Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

Löytäjä ja löydetty

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.6.2014 00:01 | Päivämies


Mitä on hyvä elämä? Saako sen rahalla, rikkaudella? Löytääkö hyvän elämän paremmin aineettomilla elämänarvoilla? Vai onko niin, että meille on tarjolla jotain vielä tätä elämää arvokkaampaa? Kertomus Sakkeuksesta avaa näköalan näihin kysymyksiin.
Etsijä

Sakkeus oli publikaanien esimies Jerikon vilkkaassa kauppakaupungissa. Rooman valtakunnan virkamiehenä hänellä oli oikeus koota alaistensa kanssa alueella kaikki tullimaksut ja tilittää ne edelleen. Sakkeus oli elämässään menestynyt, rikas mies.

Rikkaus ei näytä tehneen hänestä kuitenkaan onnellista. Hän oli kotikaupungissaan halveksittu julkisyntinen, miehitysvallan kätyri ja vilpillisesti rikastunut. Siksi juutalaiset olivat sulkeneet hänet ulos yhteisöstään.

Jeesuksen tulo Jerikoon herätti Sakkeuksessa toivonkipinän. Kenties hän oli kuullut ihmeellisestä opettajasta, joka seurusteli syntisten kanssa. Luukas kuvaa sattuvasti, miten pienikokoinen mies käytti kaiken kekseliäisyytensä päästäkseen väkijoukon estämättä ja ihmisten mielipiteistä välittämättä näkemään Jeesuksen.

Voimme ajatella Sakkeusta esimerkkinä ihmisestä, jolla näyttää menevän elämässä hyvin, mutta jonka sisimmässä on syviä haavoja. Omatunto syyttää vääristä teoista. Tekee mieli etsiä apua, parempaa. Jeesus antoi kaikille näin kokeville kehotuksen ja myös lupauksen: ”Etsikää, niin te löydätte” (Matt. 7:7).

Kutsu Jumalan valtakuntaan

Sakkeuksen tavoitteena oli saada vain nähdä Jeesus. Näin tapahtui. Mutta samalla hän sai sellaista, joka ylitti kaikki hänen odotuksensa. Jeesus näki hänet ja esitti merkillisen kutsun: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

Liikkuessaan ihmisten parissa Jeesus julisti evankeliumia, kutsua Jumalan valtakuntaan (Mark. 1:14–15). Sama kutsu on yhä liikkeellä. ”Kristuksen työ maailmassa jatkuu hänen seurakunnassaan Pyhän Hengen työnä” (KO 44). Meille uskovaisille on annettu tehtävä. Kun viemme Kristusta etsiville ihmisille kutsua Jumalan valtakuntaan, saamme rukoilla, että osaisimme kohdata heidät rohkeasti, mutta samalla rakastavasti.

Löytäjän ilo ja ilo löydetystä

Jeesuksen kutsu merkitsi Sakkeukselle sitä, että oli joku, joka välitti hänestä. Kenties Sakkeuksen korviin kantautui väkijoukosta paheksunta siitä, että Jeesus otti syntisen miehen talon majapaikakseen. Sakkeus ei piitannut siitä, sillä löytäjän ilo täytti hänen sydämensä.

Jeesus opetti, ettei kukaan voi tulla hänen luokseen, ellei Isä häntä vedä (Joh. 6:44). Kutsuessaan valtakuntaansa Jumala muokkaa ihmisessä sydämen maaperää evankeliumin vastaanottamiseen.

Jeesuksen vertaukset eksyneestä lampaasta ja kadonneesta hopearahasta kuvaavat kauniisti, miten Jumala etsii harhateille joutunutta, luomaansa ja lunastamaansa ihmistä. Kun ihminen löytää Jumalan valtakunnan ja siellä Kristuksen ja tekee parannuksen, siitä iloitaan myös taivaassa. (Luuk. 15:3–10.) Parannuksen armon saanut on sekä löytäjä että löydetty.

Uusi elämä Kristuksessa

Jeesuksen kohtaamisen jälkeen Sakkeus muuttui. Siitä päivästä tuli hänen ja hänen perheensä elämässä käännekohta. Alkoi uusi elämä Kristuksessa. Sakkeuksen kääntymys tuli kaupungin asukkaiden tietoon, kun hän lupasi jakaa puolet omaisuudestaan rakkaudenlahjana avun tarpeessa oleville lähimmäisilleen ja hyvittää nelinkertaisesti niille, joilta oli kiskonut liikaa tullimaksuja.

Ilmeisesti Sakkeus tunsi tuon ajan lain säädöksen, jonka mukaan varkaus piti korvata nelinkertaisesti. Jumalan armo sai hänet vapaasta tahdostaan korvaamaan tekemänsä vääryydet ja jakamaan rikkauksistaan köyhille, vieläpä monin verroin runsaskätisemmin kuin farisealainen hurskaus suositteli.

Sydämen usko uudistaa, kantaa hyvää hedelmää. Apostoli Paavali kirjoitti Tiitukselle: ”Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa” (Tiit. 2:11–12).

Hannu Ojalehto

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
3. sunnuntai helluntaista: Ps. 18:17–20, 26–29; Sak. 1:3–6; 1. Kor. 1:26–31; Luuk. 19:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 25.6.2014.

Tunnisteet:


sakkeus löytää

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi