Sunnuntai 21.4.2019
"
Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.' Luuk.24:7

Jeesus ilmestyy omilleen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.4.2014 00:00 | Päivämies


Ennen pääsiäistä Jeesus oli kertonut opetuslapsilleen, mitä hänelle tapahtuu Jerusalemissa juhlan aikana, mutta nämä eivät ymmärtäneet hänen puhettaan (Luuk. 18:31–34). 
Pääsiäisaamuna haudalle tulleet naiset näkivät enkelin, joka lähetti heidät viemään opetuslapsille voiton terveisiä: Jeesus on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet. (Matt. 28:7.) Tämän kuultuaan Pietari ja eräs toinen opetuslapsi juoksivat Jeesuksen haudalle ja näkivät, että se oli tyhjä.

Paavali kirjoittaa, että Kristus on kuollut meidän syntiemme vuoksi. Hänet haudattiin, ja hän nousi kolmantena päivänä kuolleista. Näin täyttyivät Raamatun kirjoitukset. Sitten apostoli luettelee seurakunnan jäseniä, joille kuoleman voittanut Kristus ilmestyi ollessaan vielä maan päällä. (1. Kor. 15:3–7.) Ylösnoussut Herra näyttäytyi vain omilleen. Hän tervehti pelkääviä opetuslapsiaan rauhalla, rohkaisi ja valtuutti heidät Pyhän Hengen voimalla antamaan syntejä anteeksi. Pääsiäisajan ihmeelliset tapahtumat mielessään opetuslapset siirtyivät Galileaan.

Opetuslapset kotijärvellä

Kolme vuotta aiemmin Jeesus oli kutsunut Pietarin ja hänen kalastuskumppaninsa seuraansa ja tehnyt heistä ihmisten kalastajia. Nyt nämä olivat palanneet takaisin kotiseudulleen eivätkä oikein tienneet, mitä pitäisi tehdä. Pietari teki ratkaisun: ”Minä lähden kalaan.” Viisi opetuslasta lähti hänen mukaansa tutulle Tiberiaanjärvelle. Kalastus oli tuohon aikaan maanviljelyn ja puutarhanhoidon ohella tärkeä ammatti. Saalista pyydystettiin nuotalla ja erilaisilla verkoilla. Yöllä käytettiin usein riimuverkkoa. Ammattikalastajina toimineet opetuslapset tiesivät parhaat apajapaikat. Tällä kertaa tuli kuitenkin vesiperä.

Aamunkoitteessa väsyneet, nälkäiset, pettyneet ja vähäpuheiset kalamiehet lähestyivät kotirantaa. Tuntematon mies seisoi rannalla ja kysyi: ”Lapset, onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat totuudenmukaisesti: ”Ei ole.” Mies kehotti heittämään verkon veneen oikealle puolelle. Kaloja tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet nostaa nuottaa veneeseen. Jeesukselle rakas opetuslapsi sanoi Pietarille: ”Se on Herra.” Pietari hyppäsi välittömästi veteen, toiset vetivät veneen perässä täyttä verkkoa. Rantaan oli matkaa noin sata metriä.

Jeesus ruokkii nälkäisiä

Rannalle nousseet kalamiehet näkivät hiilloksen, jossa oli paistumassa kalaa ja leipää. Jeesus kehotti tuomaan äsken saatuja kaloja. Pietari kiiruhti veneen luo ja kiskoi verkon maalle. Saalis oli valtava, 153 suurta kalaa. Silti verkko ei revennyt. Jeesus kutsui: ”Tulkaa syömään.” Toisten palvelijaksi tullut Ihmisen Poika palveli aamun sarastaessa nälkäisiä ja väsyneitä Jumalan valtakunnan työmiehiä leivällä ja kalalla. Opetuslapsilla oli hyvä olla. He rohkaistuivat uskomaan ja muistivat, miten Jeesus oli saman järven rannalla siunannut pienen pojan eväät, viisi leipää ja kaksi kalaa. He olivat silloin jakaneet tuhatpäiselle kansanjoukolle ruokaa, ja vaikka kaikki söivät kyllikseen, ruoantähteitä oli jäänyt kaksitoista korillista. (Joh. 6:9–13.)

Nuottaa vedetään edelleen

Ihminen tarvitsee ravintoa ruumiilleen ja sielulleen. Jokapäiväinen leipä on Taivaan Isän lahjaa, mutta meidän sielumme elää Jumalan sanasta. Jeesus on elävä leipä, ja joka syö tätä leipää, elää ikuisesti (Joh. 6:51). Kala oli eräs kristittyjen tuntomerkki vainojen aikana. Ihmisten kalastajat, Jumalan valtakunnan työmiehet, elävät samasta armosta, jota he julistavat muille.

Taivasten valtakunnan nuottaa vedetään edelleen ja niin kauan kuin Jumala sallii työpäivän jatkua. Ylösnousseen todistajien julistus perustuu siihen, mitä taivaallinen Isä on tehnyt Pojassaan.  ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.” (2. Kor. 5:19.) Ellei Jumala olisi herättänyt Poikaansa kuolleista, meidän uskomme ja saarnamme olisi turha (1. Kor. 15:14).

Pekka Tervo

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 116:1–9, Sak. 8:6–8, Ap. t. 3:12–20, Joh. 21:1–14

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014.
 
Kuva: Jaakko Koskelo

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi