Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

Se on täytetty

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 18.4.2014 00:00 | Päivämies


Mitä hyvää on kuolemassa? Tuolloin kaikki kaunis muuttuu elottomaksi. Kuollutta ihmistä katsoessa näkee, ettei hänessä ole enää elämää. Jäljellä on vain kuoret. Kuolleeseen ei saa enää yhteyttä. Kuollut ei kuule, näe tai tunne mitään, ei kipuakaan. Pitkäperjantain sanoma kertoo kuolemasta kaikkein karuimmalla tavalla. Kirkossa liturgisena värinä on musta. Sitä väriä ei käytetä muina päivinä.
Syyttömänä syylliseksi tuomittu

Mielikuvituksessani näen synkän joukon, joka vei Jeesusta kohti ristiinnaulitsemispaikkaa. Nimikin on hyvin kuvaava, Pääkallonpaikka. Jeesuksen seuraajat olivat jääneet syrjemmälle. Pääosan olivat ottaneet miehittäjävaltakunnan sotilaat. Jeesus laitettiin itse kantamaan ristiään. Tuomiolla oli myös kaksi väärintekijää.

Ehkäpä osoittaakseen oman asemansa, Pilatus kirjoitutti ristille laitettavaan tauluun: ”Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas”. Näin hän tuli osoittaneeksi, miten käy häntä vastustaville. Mahtava Pilatus ei suostunut ylipappien vetoomukseen muuttaa kirjoitusta ylipapeille mieluisempaan sävyyn. Maaherra halusi osoittaa, että hänellä on valta, eikä hänen tarvitse kuunnella juutalaisten antamia neuvoja.

Sotilaat heittivät arpaa Jeesuksen kudotusta paidasta. Näin he tulivat todistaneeksi kirjoitusten ennustuksen: ”He jakavat keskenään vaatteeni ja heittävät puvustani arpaa”.

Jeesuksen vaatteiden jakaminen tuo irvokkaalla tavalla esille sotilaiden voitontunteen. Nyt tuo nasaretilainen kansanvillitsijä on saatu kiinni: ”Hän on käsissämme, eikä pääse enää pakenemaan.” He eivät ymmärtäneet Jumalan pelastussuunnitelmaa, jonka käsikirjoitus toteutui juuri niin kuin Jumala oli suunnitellut. Ihmiseksi tullut Jumala oli täyttämässä tehtäväänsä kärsimällä kuin pahantekijä.

Jeesuksen ristinkuolemaa oli todistamassa muutamia naisia ja Jeesuksen lähimpiä opetuslapsia. Ihmisenä kärsivä Herra näki rakkaitaan siinä ympärillä. Hyvin liikuttavalta tuntuvat Jeesuksen sanat äidilleen: ”Nainen, tämä on poikasi!” ja opetuslapselleen: ”Tämä on äitisi!” Molemmat ymmärsivät Jeesuksen tarkoituksen. Tehtävä oli saatu ja se otettiin vastaan.

Uskon varassa

Jeesuksen tehtävä oli tulossa päätökseen. Hänen omat sanansa osoittivat tehtävän tulleen suoritetuksi: ”Se on täytetty.” Jeesuksen ristinkuolema on ihmisymmärrykselle täysin avautumaton asia. Miten yhden ihmisen kuolema voi pelastaa ihmisen iankaikkiselta kadotukselta? Yhtä vaikea on ymmärtää Jeesuksen sikiämistä. Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi neitsyestä.

Ihminen ei voi ymmärtää omalla järjellään Jumalan pelastussuunnitelmaa, vaan sen omakohtainen käsittäminen on vain uskon varassa. Uskonkin lahjoittaa Jumala. Ihmisen tarvitsee ainoastaan uskoa omakohtaisesti, että pelastussuunnitelma on todellisuutta jokaisen ihmisen kohdalle. Herran seuraajat vakuuttavat toisilleen ja kaikille ihmisille, että Jeesus on Uhrikaritsa. Hän vuodatti verensä kaikkien puolesta.

Jokainen ihminen on kerran kolkon kuoleman edessä, silmistä sammuu elämän loiste. Tuolloin tarpeellisia asioita on vain yksi: ovatko synnit anteeksi? Yhtä vääjäämätön on kaikkien ylösnousemus. Eräässä virressä kuvataan, miten Herran huuto kaikuu maailman ääriin saakka. Se ääni kohtaa elävät ja kuolleet. Virsi vakuuttaa toiveikkaasti, että nyt on armon aika. Tästä kaikesta Vapahtaja saakoon kiitoksemme! 

Jukka Kolmonen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Pitkäperjantai:  Joh. 19:16–30, Ps. 22:7–20, Jes. 53, Hepr. 5:7–10 tai Gal. 6:14

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014

Kuva: Päivi Peltoniemi

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi