Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Te saatte Puolustajan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 4.6.2014 00:00 | Päivämies
Johannes kertoo evankeliumissaan kiirastorstai-illan keskusteluista Jeesuksen ja opetuslasten välillä. Jeesus puhui paljon lähestyvästä kärsimisestään ja kuolemastaan sekä ylösnousemuksestaan. Opetuslasten kysymyksistä välittyy hämmennys, epätietoisuus ja epävarmuus suurten tapahtumien edellä. Jeesuksen vastaukset ja opetus ovat lohdutusta, rohkaisua ja neuvoja hätäileville.
Lohdutukseen sisältyi lupauksia. Vaikka Jeesuksen täytyikin kohta lähteä opetuslasten keskeltä Isän luo, hän lupasi, että opetuslapset eivät jää orvoiksi. Isä lähettää heidän keskelleen toisen puolustajan. Tämä puolustaja jatkaa ensimmäisen puolustajan, Jeesuksen työtä maailmassa. Siinä on opetuslapsen turva. Paavali muistutti myöhemmin tästä Rooman uskovaisia: ”Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ´Abba! Isä!´” (Room. 8:15.)

Totuuden Henki johdattajana

Jeesus kutsui puolustajaa Totuuden Hengeksi. Juuri hetkeä aikaisemmin Jeesus oli puhunut totuudesta, kun oli vastannut Tuomaksen kyselyyn: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6.) Tätä totuutta osoittamaan Jeesus lupasi Totuuden Hengen.

Hieman myöhemmin Jeesus vielä tarkensi tätä: ”Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. – – Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta” (Joh. 16:13­–­14.) Pyhän Hengen tehtävä maailmassa on näin kirkastaa Kristusta ja hänen sovitustyötään. Sen kautta kulkee tie Isän luokse taivaaseen.

Jeesus puhui myös siitä, kuinka Totuuden Henki toimii ja vaikuttaa hänen omiensa keskellä. ”Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.” (Joh. 14:17.)

Kristuksen valtakunnan ulkopuolella ei ole pelastusta. Sielunvihollinen, valheen isä, houkuttelee ihmisiä tottelemattomuuteen Jumalan sanalle. Paavali kirjoitti efesolaisillekin, kuinka he ennen parannuksen armon saamistaan elivät valheen hengen alla ”totellen avaruuden henkivaltojen hallitsijaa, sitä henkeä, joka yhä vaikuttaa tottelemattomissa ihmisissä” (Ef. 2:2).

Jumalan rakkaus oli vetänyt heitä parannukseen, ja Pyhä Henki oli kirkastanut Jumalan valtakunnan sanomassa Kristuksen sovitustyötä. Sanoman uskomisen myötä he olivat saaneet uskon Jumalan lahjana omakseen. (1. Piet. 1:18–22.) Valheen hengen sijaan opettajaksi sydämeen oli tullut Totuuden Henki.

Rakkauden osallisuuteen

Pyhän Hengen lahjana syntyy myös rakkaus. Evankeliumitekstin ensimmäisessä jakeessa Jeesus muistuttaa tästä, ja palaa siihen uudelleen tekstin lopussa: ”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. – – Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua” (Joh. 14:15,21).

Jumala on rakkauden lähde. Ilman hänen rakkauttaan kenelläkään ei ole iankaikkisen elämän toivoa. Jeesus sanoi vielä myöhemmin jäähyväispuheessaan opetuslapsilleen: ”Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani.” (Joh. 15:9.)

Kun ihminen saa Pyhän Hengen lahjana ottaa vastaan Jumalan rakkauden, syntien anteeksiantamuksen, se sytyttää hänenkin sydämeensä rakkauden. Tuo rakkaus vaikuttaa halun kilvoitella Kristuksen sanalle kuuliaisena. Se merkitsee taistelua syntiä vastaan ja ennen kaikkea nöyrtymistä parannukseen, kun synti tarttuu.

Pyhä Henki liittää myös Kristuksen seuraajat rakkauden sitein toisiinsa. Tätä rakkautta Jeesus kehotti vaalimaan ja hoitamaan. Hän tiesi, että sielunvihollinen pyrkii rikkomaan rakkauden ja näin hajottamaan Jumalan valtakuntaa. Puolustaja, Totuuden Henki hoitaa evankeliumin välityksellä rakkautta. Kun synnit uskotaan anteeksi, myös uskovaisten keskinäinen rakkaus säilyy.

Evankeliumin saarnassa Jumala tahtoo yhä vetää epäuskon tiellä kulkevaa ihmistä tämän rakkauden osallisuuteen. Anteeksiantamuksen sanoma kuuluu Jumalan valtakunnasta kutsuvana tänäänkin. Se lahjoittaa Kristuksen valmistaman vanhurskauden jokaiselle, joka uskoo.

Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Helluntai: Ps. 68:5–11, Jer. 31:31–34, Ap. t. 2:1–13, Joh. 14:15–21 

Julkaistu Päivämiehessä 4.6.2014.
 

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi