Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Jeesus ilmestyy omilleen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.4.2014 00:00 | Päivämies


Ennen pääsiäistä Jeesus oli kertonut opetuslapsilleen, mitä hänelle tapahtuu Jerusalemissa juhlan aikana, mutta nämä eivät ymmärtäneet hänen puhettaan (Luuk. 18:31–34). 
Pääsiäisaamuna haudalle tulleet naiset näkivät enkelin, joka lähetti heidät viemään opetuslapsille voiton terveisiä: Jeesus on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet. (Matt. 28:7.) Tämän kuultuaan Pietari ja eräs toinen opetuslapsi juoksivat Jeesuksen haudalle ja näkivät, että se oli tyhjä.

Paavali kirjoittaa, että Kristus on kuollut meidän syntiemme vuoksi. Hänet haudattiin, ja hän nousi kolmantena päivänä kuolleista. Näin täyttyivät Raamatun kirjoitukset. Sitten apostoli luettelee seurakunnan jäseniä, joille kuoleman voittanut Kristus ilmestyi ollessaan vielä maan päällä. (1. Kor. 15:3–7.) Ylösnoussut Herra näyttäytyi vain omilleen. Hän tervehti pelkääviä opetuslapsiaan rauhalla, rohkaisi ja valtuutti heidät Pyhän Hengen voimalla antamaan syntejä anteeksi. Pääsiäisajan ihmeelliset tapahtumat mielessään opetuslapset siirtyivät Galileaan.

Opetuslapset kotijärvellä

Kolme vuotta aiemmin Jeesus oli kutsunut Pietarin ja hänen kalastuskumppaninsa seuraansa ja tehnyt heistä ihmisten kalastajia. Nyt nämä olivat palanneet takaisin kotiseudulleen eivätkä oikein tienneet, mitä pitäisi tehdä. Pietari teki ratkaisun: ”Minä lähden kalaan.” Viisi opetuslasta lähti hänen mukaansa tutulle Tiberiaanjärvelle. Kalastus oli tuohon aikaan maanviljelyn ja puutarhanhoidon ohella tärkeä ammatti. Saalista pyydystettiin nuotalla ja erilaisilla verkoilla. Yöllä käytettiin usein riimuverkkoa. Ammattikalastajina toimineet opetuslapset tiesivät parhaat apajapaikat. Tällä kertaa tuli kuitenkin vesiperä.

Aamunkoitteessa väsyneet, nälkäiset, pettyneet ja vähäpuheiset kalamiehet lähestyivät kotirantaa. Tuntematon mies seisoi rannalla ja kysyi: ”Lapset, onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat totuudenmukaisesti: ”Ei ole.” Mies kehotti heittämään verkon veneen oikealle puolelle. Kaloja tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet nostaa nuottaa veneeseen. Jeesukselle rakas opetuslapsi sanoi Pietarille: ”Se on Herra.” Pietari hyppäsi välittömästi veteen, toiset vetivät veneen perässä täyttä verkkoa. Rantaan oli matkaa noin sata metriä.

Jeesus ruokkii nälkäisiä

Rannalle nousseet kalamiehet näkivät hiilloksen, jossa oli paistumassa kalaa ja leipää. Jeesus kehotti tuomaan äsken saatuja kaloja. Pietari kiiruhti veneen luo ja kiskoi verkon maalle. Saalis oli valtava, 153 suurta kalaa. Silti verkko ei revennyt. Jeesus kutsui: ”Tulkaa syömään.” Toisten palvelijaksi tullut Ihmisen Poika palveli aamun sarastaessa nälkäisiä ja väsyneitä Jumalan valtakunnan työmiehiä leivällä ja kalalla. Opetuslapsilla oli hyvä olla. He rohkaistuivat uskomaan ja muistivat, miten Jeesus oli saman järven rannalla siunannut pienen pojan eväät, viisi leipää ja kaksi kalaa. He olivat silloin jakaneet tuhatpäiselle kansanjoukolle ruokaa, ja vaikka kaikki söivät kyllikseen, ruoantähteitä oli jäänyt kaksitoista korillista. (Joh. 6:9–13.)

Nuottaa vedetään edelleen

Ihminen tarvitsee ravintoa ruumiilleen ja sielulleen. Jokapäiväinen leipä on Taivaan Isän lahjaa, mutta meidän sielumme elää Jumalan sanasta. Jeesus on elävä leipä, ja joka syö tätä leipää, elää ikuisesti (Joh. 6:51). Kala oli eräs kristittyjen tuntomerkki vainojen aikana. Ihmisten kalastajat, Jumalan valtakunnan työmiehet, elävät samasta armosta, jota he julistavat muille.

Taivasten valtakunnan nuottaa vedetään edelleen ja niin kauan kuin Jumala sallii työpäivän jatkua. Ylösnousseen todistajien julistus perustuu siihen, mitä taivaallinen Isä on tehnyt Pojassaan.  ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.” (2. Kor. 5:19.) Ellei Jumala olisi herättänyt Poikaansa kuolleista, meidän uskomme ja saarnamme olisi turha (1. Kor. 15:14).

Pekka Tervo

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 116:1–9, Sak. 8:6–8, Ap. t. 3:12–20, Joh. 21:1–14

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014.
 
Kuva: Jaakko Koskelo

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi