Maanantai 19.8.2019
"
Herra, anna minulle ymmärrystä, tee sanasi mukaan! Ps. 119:169

Pyhä Henki johdattaa taivaaseen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.5.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus rukoili itsensä ja opetuslastensa puolesta ennen vangitsemistaan. Jeesuksen rukousta kutsutaan jäähyväisrukoukseksi. Hän pyysi Isää kirkastamaan hänet ja ottamaan luokseen kirkkauteen, jossa oli Isän luona jo ennen maailman syntyä.
Jäähyväisrukouksesta välittyy myös suuri rakkaus opetuslapsia kohtaan, joita Jeesus pyytää varjelemaan pahassa maailmassa. Helatorstain evankeliumiteksti on jäähyväisrukouksen loppuosasta, jossa Vapahtaja rukoilee opetuslapsilleen taivaallisen kirkkauden näkemistä.

Jeesus rukoilee puolestamme

Jeesus rukoili Isää, että hän saisi olla opetuslastensa kanssa taivaassa.  Opetuslasten usko oli usein heikkoa ja ymmärtämätöntä, kun Jeesus opetti heille uskomisen aakkosia ja Jumalan pelastussuunnitelmaa. Taivaassa tuo uskon heikkous päättyisi ja opetuslapset saisivat katsella Vapahtajansa kirkkautta ikuisesti.

Johannes kirjoittaa kirjeessään: ”Rakkaat ystävät, jo nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Sen me tiedämme, että kun se käy ilmi, meistä tulee hänen kaltaisiaan, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.” (1. Joh. 3:2.)

Jeesus rukoili opetuslastensa puolesta, koska heiltä oli hämärtynyt uskon näköala. Jeesus oli julkisen toimintansa aikana puhunut paljon Jeesuksen ja opetuslasten uskonyhteydestä.

Nyt Jeesus rukoili hänen ja opetuslasten välisestä yhteydestä taivaallisessa kirkkaudessa. Jeesuksella oli huoli omistaan. Opetuslapset olivat vielä maailmassa. Jeesus oli antanut opetuslapsilleen lupauksen Pyhästä Hengestä, jotta he varjeltuisivat maailmassa hänen ominaan ja pääsisivät kerran taivaan kotiin.

Rakkaus suurin Hengen hedelmä

Taivaaseen ylösnousseen Jeesuksen ja hänen seuraajiensa yhteys toteutuu vain Pyhän Hengen kautta. Jeesus rukoili rakkauden pysymistä hänen ja hänen omiensa välillä. Rakkaus korostuu näin evankeliumitekstissä suurimpana Hengen hedelmänä.

Johannes kirjoittaa aikaisemmin: ”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani – mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt.” (Joh. 14:23–24.)

Pyhä Henki on se voima, jonka kautta Jumalan valtakunta vie ilosanomaa korotetusta Herrasta kaikkialle maailmaan.

Jukka Joensuu

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Helatorstai: Ps. 47:6–9, Dan. 7:13–14, Ap. t. 1:1–11 tai Ef. 4:7–15, Joh. 17:24–26

Julkaistu Päivämiehessä 28.5.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi