Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

Jeesus tuli etsimään kadonneita

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.6.2014 00:00 | Päivämies
Päivän evankeliumi tunnetaan tuhlaajapoikavertauksena. Vertauksessa miehellä on kaksi poikaa. Nuorempi pojista vaatii perintöosaansa ja lähtee maailmalle. Hänen elämänsä vieraalla maalla on holtitonta. Se ei kuitenkaan täytä niitä odotuksia, joita hänellä varmaankin oli lähtiessään. Lämpimänä muistona hänen mieleensä palautuu isän kodista se, että siellä palkallisillakin oli hyvä olla. Hän päättää palata takaisin kotiin palkallisen asemaan.
Isä näkee poikansa palaavan, tulee juosten vastaan ja sulkee tämän syliinsä. Poika tunnustaa tehneensä elämällään syntiä taivasta vastaan ja isäänsä kohtaan. Isä käskee palvelijoidensa pukea poikansa parhaisiin vaatteisiin. Alkaa iloinen juhla.

Syntien tähden kuollut oli herännyt eloon ja kadoksissa ollut oli löytynyt. Nuorempi poika sai palaamisen armon ja teki parannuksen. Parhaat vaatteet kuvaavat Jeesuksen valmistamaa juhlapukua, Jumalan vanhurskautta. Palvelijat ovat jumalan lapsia, jotka maan päällä hoitavat anteeksiantamuksen virkaa Jeesuksen lähettäminä ja Pyhän Hengen voimasta. (Luuk. 24:46–49.)

Ei hurskaita vaan syntisiä

Vertauksen miehellä oli toinenkin poika, joka ei kuitenkaan iloinnut nuoremman pojan paluusta, vaan suuttui tapahtuneesta. Hän sanoi isälleen: ”Kaikki nämä vuodet minä olen raatanut sinun hyväksesi enkä ole kertaakaan jättänyt käskyäsi täyttämättä. Silti et ole koskaan antanut minulle edes vuohipahaista juhliakseni ystävieni kanssa.” (Luuk. 15:29.)

Vanhemman pojan sanoista ilmenee, että hän ajatteli tehneensä kaiken isän mielen mukaisesti ja onnistuneensa elämässään. Hän ei kuitenkaan tuntenut iloa, jota isän kodissa nyt koettiin nuoremman pojan vuoksi. Hän näki vain nuoremman pojan syntielämän ja pahentui siitä, että tämä sai kaiken armosta anteeksi. Vanhemmallekin pojalle olisi ollut sama armo ja armopalkallisen osa tarjolla. Isä sanoi: ”Poikani, sinä olet aina minun luonani, ja kaikki, mikä on minun, on sinun” (Luuk. 15:31).

Poikien kohdalla toteutui se, mistä Jeesus oli toisaalla puhunut: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. – – Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.” (Matt. 9:12–13.)

Publikaanit ja muut syntiset tulivat Jeesuksen luo kuullakseen häntä. Tämä on vieläkin mahdollista. Jumalan sanaa julistetaan yhä maailman keskellä. Paavali kirjoittaa: ”Se vanhurskaus, joka Jumalan edessä kelpaa, ilmoitetaan uskosta uskoon, niin kuin kirjoitettu on: vanhurskaan pitää elämän uskosta” (Room. 1:17).

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
4. sunnuntai helluntaista: Ps. 32:1–2, 5–8; Hoos. 12:6–7 tai Jes. 61:10–11; 2. Room. 4:1–8; Luuk. 15:11–32

Julkaistu Päivämiehessä 25.6.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi