Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Paimen rakastaa laumaansa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 30.4.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus kysyi kolmesti hänet kieltäneeltä Pietarilta: ”Rakastatko minua?” Pietari tuli surulliseksi, mutta Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän. Samoin tapahtui kolme kertaa. Kolminkertainen kysymys ja tehtävän antaminen liittyivät selvästi Pietarin kieltämisiin pitkänperjantain vastaisena yönä. Pietari katui heti kieltämisiään. Jeesuksen katse oli muistuttanut häntä siitä, miten Jeesus oli tämän kieltämisen jo ennalta ilmoittanut. Pietari ei ollutkaan niin vahva kuin luuli olevansa.
Jeesus ei odottanutkaan laumansa paimenelta omaa vahvuutta. Nöyrtynyt Pietari sopi paimeneksi. Tärkeintä oli, että hän rakastaa Jeesusta. Aina myöntävän vastauksen jälkeen Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän.

Rakkaus yhdistää

Jeesuksen kysymys ei pysynyt tarkalleen samana kolmea kertaa. Kysymyssarjan edetessä oman voiman osuus pieneni. Ensin Jeesus kysyi, rakastatko enemmän kuin toiset. Toisessa kysymyksessä vertailu on jätetty pois. Kolmannessa tekeminen on muuttunut olemiseksi: ”Olenko minä sinulle rakas?”

Rakkaus yhdistää pääpaimeneen, Jeesukseen. Kun rakkaus on kunnossa, silloin pääpaimen voi itse paimentaa laumaansa apupaimentensa kautta. Jeesus on itse pääpaimen. Pietarin tehtäväksi tuli ruokkia ja kaita Jeesuksen karitsoita ja lampaita. Kenenkään ei pidä koota omaa laumaansa, vaan pitää huolta Jeesuksen laumasta.

Jeesus kuvasi itse itseään Hyväksi Paimeneksi, oikeaksi paimeneksi, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta (Joh. 10:11). Se on suurinta rakkautta. ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta” (Joh. 15:13).

Paimenen jäljessä

Kun rakkaus yhdisti Pietarin ja myöhemmät paimenet Jeesukseen, silloin tämä suurin rakkaus pääsi ruokkimaan laumaa. Jeesus on antanut henkensä kaikkien meidän puolestamme. Me saamme uskoa syntimme anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kun tätä ilosanomaa julistetaan, lauma saa ruokaa ja opastusta matkalleen kohti taivaan kotia. Lampaat ja karitsat ovat turvassa.

Vielä yhden tehtävän Jeesus antoi Pietarille. Hän kehotti Pietaria seuraamaan itseään. Aina tämä seuraaminen ei tulisi olemaan mieluista. ”Sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo” (Joh. 21:18).

Lampaina ja paimenina meidän tulee seurata Jeesusta. Yksin hän opastaa meidät taivaan kotiin. Hyvän Paimenen ääni kuuluu hänen sanastaan ja valtakunnastaan. Ääntä on turvallista seurata, vaikka se toisinaan viekin sinne, minne emme itse tahtoisi.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Joh. 21:15–19, Ps. 23, Jer. 23:1–4, 1. Piet. 5:1–4

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi