Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Jeesus tuli etsimään kadonneita

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.6.2014 00:00 | Päivämies
Päivän evankeliumi tunnetaan tuhlaajapoikavertauksena. Vertauksessa miehellä on kaksi poikaa. Nuorempi pojista vaatii perintöosaansa ja lähtee maailmalle. Hänen elämänsä vieraalla maalla on holtitonta. Se ei kuitenkaan täytä niitä odotuksia, joita hänellä varmaankin oli lähtiessään. Lämpimänä muistona hänen mieleensä palautuu isän kodista se, että siellä palkallisillakin oli hyvä olla. Hän päättää palata takaisin kotiin palkallisen asemaan.
Isä näkee poikansa palaavan, tulee juosten vastaan ja sulkee tämän syliinsä. Poika tunnustaa tehneensä elämällään syntiä taivasta vastaan ja isäänsä kohtaan. Isä käskee palvelijoidensa pukea poikansa parhaisiin vaatteisiin. Alkaa iloinen juhla.

Syntien tähden kuollut oli herännyt eloon ja kadoksissa ollut oli löytynyt. Nuorempi poika sai palaamisen armon ja teki parannuksen. Parhaat vaatteet kuvaavat Jeesuksen valmistamaa juhlapukua, Jumalan vanhurskautta. Palvelijat ovat jumalan lapsia, jotka maan päällä hoitavat anteeksiantamuksen virkaa Jeesuksen lähettäminä ja Pyhän Hengen voimasta. (Luuk. 24:46–49.)

Ei hurskaita vaan syntisiä

Vertauksen miehellä oli toinenkin poika, joka ei kuitenkaan iloinnut nuoremman pojan paluusta, vaan suuttui tapahtuneesta. Hän sanoi isälleen: ”Kaikki nämä vuodet minä olen raatanut sinun hyväksesi enkä ole kertaakaan jättänyt käskyäsi täyttämättä. Silti et ole koskaan antanut minulle edes vuohipahaista juhliakseni ystävieni kanssa.” (Luuk. 15:29.)

Vanhemman pojan sanoista ilmenee, että hän ajatteli tehneensä kaiken isän mielen mukaisesti ja onnistuneensa elämässään. Hän ei kuitenkaan tuntenut iloa, jota isän kodissa nyt koettiin nuoremman pojan vuoksi. Hän näki vain nuoremman pojan syntielämän ja pahentui siitä, että tämä sai kaiken armosta anteeksi. Vanhemmallekin pojalle olisi ollut sama armo ja armopalkallisen osa tarjolla. Isä sanoi: ”Poikani, sinä olet aina minun luonani, ja kaikki, mikä on minun, on sinun” (Luuk. 15:31).

Poikien kohdalla toteutui se, mistä Jeesus oli toisaalla puhunut: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. – – Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.” (Matt. 9:12–13.)

Publikaanit ja muut syntiset tulivat Jeesuksen luo kuullakseen häntä. Tämä on vieläkin mahdollista. Jumalan sanaa julistetaan yhä maailman keskellä. Paavali kirjoittaa: ”Se vanhurskaus, joka Jumalan edessä kelpaa, ilmoitetaan uskosta uskoon, niin kuin kirjoitettu on: vanhurskaan pitää elämän uskosta” (Room. 1:17).

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
4. sunnuntai helluntaista: Ps. 32:1–2, 5–8; Hoos. 12:6–7 tai Jes. 61:10–11; 2. Room. 4:1–8; Luuk. 15:11–32

Julkaistu Päivämiehessä 25.6.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi