Torstai 15.11.2018
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Jeesus valmistautuu kuolemaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisjuhla oli muutaman päivän päässä, ja juutalainen kansa valmistautui viettämään pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Jerusalemissa oli paljon kansaa liikkeellä. Monet tulivat maaseudulta Jerusalemiin jo ennen pääsiäistä puhdistusmenoja varten. Pääsiäisenä ylipapin oli määrä uhrata ensin omien syntiensä ja sitten koko kansan syntien edestä virheetön uhrilammas.
Ylipapit ja fariseukset valmistautuivat myös omalla tahollaan pääsiäisjuhlaan. He kutsuivat suuren neuvoston koolle kuultuaan, että Jeesus oli herättänyt Lasaruksen kuolleista ja että monet juutalaisista uskoivat Jeesukseen.

Pidätysmääräys

Päivän evankeliumin edellä Johannes kirjoittaa ylipappien ja fariseusten antaneen määräyksen, että jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, siitä oli ilmoitettava heille, jotta he voisivat pidättää Jeesuksen (Joh. 11:57). Suuri neuvosto oli kokoontunut ylipappi Kaifaksen luona ja suunnitellut Jeesuksen surmaamista. He kuitenkin sanoivat, ettei se saisi tapahtua kesken juhlan, jottei kansa ala mellakoida. (Matt. 26:5.)

Myös Jeesus valmistautui pääsiäisjuhlaan. Hän tiesi, että tämä pääsiäinen tulisi olemaan ainutkertainen koko ihmiskunnan historiassa. Jumala oli varannut oman ainoan Poikansa kertakaikkiseksi uhriksi, jotta esikuvallisen uhrijumalanpalveluksen aika päättyisi.

Pidätysmääräyksen takia Jeesus oli opetuslastensa kanssa erämaassa pääsiäistä edeltävän ajan (Joh. 11:54). Päivän evankeliumi kertoo, että kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus meni Betaniaan. Pääsiäisen tapahtumiin valmistautuessaan hän halusi vierailla rakkaaksi tulleessa Martan ja Marian kodissa. Aterialla olivat läsnä myös Lasarus ja opetuslapset. Martta palveli vieraita, mutta Maria otti pullon kallisarvoista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan.

Jeesuksen tuli kuolla

Juudas Iskariot, joka myöhemmin kavalsi Jeesuksen, närkästyi Marian toiminnasta. Juudas sanoi, että olisi ollut parempi myydä öljy ja antaa rahat köyhille. Tekstimme mukaan Juudas ei kuitenkaan sydämessään ajatellut näin, vaan hänen sydämensä oli täyttänyt ahneus ja hän oli varas.
Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on aina luonanne, mutta minua teillä ei aina ole.” Jeesus kyllä huolehti köyhistä ja huolehtii edelleen, mutta tässä oli kysymys Jeesuksen valmistautumisesta ristinkuolemaan ja hautaamiseen.

Uskon vaikuttama rakkaus sai Marian voitelemaan Jeesuksen. Evankelistat Matteus ja Markus kertovat Jeesuksen sanoneen, että missä ikinä evankeliumin sanomaa julistetaan, tullaan myös muistamaan Maria ja hänen tekonsa (Matt. 26:13, Mark. 14:9). Keskeistä ei kuitenkaan ollut se, mitä Maria teki, vaan se, mitä teko julisti: Jeesuksen tuli kuolla ihmisten syntien tähden.

Evankeliumin ydinsanomaan kuuluu todistus siitä, että Jeesus kärsi, kuoli ja haudattiin kaikkien ihmisten syntien tähden ja että hän ylösnousi kuoleman voittajana (Room. 4:25.) Tätä sanomaa kuulutetaan edelleen Jumalan valtakunnasta Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumin sanassa. Uskojalleen se antaa rauhan sydämeen ja synnyttää rakkauden Jeesukseen ja hänen omiinsa.

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Palmusunnuntai:  Joh. 12:1–8, Ps. 22:2–6, Jes. 50:4–10 tai Sak. 9:9–10, Fil. 2:5–11 tai 2. Kor. 2:14–17

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi