Torstai 15.11.2018
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Johannes Kastaja, rohkea julistaja

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.6.2014 00:00 | Päivämies
Johannes Kastajan vanhemmat olivat Elisabet ja Sakarias. Luukkaan evankeliumi antaa heistä hyvän todistuksen: ”He olivat kumpikin Jumalan silmissä hurskaita ja elivät nuhteettomasti kaikkien Herran käskyjen ja säädösten mukaan. Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä.” (Luuk. 1:6–7.)
Lapsettomuus saattaa olla kipeä asia. Kun pitkään lasta kaivannut Sakaria sai enkeli Gabrielilta viestin syntyvästä lapsesta, hän ajatteli: ”Tämän on Herra minulle tehnyt. Hän on katsonut minun puoleeni ja päästää minut ihmisten halveksunnasta.” (Luuk. 1:25.) Sakariaan nimikin tarkoittaa: Herra muistaa. Ihminen, joka oli saanut osakseen toisten halveksunnan, ei ollut kuitenkaan Jumalan unohtama.

Enkeli ilmoitti uutisen

Vanhassa testamentissa ilmenee, että tavallisesti äidit antavat nimen vastasyntyneelle (ks. esim. 1. Moos. 29:32). Tämän tavan mukaan Elisabetkin ilmoitti lapsensa nimen. Nimi ilmoitettiin ympärileikkauk-sen yhteydessä. Isän nimen antaminen lapselle ei ollut tavallista, mutta varmaan läsnäolijoiden hämmästys näkyi. Sakarias, eli Herra muistaa, olisi sopinut vanhan ihmisen saaman lapsen nimeksi erityisen hyvin.

Nimi haluttiin vielä varmistaa lapsen isältä. Enkelin ilmestyksen jälkeen Sakarias ei ollut kyennyt puhumaan. Niinpä hänelle annettiin kirjoitustaulu. Hän antoi saman viestin kuin Elisabet: ”Lapsen nimi on Johannes” (Luuk. 1:63).

Nimen taustalla oli enkeli Gabrielin viesti: ”Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään.” (Luuk. 1:13–14.)

Viesti suurista teoista

Nimi Johannes tulee sanasta Jahve, eli Jumala on armollinen. Jo lapsen enkeliltä saama nimi oli vahva viesti Jumalan suurista teoista.

Evankeliumi kertoo: ”Sillä seudulla joutuivat kaikki pelon valtaan, ja näistä tapahtumista puhuttiin laajalti koko Juudean vuoriseudulla. Ne, jotka niistä kuulivat, painoivat kaiken mieleensä ja sanoivat: ’Mikähän tästä lapsesta tulee?’ Sillä Herran käsi oli hänen yllään.” (Luuk. 1:65–66.)

Johannes Kastajasta todella puhuttiin hänen elinaikanaan. Tästä todistavat paitsi kristilliset lähteet, myös aikansa juutalaisen historioitsijan Josefuksen kirjoitukset.

Jumalan armo kirkastaa

Sakariaan profetia kuvastaa lapsensa elämää seuraavasti: ”Sinä johdat hänen kansansa tuntemaan pelastuksen, syntien anteeksiantamisen. Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle. (Luuk. 1:77–79.)

Tämän profetian mukaisesti Johannes Kastaja julisti rohkeasti parannuksen kastetta. Monet ihmiset tunnustivat syntinsä ja tekivät parannuksen. 

Juhannusta vietetään keskikesän valon juhlana. Kuten valo on herättänyt luonnon täyteen loistoonsa, voi syntien anteeksiantamuksen saarna nostaa väsyneet ja voimattomat uuteen toivoon ja kirkkauteen.

Rukousten lapsi

Elisabet ja Sakarias, paitsi kantoivat huolta lapsestaan, ottivat suojelukseensa myös Herran äidin Marian (Luuk. 1:39–45). Johannes sai kasvaa kodissaan ja ystäviensä keskellä tuntien, että ”Herran käsi on hänen yllään.”

Käden laittaminen pään päälle on vahva kuvaus siunauksen välittämisestä. Johannes Kastajan virressä 12 sanotaankin: ”ihminen ihmiseltä Jumalan lahjat saa.” Juhannuksen sanoma rohkaisee meitä sekä katselemaan Jumalan hyvyyttä että jakamaan sitä toinen toisillemme.

Teksti: Markus Kopperoinen
Kuva: Jaakko Koskelo 

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Juhannuspäivä: Ps. 92:2–6, Jes. 51:3–6, Ap. t. 14:15–17, Luuk. 1:57–66 

Julkaistu Päivämiehessä 18.6.2014.

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi