Keskiviikko 18.9.2019
"
Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. 1 Joh. 4:7

Paimen rakastaa laumaansa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 30.4.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus kysyi kolmesti hänet kieltäneeltä Pietarilta: ”Rakastatko minua?” Pietari tuli surulliseksi, mutta Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän. Samoin tapahtui kolme kertaa. Kolminkertainen kysymys ja tehtävän antaminen liittyivät selvästi Pietarin kieltämisiin pitkänperjantain vastaisena yönä. Pietari katui heti kieltämisiään. Jeesuksen katse oli muistuttanut häntä siitä, miten Jeesus oli tämän kieltämisen jo ennalta ilmoittanut. Pietari ei ollutkaan niin vahva kuin luuli olevansa.
Jeesus ei odottanutkaan laumansa paimenelta omaa vahvuutta. Nöyrtynyt Pietari sopi paimeneksi. Tärkeintä oli, että hän rakastaa Jeesusta. Aina myöntävän vastauksen jälkeen Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän.

Rakkaus yhdistää

Jeesuksen kysymys ei pysynyt tarkalleen samana kolmea kertaa. Kysymyssarjan edetessä oman voiman osuus pieneni. Ensin Jeesus kysyi, rakastatko enemmän kuin toiset. Toisessa kysymyksessä vertailu on jätetty pois. Kolmannessa tekeminen on muuttunut olemiseksi: ”Olenko minä sinulle rakas?”

Rakkaus yhdistää pääpaimeneen, Jeesukseen. Kun rakkaus on kunnossa, silloin pääpaimen voi itse paimentaa laumaansa apupaimentensa kautta. Jeesus on itse pääpaimen. Pietarin tehtäväksi tuli ruokkia ja kaita Jeesuksen karitsoita ja lampaita. Kenenkään ei pidä koota omaa laumaansa, vaan pitää huolta Jeesuksen laumasta.

Jeesus kuvasi itse itseään Hyväksi Paimeneksi, oikeaksi paimeneksi, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta (Joh. 10:11). Se on suurinta rakkautta. ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta” (Joh. 15:13).

Paimenen jäljessä

Kun rakkaus yhdisti Pietarin ja myöhemmät paimenet Jeesukseen, silloin tämä suurin rakkaus pääsi ruokkimaan laumaa. Jeesus on antanut henkensä kaikkien meidän puolestamme. Me saamme uskoa syntimme anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kun tätä ilosanomaa julistetaan, lauma saa ruokaa ja opastusta matkalleen kohti taivaan kotia. Lampaat ja karitsat ovat turvassa.

Vielä yhden tehtävän Jeesus antoi Pietarille. Hän kehotti Pietaria seuraamaan itseään. Aina tämä seuraaminen ei tulisi olemaan mieluista. ”Sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo” (Joh. 21:18).

Lampaina ja paimenina meidän tulee seurata Jeesusta. Yksin hän opastaa meidät taivaan kotiin. Hyvän Paimenen ääni kuuluu hänen sanastaan ja valtakunnastaan. Ääntä on turvallista seurata, vaikka se toisinaan viekin sinne, minne emme itse tahtoisi.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Joh. 21:15–19, Ps. 23, Jer. 23:1–4, 1. Piet. 5:1–4

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi