ihmisiä, eikä profeettaa haluttu kuulla.

Jumala oli kärsivällinen aikansa, kunnes vihastui ja rankaisi kansaa, koska se ei halunnut kuulla häntä (Hes. 20–36). Lopulta Jumala armahti Israelin kansaa oman nimensä kunnian tähden. Hän näytti, että kaikki voima ja valta on yksin hänen (Hes. 36:18–36). Jumala oli tässäkin tilanteessa kärsivällinen ja laupias syntistä ihmistä kohtaan.

Hyvä Paimen pitää huolen

Hesekielin aikana Israelin kansa sai Jumalan armosta uuden elämän. Jumalan huolenpito oli käsittämättömän armeliasta. Niille, jotka kuulivat Jumalan kutsun ja ottivat sen vastaan, hän lahjoitti armonsa. Jumala otti pois kivisen sydämen ja asetti tilalle elävän sydämen sekä oman henkensä. Jumala lupasi koota lampaansa ja huolehtia heistä riippumatta siitä, missä maassa he asuvat.

Jumala kutsuu jokaista ihmistä valtakuntaansa. Hän myös pitää omistaan hyvää huolta niin myötä- kuin vastoinkäymisten päivinä. Hesekiel kuvaa Jumalan huolenpitoa runsaaksi ja väkeväksi, kuin vehreimmiksi niityiksi. Huolenpito on myös oikeudenmukaista. Herra kaitsee laumaansa niin, että kaikki ovat tasavertaisia ja saavat elää Hyvän Paimenen johdattamina. Minkä Jumala on luvannut, se tapahtuu. (Hes. 34:11–22; 36:18–36.)

Yhä ajankohtainen evankeliumi

Näkyykö Jumalan huolenpito tänään? Kuunnellaanko saman Jumalan kutsua yhä? Voi todeta, että ihminen ei ole muuttunut; syntielämän muodot ja epäjumalien nimet vain vaihtelevat. Ihminen on aina perisynnin tahraama.

Onnellista on se, että Jumala on aina yksi ja sama. Hyvä Paimen huolehtii omistaan tänään yhtä voimallisesti kuin Hesekielin aikana riippumatta siitä, mitkä ovat epäilyksemme ja tuntemuksemme. Olkoon elämäntilanteemme millainen tahansa, Jumalan huolenpito on varmaa. Hän näkee ja kuulee kaiken, rukoustemme huokauksetkin.

Kun koemme elämäntilanteemme vaikeaksi, tarvitsemme ponnistelujemme rinnalle nöyryyttä hyväksyä Jumalan tahdon. Evankeliumin aina uudelleen uudistamassa sydämessä vaikuttaa Jumalan voima. Roomalaiskirjeen sanoin saamme luottaa, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka Herraa rakastavat (Room. 8:28).

Jumalan huolenpidon merkittävin ilmentymä on sanoma Vapahtajastamme Jeesuksesta Kristuksesta. Kristuksen kautta saamme uskon ja iankaikkisen elämän lahjana. Kaikki muu on ajallista ja väliaikaista. Uskovaiset ovat Jeesuksen apulaisia evankeliumin jakamisessa. Se on hyvää sanomaa järkeen nojaavan ja maallistuvan ajan keskellä, yhtä ajankohtaista tuhansia vuosia sitten kuin nykyäänkin. Me saamme rukoilla Jumalalta voimaa ja viisautta tuoda esille Jumalan hyviä tekoja jokaista ihmistä kohtaan.

T. K.     

Julkaistu Päivämiehessä 15.4.2015.
 

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi