Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Jeesus valmistautuu kuolemaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisjuhla oli muutaman päivän päässä, ja juutalainen kansa valmistautui viettämään pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Jerusalemissa oli paljon kansaa liikkeellä. Monet tulivat maaseudulta Jerusalemiin jo ennen pääsiäistä puhdistusmenoja varten. Pääsiäisenä ylipapin oli määrä uhrata ensin omien syntiensä ja sitten koko kansan syntien edestä virheetön uhrilammas.
Ylipapit ja fariseukset valmistautuivat myös omalla tahollaan pääsiäisjuhlaan. He kutsuivat suuren neuvoston koolle kuultuaan, että Jeesus oli herättänyt Lasaruksen kuolleista ja että monet juutalaisista uskoivat Jeesukseen.

Pidätysmääräys

Päivän evankeliumin edellä Johannes kirjoittaa ylipappien ja fariseusten antaneen määräyksen, että jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, siitä oli ilmoitettava heille, jotta he voisivat pidättää Jeesuksen (Joh. 11:57). Suuri neuvosto oli kokoontunut ylipappi Kaifaksen luona ja suunnitellut Jeesuksen surmaamista. He kuitenkin sanoivat, ettei se saisi tapahtua kesken juhlan, jottei kansa ala mellakoida. (Matt. 26:5.)

Myös Jeesus valmistautui pääsiäisjuhlaan. Hän tiesi, että tämä pääsiäinen tulisi olemaan ainutkertainen koko ihmiskunnan historiassa. Jumala oli varannut oman ainoan Poikansa kertakaikkiseksi uhriksi, jotta esikuvallisen uhrijumalanpalveluksen aika päättyisi.

Pidätysmääräyksen takia Jeesus oli opetuslastensa kanssa erämaassa pääsiäistä edeltävän ajan (Joh. 11:54). Päivän evankeliumi kertoo, että kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus meni Betaniaan. Pääsiäisen tapahtumiin valmistautuessaan hän halusi vierailla rakkaaksi tulleessa Martan ja Marian kodissa. Aterialla olivat läsnä myös Lasarus ja opetuslapset. Martta palveli vieraita, mutta Maria otti pullon kallisarvoista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan.

Jeesuksen tuli kuolla

Juudas Iskariot, joka myöhemmin kavalsi Jeesuksen, närkästyi Marian toiminnasta. Juudas sanoi, että olisi ollut parempi myydä öljy ja antaa rahat köyhille. Tekstimme mukaan Juudas ei kuitenkaan sydämessään ajatellut näin, vaan hänen sydämensä oli täyttänyt ahneus ja hän oli varas.
Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on aina luonanne, mutta minua teillä ei aina ole.” Jeesus kyllä huolehti köyhistä ja huolehtii edelleen, mutta tässä oli kysymys Jeesuksen valmistautumisesta ristinkuolemaan ja hautaamiseen.

Uskon vaikuttama rakkaus sai Marian voitelemaan Jeesuksen. Evankelistat Matteus ja Markus kertovat Jeesuksen sanoneen, että missä ikinä evankeliumin sanomaa julistetaan, tullaan myös muistamaan Maria ja hänen tekonsa (Matt. 26:13, Mark. 14:9). Keskeistä ei kuitenkaan ollut se, mitä Maria teki, vaan se, mitä teko julisti: Jeesuksen tuli kuolla ihmisten syntien tähden.

Evankeliumin ydinsanomaan kuuluu todistus siitä, että Jeesus kärsi, kuoli ja haudattiin kaikkien ihmisten syntien tähden ja että hän ylösnousi kuoleman voittajana (Room. 4:25.) Tätä sanomaa kuulutetaan edelleen Jumalan valtakunnasta Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumin sanassa. Uskojalleen se antaa rauhan sydämeen ja synnyttää rakkauden Jeesukseen ja hänen omiinsa.

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Palmusunnuntai:  Joh. 12:1–8, Ps. 22:2–6, Jes. 50:4–10 tai Sak. 9:9–10, Fil. 2:5–11 tai 2. Kor. 2:14–17

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi