Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Jeesus valmistautuu kuolemaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisjuhla oli muutaman päivän päässä, ja juutalainen kansa valmistautui viettämään pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Jerusalemissa oli paljon kansaa liikkeellä. Monet tulivat maaseudulta Jerusalemiin jo ennen pääsiäistä puhdistusmenoja varten. Pääsiäisenä ylipapin oli määrä uhrata ensin omien syntiensä ja sitten koko kansan syntien edestä virheetön uhrilammas.
Ylipapit ja fariseukset valmistautuivat myös omalla tahollaan pääsiäisjuhlaan. He kutsuivat suuren neuvoston koolle kuultuaan, että Jeesus oli herättänyt Lasaruksen kuolleista ja että monet juutalaisista uskoivat Jeesukseen.

Pidätysmääräys

Päivän evankeliumin edellä Johannes kirjoittaa ylipappien ja fariseusten antaneen määräyksen, että jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, siitä oli ilmoitettava heille, jotta he voisivat pidättää Jeesuksen (Joh. 11:57). Suuri neuvosto oli kokoontunut ylipappi Kaifaksen luona ja suunnitellut Jeesuksen surmaamista. He kuitenkin sanoivat, ettei se saisi tapahtua kesken juhlan, jottei kansa ala mellakoida. (Matt. 26:5.)

Myös Jeesus valmistautui pääsiäisjuhlaan. Hän tiesi, että tämä pääsiäinen tulisi olemaan ainutkertainen koko ihmiskunnan historiassa. Jumala oli varannut oman ainoan Poikansa kertakaikkiseksi uhriksi, jotta esikuvallisen uhrijumalanpalveluksen aika päättyisi.

Pidätysmääräyksen takia Jeesus oli opetuslastensa kanssa erämaassa pääsiäistä edeltävän ajan (Joh. 11:54). Päivän evankeliumi kertoo, että kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus meni Betaniaan. Pääsiäisen tapahtumiin valmistautuessaan hän halusi vierailla rakkaaksi tulleessa Martan ja Marian kodissa. Aterialla olivat läsnä myös Lasarus ja opetuslapset. Martta palveli vieraita, mutta Maria otti pullon kallisarvoista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan.

Jeesuksen tuli kuolla

Juudas Iskariot, joka myöhemmin kavalsi Jeesuksen, närkästyi Marian toiminnasta. Juudas sanoi, että olisi ollut parempi myydä öljy ja antaa rahat köyhille. Tekstimme mukaan Juudas ei kuitenkaan sydämessään ajatellut näin, vaan hänen sydämensä oli täyttänyt ahneus ja hän oli varas.
Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on aina luonanne, mutta minua teillä ei aina ole.” Jeesus kyllä huolehti köyhistä ja huolehtii edelleen, mutta tässä oli kysymys Jeesuksen valmistautumisesta ristinkuolemaan ja hautaamiseen.

Uskon vaikuttama rakkaus sai Marian voitelemaan Jeesuksen. Evankelistat Matteus ja Markus kertovat Jeesuksen sanoneen, että missä ikinä evankeliumin sanomaa julistetaan, tullaan myös muistamaan Maria ja hänen tekonsa (Matt. 26:13, Mark. 14:9). Keskeistä ei kuitenkaan ollut se, mitä Maria teki, vaan se, mitä teko julisti: Jeesuksen tuli kuolla ihmisten syntien tähden.

Evankeliumin ydinsanomaan kuuluu todistus siitä, että Jeesus kärsi, kuoli ja haudattiin kaikkien ihmisten syntien tähden ja että hän ylösnousi kuoleman voittajana (Room. 4:25.) Tätä sanomaa kuulutetaan edelleen Jumalan valtakunnasta Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumin sanassa. Uskojalleen se antaa rauhan sydämeen ja synnyttää rakkauden Jeesukseen ja hänen omiinsa.

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Palmusunnuntai:  Joh. 12:1–8, Ps. 22:2–6, Jes. 50:4–10 tai Sak. 9:9–10, Fil. 2:5–11 tai 2. Kor. 2:14–17

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi