Sunnuntai 17.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi." Matt. 19:29

Paimen rakastaa laumaansa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 30.4.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus kysyi kolmesti hänet kieltäneeltä Pietarilta: ”Rakastatko minua?” Pietari tuli surulliseksi, mutta Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän. Samoin tapahtui kolme kertaa. Kolminkertainen kysymys ja tehtävän antaminen liittyivät selvästi Pietarin kieltämisiin pitkänperjantain vastaisena yönä. Pietari katui heti kieltämisiään. Jeesuksen katse oli muistuttanut häntä siitä, miten Jeesus oli tämän kieltämisen jo ennalta ilmoittanut. Pietari ei ollutkaan niin vahva kuin luuli olevansa.
Jeesus ei odottanutkaan laumansa paimenelta omaa vahvuutta. Nöyrtynyt Pietari sopi paimeneksi. Tärkeintä oli, että hän rakastaa Jeesusta. Aina myöntävän vastauksen jälkeen Jeesus antoi Pietarille paimenen tehtävän.

Rakkaus yhdistää

Jeesuksen kysymys ei pysynyt tarkalleen samana kolmea kertaa. Kysymyssarjan edetessä oman voiman osuus pieneni. Ensin Jeesus kysyi, rakastatko enemmän kuin toiset. Toisessa kysymyksessä vertailu on jätetty pois. Kolmannessa tekeminen on muuttunut olemiseksi: ”Olenko minä sinulle rakas?”

Rakkaus yhdistää pääpaimeneen, Jeesukseen. Kun rakkaus on kunnossa, silloin pääpaimen voi itse paimentaa laumaansa apupaimentensa kautta. Jeesus on itse pääpaimen. Pietarin tehtäväksi tuli ruokkia ja kaita Jeesuksen karitsoita ja lampaita. Kenenkään ei pidä koota omaa laumaansa, vaan pitää huolta Jeesuksen laumasta.

Jeesus kuvasi itse itseään Hyväksi Paimeneksi, oikeaksi paimeneksi, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta (Joh. 10:11). Se on suurinta rakkautta. ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta” (Joh. 15:13).

Paimenen jäljessä

Kun rakkaus yhdisti Pietarin ja myöhemmät paimenet Jeesukseen, silloin tämä suurin rakkaus pääsi ruokkimaan laumaa. Jeesus on antanut henkensä kaikkien meidän puolestamme. Me saamme uskoa syntimme anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Kun tätä ilosanomaa julistetaan, lauma saa ruokaa ja opastusta matkalleen kohti taivaan kotia. Lampaat ja karitsat ovat turvassa.

Vielä yhden tehtävän Jeesus antoi Pietarille. Hän kehotti Pietaria seuraamaan itseään. Aina tämä seuraaminen ei tulisi olemaan mieluista. ”Sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo” (Joh. 21:18).

Lampaina ja paimenina meidän tulee seurata Jeesusta. Yksin hän opastaa meidät taivaan kotiin. Hyvän Paimenen ääni kuuluu hänen sanastaan ja valtakunnastaan. Ääntä on turvallista seurata, vaikka se toisinaan viekin sinne, minne emme itse tahtoisi.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Joh. 21:15–19, Ps. 23, Jer. 23:1–4, 1. Piet. 5:1–4

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi