Perjantai 22.11.2019
"
Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Ps. 90:5-6

Jeesus rukoili uskonyhteyttä omilleen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Apostoli Johannes on tallettanut meille Jeesuksen jäähyväisrukouksen, jota kutsutaan myös ylipapilliseksi rukoukseksi. Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja alkoi rukoilla. Mitä Jeesus rukoili? Kenen puolesta hän rukoili?
Jeesus tunsi kohtalonsa. Hän tiesi, että edessä oli kärsimys. Hän katsoi jo Isän luo taivaaseen. ”Ota minut luoksesi ja anna minulle – – kirkkaus”, hän huudahti (Joh. 17:5).

Jeesuksen tuskien tie oli alkanut. Silti hän jaksoi huolehtia omistaan. ”Minä rukoilen heidän puolestaan. Maailman puolesta minä en rukoile, vaan niiden, jotka sinä olet minulle antanut, koska he kuuluvat sinulle” (Joh. 17:9).

Usko vaikuttaa rakkauden

Jeesus toi Isänsä sydämelle häneen uskovat. Hän koki vahvasti, että Jumala oli valinnut maailmasta hänen seuraajansa. Nyt kun hän oli eroamassa heistä, hän rukoili heille suojelua.

Oliko olemassa jokin vaara, jolta Jeesus halusi suojata omansa? Jeesus näki suurimpana vaarana, että häneen uskovat eksyvät yhteisestä uskosta ja rakkaudesta.

Jeesus otti niinkin vahvan vertauksen kuin hänen ja hänen Isänsä yhteyden ja rukoili, että uskovaiset samalla tavoin pitäisivät yhtä. Näin tärkeä asia on uskonyhteys. Sen rikkoontumisesta aiheutuu murhetta. Raamatun mukaan Jumalan lasten tärkein tuntomerkki onkin keskinäinen rakkaus (Joh. 13:35).

Tuntomerkit löytyvät Raamatusta

Jeesuksen seuraajat kokivat vainoa ja pilkkaa. Tämän Jeesus ennusti päivän evankeliumitekstissä. ”He ovat saaneet osakseen maailman vihan, koska eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu.”

Uskovaiset eivät ole tänäänkään maailman suosiossa. Eläessään uskonsa mukaan he kokevat halveksuntaa, jopa häväistystä. Raamatun mukaan se on uskovaisen osa, vaikkemme sitä haluaisi.

Jumala on tarkoittanut uskovaiset elämään maailman keskellä. Jos näin ei olisi, miten epäuskoinen ihminen voisi löytää Jumalan valtakunnan? Moni on kertonut, kuinka löysi armollisen Jumalan ja Jeesuksen seuraajat Raamatun avulla. Siellä kerrotaan elävän uskon ja uskovaisten tuntomerkeistä. Jeesuskaan ei pyytänyt Isältään, että hän ottaisi uskovaiset pois maailmasta, vaan että hän varjelisi heidät pahalta.

Miten Jumala löytyy?

On ihmisiä, jotka etsivät elävää yhteyttä Jumalaan. Sydämessä on rauhattomuus ja elämän virheet painavat omallatunnolla. Raamattu kertoo, miten ihminen saa syntinsä anteeksi. Se tapahtuu siten, että uskovainen, Jeesuksen seuraaja, saarnaa hänelle synnit anteeksi.

Raamatussa kerrotaan Saulus Tarsolaisen kääntymisestä (Ap. t. 9:17) ja Etiopian hoviherran uskoontulosta (Ap. t. 8:37). Näin Jumalan pelastussuunnitelma toimii vieläkin. Etsivä ystävä, sinäkin saat rukoilla Jumalaa, että hän johdattaisi tiesi Jumalan valtakuntaan.

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 66:3–9, Jes. 54:7–10, 1. Piet. 1:3–9 tai 2. Kor. 4:16–18, Joh. 17:11–17

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi