Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

”Mene, äläkä enää tee syntiä”

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.7.2014 04:00 | Päivämies


Olin taannoin opetusluvalla autokoulunopettajana pojalleni. Ajelimme pitkin kaupunkia kääntyillen risteyksissä. Samalla tulin seuranneeksi ihmisten kulkemista kaupunki­liikenteessä sekä polkupyörin että jaloin. Suorastaan ärsyynnyin monien ihmisten piittaamattomuudesta liikennesääntöjä kohtaan.
Näytti siltä, että ainoastaan ani harvat jalankulkijat ja pyöräilijät malttoivat liikenne­valoissa odottaa kadunylitykseen vihreitä valoja. Moni autoilijakin päästeli ”vanhoilla vihreillä”.

Olisi tehnyt mieli heristellä sormea suuntaan jos toiseen. Aloin kuitenkin miettiä myös omaa liikennekäyttäytymistäni. En ole aina ollut esimerkillinen autoilija, enkä siis voi asettua toisten yläpuolelle. Liikennesäännöt on tehty liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden takaamiseksi, ja ne on tarkoitettu noudatettaviksi.  

Synti tekee armottomaksi

Sunnuntain evankeliumi kertoo ryhmästä, joka oli asettunut toisten yläpuolelle. Lainopettajat nimensä mukaisesti opettivat kansalle lain noudattamista. Fariseukset puolestaan pyrkivät kaikin tavoin noudattamaan lakia, ja vaativat sitä toisiltakin. Sanoihan Paavalikin olleensa fariseuksena ”laissa laittamaton”.

Avionrikkojanainen olisi Mooseksen lain mukaan pitänyt kivittää kuoliaaksi. Mitähän Jeesus siihen sanoo, oli haastajien mielessä. Vaatijoiden yllätykseksi Jeesus ei sanonutkaan mitään, vaan kumartui kirjoittamaan maahan. Noustuaan ylös Jeesus ainoastaan totesi vastausta tiukanneille: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Jeesuksen jatkaessa kirjoittamista tuomion vaatijat lähtivät, alkaen vanhimmista.

Mitä sellaista Jeesus kirjoitti, joka sai lain­opettajat lähtemään? Evankelista ei sitä kerro, vaan se jää arvailujen varaan. Voisi päätellä Jeesuksen kirjoittaneen maahan lain­opettajien ja fariseusten salaiset synnit, jotka oli saatu peitettyä ihmisiltä. Jeesus saattoi kirjoittaa ne julki, sillä hän tiesi Jumalan Poikana salaisimmatkin ajatukset. Mooseksen laki jää täyttämättä siltäkin, joka yrittää sitä täyttää tunnollisimmin. Kivenheittäjää ei löytynyt, ja kaikki katosivat vähin äänin. Jeesuksen sanat avionrikkojanaiselle olivat vapauttavat: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Armahdus tarjolla jokaiselle

Nainen sai kaikki syntinsä anteeksi. Kun kaikki synnit saa anteeksi, mitään ei jää jäljelle. Jeesus ei jakanut tuomioita, vaan vapautti katuvia syntisiä heidän synneistään.
 
Sunnuntain otsikko on Armahtakaa! Armahtavaa, vapauttavaa tuomiota jakavat armahdetut syntiset. Ennen ristinkuolemaansa Jeesus julisti syntien anteeksisaamista, mutta ylösnoustuaan hän jätti tehtävän seuraajilleen.

Armahduksen saaminen ei merkitse lupaa synnin tekemiselle. Synnin paaduttamana ihminen ei edes tunnista tekevänsä syntiä. Jeesus antoi naiselle kehotuksen olla tekemättä enää syntiä. Armahdettu tahtoo taistella syntiä vastaan. Armosta uskovalle syntyy Kristuksen mieli kohdata armollisesti toinenkin syntinen. 

Ihminen lankeaa heikkoudessaan synteihin ja rikkomuksiin. Vaikka armahdettu syntinen haluaa välttää syntiä, ei hän turmeltuneisuuden vuoksi aina jaksa taistella houkutuksia vastaan. Sen vuoksi jokainen tarvitsee armahdusta. Armoevankeliumin sana on matkaeväänä myös armahdetulle syntiselle. Armahtavaa evankeliumin sanaa tarjotaan päivittäin.

Jukka Kolmonen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
5. sunnuntai helluntaista: Ps. 13:2–6; 2. Sam. 12:1–10, 13; Room. 2:1–11; Joh. 8:2–11

Julkaistu Päivämiehessä 9.7.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi