Maanantai 12.11.2018
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Jumalan hyvässä huolenpidossa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 15.4.2015 00:00 | Päivämies
Maapallon eri puolilla matkustaessa tulee pohtineeksi ihmisten erilaista elämää. Miksi Jumala on näin järjestänyt tai sallinut asioiden mennä?
Suuri eriarvoisuus ja joidenkin yksilöiden mahdottomilta tuntuvat elämäntilanteet eivät asetu luontevasti inhimillisen hyvän käsitykseen. Voi herätä kysymyksiä Jumalan hyvyydestä ja huolenpidosta. Muistaako hän jokaista ihmistä? Miten etelän kaukomailla asuvat ihmiset pärjäävät? Saavatko he Jumalan johdatusta ajalliseen ja iankaikkiseen elämään? Entä miten me täällä, objektiiviseen järkeen turvaavassa yhteiskunnassa säilymme Raamatun opettamassa yksinkertaisessa uskossa?

Harhaileva ihminen

Raamattu kertoo monin tavoin siitä, kuinka ihminen helposti epäilee ja harhautuu Jumalan huolenpidosta omille teilleen, niskuroi Luojaansa vastaan. Profeetta Hesekielin aikana Israelin kansa eli hajallaan useiden kansojen keskuudessa. Kansan jäsenet olivat alkaneet väsyä uskossaan; moni oli kääntänyt selkänsä elävälle Jumalalle ja ottanut tilalle muita omasta mielestään tärkeämpiä ja kiehtovampia asioita.

Jumala nuhteli kansaa profeetan suulla. Hesekiel puhuu värikästä kuvakieltä vertauksineen, ennustuksineen ja arvoituksineen. Hän kuvailee, kuinka iljettävältä ihmisen suruton syntielämä voi Jumalan silmissä näyttää. Puhe ei miellyttänyt ihmisiä, eikä profeettaa haluttu kuulla.

Jumala oli kärsivällinen aikansa, kunnes vihastui ja rankaisi kansaa, koska se ei halunnut kuulla häntä (Hes. 20–36). Lopulta Jumala armahti Israelin kansaa oman nimensä kunnian tähden. Hän näytti, että kaikki voima ja valta on yksin hänen (Hes. 36:18–36). Jumala oli tässäkin tilanteessa kärsivällinen ja laupias syntistä ihmistä kohtaan.

Hyvä Paimen pitää huolen

Hesekielin aikana Israelin kansa sai Jumalan armosta uuden elämän. Jumalan huolenpito oli käsittämättömän armeliasta. Niille, jotka kuulivat Jumalan kutsun ja ottivat sen vastaan, hän lahjoitti armonsa. Jumala otti pois kivisen sydämen ja asetti tilalle elävän sydämen sekä oman henkensä. Jumala lupasi koota lampaansa ja huolehtia heistä riippumatta siitä, missä maassa he asuvat.

Jumala kutsuu jokaista ihmistä valtakuntaansa. Hän myös pitää omistaan hyvää huolta niin myötä- kuin vastoinkäymisten päivinä. Hesekiel kuvaa Jumalan huolenpitoa runsaaksi ja väkeväksi, kuin vehreimmiksi niityiksi. Huolenpito on myös oikeudenmukaista. Herra kaitsee laumaansa niin, että kaikki ovat tasavertaisia ja saavat elää Hyvän Paimenen johdattamina. Minkä Jumala on luvannut, se tapahtuu. (Hes. 34:11–22; 36:18–36.)

Yhä ajankohtainen evankeliumi

Näkyykö Jumalan huolenpito tänään? Kuunnellaanko saman Jumalan kutsua yhä? Voi todeta, että ihminen ei ole muuttunut; syntielämän muodot ja epäjumalien nimet vain vaihtelevat. Ihminen on aina perisynnin tahraama.

Onnellista on se, että Jumala on aina yksi ja sama. Hyvä Paimen huolehtii omistaan tänään yhtä voimallisesti kuin Hesekielin aikana riippumatta siitä, mitkä ovat epäilyksemme ja tuntemuksemme. Olkoon elämäntilanteemme millainen tahansa, Jumalan huolenpito on varmaa. Hän näkee ja kuulee kaiken, rukoustemme huokauksetkin.

Kun koemme elämäntilanteemme vaikeaksi, tarvitsemme ponnistelujemme rinnalle nöyryyttä hyväksyä Jumalan tahdon. Evankeliumin aina uudelleen uudistamassa sydämessä vaikuttaa Jumalan voima. Roomalaiskirjeen sanoin saamme luottaa, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka Herraa rakastavat (Room. 8:28).

Jumalan huolenpidon merkittävin ilmentymä on sanoma Vapahtajastamme Jeesuksesta Kristuksesta. Kristuksen kautta saamme uskon ja iankaikkisen elämän lahjana. Kaikki muu on ajallista ja väliaikaista. Uskovaiset ovat Jeesuksen apulaisia evankeliumin jakamisessa. Se on hyvää sanomaa järkeen nojaavan ja maallistuvan ajan keskellä, yhtä ajankohtaista tuhansia vuosia sitten kuin nykyäänkin. Me saamme rukoilla Jumalalta voimaa ja viisautta tuoda esille Jumalan hyviä tekoja jokaista ihmistä kohtaan.

T. K.     

Julkaistu Päivämiehessä 15.4.2015.
 

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi