Maanantai 21.1.2019
"
Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan! Ps. 105:1

Jeesus tarjoaa elävää vettä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.5.2014 00:01 | Päivämies


Lehtimajanjuhla on yksi juutalaisten suurista juhlapäivistä. Sitä vietetään syksyisin 40 vuotta kestäneen erämaavaelluksen ja orjuudesta vapautumisen muistoksi. Samalla se on sadonkorjuun juhla. Palmun ja öljypuun oksista muotoillaan majoja, joissa asutaan ja ruokaillaan ­­­(3. Moos. 23:40–42, Neh. 8:15-17). Maja voi olla katolla, puutarhassa tai pihalla.
Tulkaa juomaan!

Sunnuntain evankeliumi kertoo Jeesuksesta lehtimajanjuhlissa. Jerusalemin kaupungissa oli väentungos. Juhla oli vaatinut voimia, sillä siellä oli ollut ahdasta, hälinää ja kuumuutta. Moni juhlavieras oli kokenut janoa ja väsymystä, koska juhla oli kestänyt jo seitsemän päivää.

Oli juhlan päätöspäivä, kahdeksas päivä. Ei ole ihme, jos kaukaa kuulunut huuto “Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon!” havahdutti hereille.  Siellä oli Jeesus, joka oli tullut lehtimajanjuhlille salaa (Joh. 7:10). Jeesus kutsui luokseen ihmisiä, jotka olivat kuulomatkan päässä.

Elämän edellytys

Vesi on elintärkeä neste. Siellä missä on vettä, on edellytykset elämälle. Israelin kansan erämaavaelluksen aikana veden saaminen ja veden riittäminen oli jokapäiväinen huolenaihe. Toki se oli sitä myös Jeesuksen aikana. Me nykyajan ihmiset olemme tottuneet siihen, että avaamme vain hanan, kun haluamme juoda lasillisen vettä. Elämme hyvää aikaa.

Jeesus ei kuitenkaan puhunut tavallisesta vedestä, vaan sanoilla on syvempi merkitys. Hän tarjoaa vettä, jolla on lupaus. Ihminen, joka juo Jeesuksen antamaa vettä, muuttuu elävän veden lähteeksi. Miten voi muuttua lähteeksi?

Miten pääsee uskomaan?

Jeesuksen huuto jatkuu: ”Joka uskoo minuun, ‘hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.” Huudossa on tärkeä yksityiskohta: ”joka uskoo minuun”. Tarvitaan siis usko.

Kirkkomme vuoden 1948 Kristin­oppi ilmaisee asian näin: ”Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia” (KO 1).

Miten ihminen pääsee uskomaan? Hänen tulee olla kuuloetäisyydellä ja avata korvansa kuulemaan, sillä usko tulee kuulosta (Matt.13:9; Room. 10:17). Ihmisen tulee siis hakeutua sinne, missä julistetaan evankeliumia.

Evankeliumi on hyvä uutinen Jeesuksesta ja sen ydin on kaikkien syntien anteeksiantamus. Uskoa ei voi ottaa tai ansaita, sillä usko on Jumalan lahja. Uskova ihminen saa taivaan lahjana sisimpäänsä Pyhän Hengen.

Elävän veden virta

Pyhä Henki avaa Jumalan sanan salaisuudet. Uskon lahjan saanut ihminen voi Pyhän Hengen voimalla julistaa toisille ihmisille samaa Jumalan armoa ja anteeksiantamusta, josta on itse osallinen.

Jeesus jätti omilleen saarnaviran. Hän ei vienyt sitä mukanaan taivaaseen. (Matt.16:19; Joh. 20:22–23.) Elävän veden virta kulkee polvesta polveen, uskosta uskoon (Ps. 103:17–18, Ps. 71:17–18).

Kannattaa olla uskomassa. Uskolla saavutetaan lopullinen päämäärä, iankaikkinen elämä (Joh. 3:16).

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
6. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 27:1–3, 7–9; 1. Kun. 19:8–13, Ap. t. 1:12–14, Joh. 7:37–39

Julkaistu Päivämiehessä 28.5.2014.

Kuva: SRK:n kuva-arkisto

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi