Lauantai 20.4.2019
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Löytäjä ja löydetty

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.6.2014 00:01 | Päivämies


Mitä on hyvä elämä? Saako sen rahalla, rikkaudella? Löytääkö hyvän elämän paremmin aineettomilla elämänarvoilla? Vai onko niin, että meille on tarjolla jotain vielä tätä elämää arvokkaampaa? Kertomus Sakkeuksesta avaa näköalan näihin kysymyksiin.
Etsijä

Sakkeus oli publikaanien esimies Jerikon vilkkaassa kauppakaupungissa. Rooman valtakunnan virkamiehenä hänellä oli oikeus koota alaistensa kanssa alueella kaikki tullimaksut ja tilittää ne edelleen. Sakkeus oli elämässään menestynyt, rikas mies.

Rikkaus ei näytä tehneen hänestä kuitenkaan onnellista. Hän oli kotikaupungissaan halveksittu julkisyntinen, miehitysvallan kätyri ja vilpillisesti rikastunut. Siksi juutalaiset olivat sulkeneet hänet ulos yhteisöstään.

Jeesuksen tulo Jerikoon herätti Sakkeuksessa toivonkipinän. Kenties hän oli kuullut ihmeellisestä opettajasta, joka seurusteli syntisten kanssa. Luukas kuvaa sattuvasti, miten pienikokoinen mies käytti kaiken kekseliäisyytensä päästäkseen väkijoukon estämättä ja ihmisten mielipiteistä välittämättä näkemään Jeesuksen.

Voimme ajatella Sakkeusta esimerkkinä ihmisestä, jolla näyttää menevän elämässä hyvin, mutta jonka sisimmässä on syviä haavoja. Omatunto syyttää vääristä teoista. Tekee mieli etsiä apua, parempaa. Jeesus antoi kaikille näin kokeville kehotuksen ja myös lupauksen: ”Etsikää, niin te löydätte” (Matt. 7:7).

Kutsu Jumalan valtakuntaan

Sakkeuksen tavoitteena oli saada vain nähdä Jeesus. Näin tapahtui. Mutta samalla hän sai sellaista, joka ylitti kaikki hänen odotuksensa. Jeesus näki hänet ja esitti merkillisen kutsun: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

Liikkuessaan ihmisten parissa Jeesus julisti evankeliumia, kutsua Jumalan valtakuntaan (Mark. 1:14–15). Sama kutsu on yhä liikkeellä. ”Kristuksen työ maailmassa jatkuu hänen seurakunnassaan Pyhän Hengen työnä” (KO 44). Meille uskovaisille on annettu tehtävä. Kun viemme Kristusta etsiville ihmisille kutsua Jumalan valtakuntaan, saamme rukoilla, että osaisimme kohdata heidät rohkeasti, mutta samalla rakastavasti.

Löytäjän ilo ja ilo löydetystä

Jeesuksen kutsu merkitsi Sakkeukselle sitä, että oli joku, joka välitti hänestä. Kenties Sakkeuksen korviin kantautui väkijoukosta paheksunta siitä, että Jeesus otti syntisen miehen talon majapaikakseen. Sakkeus ei piitannut siitä, sillä löytäjän ilo täytti hänen sydämensä.

Jeesus opetti, ettei kukaan voi tulla hänen luokseen, ellei Isä häntä vedä (Joh. 6:44). Kutsuessaan valtakuntaansa Jumala muokkaa ihmisessä sydämen maaperää evankeliumin vastaanottamiseen.

Jeesuksen vertaukset eksyneestä lampaasta ja kadonneesta hopearahasta kuvaavat kauniisti, miten Jumala etsii harhateille joutunutta, luomaansa ja lunastamaansa ihmistä. Kun ihminen löytää Jumalan valtakunnan ja siellä Kristuksen ja tekee parannuksen, siitä iloitaan myös taivaassa. (Luuk. 15:3–10.) Parannuksen armon saanut on sekä löytäjä että löydetty.

Uusi elämä Kristuksessa

Jeesuksen kohtaamisen jälkeen Sakkeus muuttui. Siitä päivästä tuli hänen ja hänen perheensä elämässä käännekohta. Alkoi uusi elämä Kristuksessa. Sakkeuksen kääntymys tuli kaupungin asukkaiden tietoon, kun hän lupasi jakaa puolet omaisuudestaan rakkaudenlahjana avun tarpeessa oleville lähimmäisilleen ja hyvittää nelinkertaisesti niille, joilta oli kiskonut liikaa tullimaksuja.

Ilmeisesti Sakkeus tunsi tuon ajan lain säädöksen, jonka mukaan varkaus piti korvata nelinkertaisesti. Jumalan armo sai hänet vapaasta tahdostaan korvaamaan tekemänsä vääryydet ja jakamaan rikkauksistaan köyhille, vieläpä monin verroin runsaskätisemmin kuin farisealainen hurskaus suositteli.

Sydämen usko uudistaa, kantaa hyvää hedelmää. Apostoli Paavali kirjoitti Tiitukselle: ”Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa” (Tiit. 2:11–12).

Hannu Ojalehto

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
3. sunnuntai helluntaista: Ps. 18:17–20, 26–29; Sak. 1:3–6; 1. Kor. 1:26–31; Luuk. 19:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 25.6.2014.

Tunnisteet:


sakkeus löytää

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi