Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Löytäjä ja löydetty

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.6.2014 00:01 | Päivämies


Mitä on hyvä elämä? Saako sen rahalla, rikkaudella? Löytääkö hyvän elämän paremmin aineettomilla elämänarvoilla? Vai onko niin, että meille on tarjolla jotain vielä tätä elämää arvokkaampaa? Kertomus Sakkeuksesta avaa näköalan näihin kysymyksiin.
Etsijä

Sakkeus oli publikaanien esimies Jerikon vilkkaassa kauppakaupungissa. Rooman valtakunnan virkamiehenä hänellä oli oikeus koota alaistensa kanssa alueella kaikki tullimaksut ja tilittää ne edelleen. Sakkeus oli elämässään menestynyt, rikas mies.

Rikkaus ei näytä tehneen hänestä kuitenkaan onnellista. Hän oli kotikaupungissaan halveksittu julkisyntinen, miehitysvallan kätyri ja vilpillisesti rikastunut. Siksi juutalaiset olivat sulkeneet hänet ulos yhteisöstään.

Jeesuksen tulo Jerikoon herätti Sakkeuksessa toivonkipinän. Kenties hän oli kuullut ihmeellisestä opettajasta, joka seurusteli syntisten kanssa. Luukas kuvaa sattuvasti, miten pienikokoinen mies käytti kaiken kekseliäisyytensä päästäkseen väkijoukon estämättä ja ihmisten mielipiteistä välittämättä näkemään Jeesuksen.

Voimme ajatella Sakkeusta esimerkkinä ihmisestä, jolla näyttää menevän elämässä hyvin, mutta jonka sisimmässä on syviä haavoja. Omatunto syyttää vääristä teoista. Tekee mieli etsiä apua, parempaa. Jeesus antoi kaikille näin kokeville kehotuksen ja myös lupauksen: ”Etsikää, niin te löydätte” (Matt. 7:7).

Kutsu Jumalan valtakuntaan

Sakkeuksen tavoitteena oli saada vain nähdä Jeesus. Näin tapahtui. Mutta samalla hän sai sellaista, joka ylitti kaikki hänen odotuksensa. Jeesus näki hänet ja esitti merkillisen kutsun: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

Liikkuessaan ihmisten parissa Jeesus julisti evankeliumia, kutsua Jumalan valtakuntaan (Mark. 1:14–15). Sama kutsu on yhä liikkeellä. ”Kristuksen työ maailmassa jatkuu hänen seurakunnassaan Pyhän Hengen työnä” (KO 44). Meille uskovaisille on annettu tehtävä. Kun viemme Kristusta etsiville ihmisille kutsua Jumalan valtakuntaan, saamme rukoilla, että osaisimme kohdata heidät rohkeasti, mutta samalla rakastavasti.

Löytäjän ilo ja ilo löydetystä

Jeesuksen kutsu merkitsi Sakkeukselle sitä, että oli joku, joka välitti hänestä. Kenties Sakkeuksen korviin kantautui väkijoukosta paheksunta siitä, että Jeesus otti syntisen miehen talon majapaikakseen. Sakkeus ei piitannut siitä, sillä löytäjän ilo täytti hänen sydämensä.

Jeesus opetti, ettei kukaan voi tulla hänen luokseen, ellei Isä häntä vedä (Joh. 6:44). Kutsuessaan valtakuntaansa Jumala muokkaa ihmisessä sydämen maaperää evankeliumin vastaanottamiseen.

Jeesuksen vertaukset eksyneestä lampaasta ja kadonneesta hopearahasta kuvaavat kauniisti, miten Jumala etsii harhateille joutunutta, luomaansa ja lunastamaansa ihmistä. Kun ihminen löytää Jumalan valtakunnan ja siellä Kristuksen ja tekee parannuksen, siitä iloitaan myös taivaassa. (Luuk. 15:3–10.) Parannuksen armon saanut on sekä löytäjä että löydetty.

Uusi elämä Kristuksessa

Jeesuksen kohtaamisen jälkeen Sakkeus muuttui. Siitä päivästä tuli hänen ja hänen perheensä elämässä käännekohta. Alkoi uusi elämä Kristuksessa. Sakkeuksen kääntymys tuli kaupungin asukkaiden tietoon, kun hän lupasi jakaa puolet omaisuudestaan rakkaudenlahjana avun tarpeessa oleville lähimmäisilleen ja hyvittää nelinkertaisesti niille, joilta oli kiskonut liikaa tullimaksuja.

Ilmeisesti Sakkeus tunsi tuon ajan lain säädöksen, jonka mukaan varkaus piti korvata nelinkertaisesti. Jumalan armo sai hänet vapaasta tahdostaan korvaamaan tekemänsä vääryydet ja jakamaan rikkauksistaan köyhille, vieläpä monin verroin runsaskätisemmin kuin farisealainen hurskaus suositteli.

Sydämen usko uudistaa, kantaa hyvää hedelmää. Apostoli Paavali kirjoitti Tiitukselle: ”Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa” (Tiit. 2:11–12).

Hannu Ojalehto

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
3. sunnuntai helluntaista: Ps. 18:17–20, 26–29; Sak. 1:3–6; 1. Kor. 1:26–31; Luuk. 19:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 25.6.2014.

Tunnisteet:


sakkeus löytää

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi