Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Johannes Kastaja, rohkea julistaja

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.6.2014 00:00 | Päivämies
Johannes Kastajan vanhemmat olivat Elisabet ja Sakarias. Luukkaan evankeliumi antaa heistä hyvän todistuksen: ”He olivat kumpikin Jumalan silmissä hurskaita ja elivät nuhteettomasti kaikkien Herran käskyjen ja säädösten mukaan. Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä.” (Luuk. 1:6–7.)
Lapsettomuus saattaa olla kipeä asia. Kun pitkään lasta kaivannut Sakaria sai enkeli Gabrielilta viestin syntyvästä lapsesta, hän ajatteli: ”Tämän on Herra minulle tehnyt. Hän on katsonut minun puoleeni ja päästää minut ihmisten halveksunnasta.” (Luuk. 1:25.) Sakariaan nimikin tarkoittaa: Herra muistaa. Ihminen, joka oli saanut osakseen toisten halveksunnan, ei ollut kuitenkaan Jumalan unohtama.

Enkeli ilmoitti uutisen

Vanhassa testamentissa ilmenee, että tavallisesti äidit antavat nimen vastasyntyneelle (ks. esim. 1. Moos. 29:32). Tämän tavan mukaan Elisabetkin ilmoitti lapsensa nimen. Nimi ilmoitettiin ympärileikkauk-sen yhteydessä. Isän nimen antaminen lapselle ei ollut tavallista, mutta varmaan läsnäolijoiden hämmästys näkyi. Sakarias, eli Herra muistaa, olisi sopinut vanhan ihmisen saaman lapsen nimeksi erityisen hyvin.

Nimi haluttiin vielä varmistaa lapsen isältä. Enkelin ilmestyksen jälkeen Sakarias ei ollut kyennyt puhumaan. Niinpä hänelle annettiin kirjoitustaulu. Hän antoi saman viestin kuin Elisabet: ”Lapsen nimi on Johannes” (Luuk. 1:63).

Nimen taustalla oli enkeli Gabrielin viesti: ”Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään.” (Luuk. 1:13–14.)

Viesti suurista teoista

Nimi Johannes tulee sanasta Jahve, eli Jumala on armollinen. Jo lapsen enkeliltä saama nimi oli vahva viesti Jumalan suurista teoista.

Evankeliumi kertoo: ”Sillä seudulla joutuivat kaikki pelon valtaan, ja näistä tapahtumista puhuttiin laajalti koko Juudean vuoriseudulla. Ne, jotka niistä kuulivat, painoivat kaiken mieleensä ja sanoivat: ’Mikähän tästä lapsesta tulee?’ Sillä Herran käsi oli hänen yllään.” (Luuk. 1:65–66.)

Johannes Kastajasta todella puhuttiin hänen elinaikanaan. Tästä todistavat paitsi kristilliset lähteet, myös aikansa juutalaisen historioitsijan Josefuksen kirjoitukset.

Jumalan armo kirkastaa

Sakariaan profetia kuvastaa lapsensa elämää seuraavasti: ”Sinä johdat hänen kansansa tuntemaan pelastuksen, syntien anteeksiantamisen. Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle. (Luuk. 1:77–79.)

Tämän profetian mukaisesti Johannes Kastaja julisti rohkeasti parannuksen kastetta. Monet ihmiset tunnustivat syntinsä ja tekivät parannuksen. 

Juhannusta vietetään keskikesän valon juhlana. Kuten valo on herättänyt luonnon täyteen loistoonsa, voi syntien anteeksiantamuksen saarna nostaa väsyneet ja voimattomat uuteen toivoon ja kirkkauteen.

Rukousten lapsi

Elisabet ja Sakarias, paitsi kantoivat huolta lapsestaan, ottivat suojelukseensa myös Herran äidin Marian (Luuk. 1:39–45). Johannes sai kasvaa kodissaan ja ystäviensä keskellä tuntien, että ”Herran käsi on hänen yllään.”

Käden laittaminen pään päälle on vahva kuvaus siunauksen välittämisestä. Johannes Kastajan virressä 12 sanotaankin: ”ihminen ihmiseltä Jumalan lahjat saa.” Juhannuksen sanoma rohkaisee meitä sekä katselemaan Jumalan hyvyyttä että jakamaan sitä toinen toisillemme.

Teksti: Markus Kopperoinen
Kuva: Jaakko Koskelo 

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
Juhannuspäivä: Ps. 92:2–6, Jes. 51:3–6, Ap. t. 14:15–17, Luuk. 1:57–66 

Julkaistu Päivämiehessä 18.6.2014.

Lisää aiheesta:

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi