Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Jeesus tarjoaa elävää vettä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.5.2014 00:01 | Päivämies


Lehtimajanjuhla on yksi juutalaisten suurista juhlapäivistä. Sitä vietetään syksyisin 40 vuotta kestäneen erämaavaelluksen ja orjuudesta vapautumisen muistoksi. Samalla se on sadonkorjuun juhla. Palmun ja öljypuun oksista muotoillaan majoja, joissa asutaan ja ruokaillaan ­­­(3. Moos. 23:40–42, Neh. 8:15-17). Maja voi olla katolla, puutarhassa tai pihalla.
Tulkaa juomaan!

Sunnuntain evankeliumi kertoo Jeesuksesta lehtimajanjuhlissa. Jerusalemin kaupungissa oli väentungos. Juhla oli vaatinut voimia, sillä siellä oli ollut ahdasta, hälinää ja kuumuutta. Moni juhlavieras oli kokenut janoa ja väsymystä, koska juhla oli kestänyt jo seitsemän päivää.

Oli juhlan päätöspäivä, kahdeksas päivä. Ei ole ihme, jos kaukaa kuulunut huuto “Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon!” havahdutti hereille.  Siellä oli Jeesus, joka oli tullut lehtimajanjuhlille salaa (Joh. 7:10). Jeesus kutsui luokseen ihmisiä, jotka olivat kuulomatkan päässä.

Elämän edellytys

Vesi on elintärkeä neste. Siellä missä on vettä, on edellytykset elämälle. Israelin kansan erämaavaelluksen aikana veden saaminen ja veden riittäminen oli jokapäiväinen huolenaihe. Toki se oli sitä myös Jeesuksen aikana. Me nykyajan ihmiset olemme tottuneet siihen, että avaamme vain hanan, kun haluamme juoda lasillisen vettä. Elämme hyvää aikaa.

Jeesus ei kuitenkaan puhunut tavallisesta vedestä, vaan sanoilla on syvempi merkitys. Hän tarjoaa vettä, jolla on lupaus. Ihminen, joka juo Jeesuksen antamaa vettä, muuttuu elävän veden lähteeksi. Miten voi muuttua lähteeksi?

Miten pääsee uskomaan?

Jeesuksen huuto jatkuu: ”Joka uskoo minuun, ‘hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.” Huudossa on tärkeä yksityiskohta: ”joka uskoo minuun”. Tarvitaan siis usko.

Kirkkomme vuoden 1948 Kristin­oppi ilmaisee asian näin: ”Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia” (KO 1).

Miten ihminen pääsee uskomaan? Hänen tulee olla kuuloetäisyydellä ja avata korvansa kuulemaan, sillä usko tulee kuulosta (Matt.13:9; Room. 10:17). Ihmisen tulee siis hakeutua sinne, missä julistetaan evankeliumia.

Evankeliumi on hyvä uutinen Jeesuksesta ja sen ydin on kaikkien syntien anteeksiantamus. Uskoa ei voi ottaa tai ansaita, sillä usko on Jumalan lahja. Uskova ihminen saa taivaan lahjana sisimpäänsä Pyhän Hengen.

Elävän veden virta

Pyhä Henki avaa Jumalan sanan salaisuudet. Uskon lahjan saanut ihminen voi Pyhän Hengen voimalla julistaa toisille ihmisille samaa Jumalan armoa ja anteeksiantamusta, josta on itse osallinen.

Jeesus jätti omilleen saarnaviran. Hän ei vienyt sitä mukanaan taivaaseen. (Matt.16:19; Joh. 20:22–23.) Elävän veden virta kulkee polvesta polveen, uskosta uskoon (Ps. 103:17–18, Ps. 71:17–18).

Kannattaa olla uskomassa. Uskolla saavutetaan lopullinen päämäärä, iankaikkinen elämä (Joh. 3:16).

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
6. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 27:1–3, 7–9; 1. Kun. 19:8–13, Ap. t. 1:12–14, Joh. 7:37–39

Julkaistu Päivämiehessä 28.5.2014.

Kuva: SRK:n kuva-arkisto

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi