Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Jeesus valmistautuu kuolemaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisjuhla oli muutaman päivän päässä, ja juutalainen kansa valmistautui viettämään pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Jerusalemissa oli paljon kansaa liikkeellä. Monet tulivat maaseudulta Jerusalemiin jo ennen pääsiäistä puhdistusmenoja varten. Pääsiäisenä ylipapin oli määrä uhrata ensin omien syntiensä ja sitten koko kansan syntien edestä virheetön uhrilammas.
Ylipapit ja fariseukset valmistautuivat myös omalla tahollaan pääsiäisjuhlaan. He kutsuivat suuren neuvoston koolle kuultuaan, että Jeesus oli herättänyt Lasaruksen kuolleista ja että monet juutalaisista uskoivat Jeesukseen.

Pidätysmääräys

Päivän evankeliumin edellä Johannes kirjoittaa ylipappien ja fariseusten antaneen määräyksen, että jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, siitä oli ilmoitettava heille, jotta he voisivat pidättää Jeesuksen (Joh. 11:57). Suuri neuvosto oli kokoontunut ylipappi Kaifaksen luona ja suunnitellut Jeesuksen surmaamista. He kuitenkin sanoivat, ettei se saisi tapahtua kesken juhlan, jottei kansa ala mellakoida. (Matt. 26:5.)

Myös Jeesus valmistautui pääsiäisjuhlaan. Hän tiesi, että tämä pääsiäinen tulisi olemaan ainutkertainen koko ihmiskunnan historiassa. Jumala oli varannut oman ainoan Poikansa kertakaikkiseksi uhriksi, jotta esikuvallisen uhrijumalanpalveluksen aika päättyisi.

Pidätysmääräyksen takia Jeesus oli opetuslastensa kanssa erämaassa pääsiäistä edeltävän ajan (Joh. 11:54). Päivän evankeliumi kertoo, että kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus meni Betaniaan. Pääsiäisen tapahtumiin valmistautuessaan hän halusi vierailla rakkaaksi tulleessa Martan ja Marian kodissa. Aterialla olivat läsnä myös Lasarus ja opetuslapset. Martta palveli vieraita, mutta Maria otti pullon kallisarvoista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan.

Jeesuksen tuli kuolla

Juudas Iskariot, joka myöhemmin kavalsi Jeesuksen, närkästyi Marian toiminnasta. Juudas sanoi, että olisi ollut parempi myydä öljy ja antaa rahat köyhille. Tekstimme mukaan Juudas ei kuitenkaan sydämessään ajatellut näin, vaan hänen sydämensä oli täyttänyt ahneus ja hän oli varas.
Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on aina luonanne, mutta minua teillä ei aina ole.” Jeesus kyllä huolehti köyhistä ja huolehtii edelleen, mutta tässä oli kysymys Jeesuksen valmistautumisesta ristinkuolemaan ja hautaamiseen.

Uskon vaikuttama rakkaus sai Marian voitelemaan Jeesuksen. Evankelistat Matteus ja Markus kertovat Jeesuksen sanoneen, että missä ikinä evankeliumin sanomaa julistetaan, tullaan myös muistamaan Maria ja hänen tekonsa (Matt. 26:13, Mark. 14:9). Keskeistä ei kuitenkaan ollut se, mitä Maria teki, vaan se, mitä teko julisti: Jeesuksen tuli kuolla ihmisten syntien tähden.

Evankeliumin ydinsanomaan kuuluu todistus siitä, että Jeesus kärsi, kuoli ja haudattiin kaikkien ihmisten syntien tähden ja että hän ylösnousi kuoleman voittajana (Room. 4:25.) Tätä sanomaa kuulutetaan edelleen Jumalan valtakunnasta Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumin sanassa. Uskojalleen se antaa rauhan sydämeen ja synnyttää rakkauden Jeesukseen ja hänen omiinsa.

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Palmusunnuntai:  Joh. 12:1–8, Ps. 22:2–6, Jes. 50:4–10 tai Sak. 9:9–10, Fil. 2:5–11 tai 2. Kor. 2:14–17

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi