Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

”Mene, äläkä enää tee syntiä”

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.7.2014 04:00 | Päivämies


Olin taannoin opetusluvalla autokoulunopettajana pojalleni. Ajelimme pitkin kaupunkia kääntyillen risteyksissä. Samalla tulin seuranneeksi ihmisten kulkemista kaupunki­liikenteessä sekä polkupyörin että jaloin. Suorastaan ärsyynnyin monien ihmisten piittaamattomuudesta liikennesääntöjä kohtaan.
Näytti siltä, että ainoastaan ani harvat jalankulkijat ja pyöräilijät malttoivat liikenne­valoissa odottaa kadunylitykseen vihreitä valoja. Moni autoilijakin päästeli ”vanhoilla vihreillä”.

Olisi tehnyt mieli heristellä sormea suuntaan jos toiseen. Aloin kuitenkin miettiä myös omaa liikennekäyttäytymistäni. En ole aina ollut esimerkillinen autoilija, enkä siis voi asettua toisten yläpuolelle. Liikennesäännöt on tehty liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden takaamiseksi, ja ne on tarkoitettu noudatettaviksi.  

Synti tekee armottomaksi

Sunnuntain evankeliumi kertoo ryhmästä, joka oli asettunut toisten yläpuolelle. Lainopettajat nimensä mukaisesti opettivat kansalle lain noudattamista. Fariseukset puolestaan pyrkivät kaikin tavoin noudattamaan lakia, ja vaativat sitä toisiltakin. Sanoihan Paavalikin olleensa fariseuksena ”laissa laittamaton”.

Avionrikkojanainen olisi Mooseksen lain mukaan pitänyt kivittää kuoliaaksi. Mitähän Jeesus siihen sanoo, oli haastajien mielessä. Vaatijoiden yllätykseksi Jeesus ei sanonutkaan mitään, vaan kumartui kirjoittamaan maahan. Noustuaan ylös Jeesus ainoastaan totesi vastausta tiukanneille: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Jeesuksen jatkaessa kirjoittamista tuomion vaatijat lähtivät, alkaen vanhimmista.

Mitä sellaista Jeesus kirjoitti, joka sai lain­opettajat lähtemään? Evankelista ei sitä kerro, vaan se jää arvailujen varaan. Voisi päätellä Jeesuksen kirjoittaneen maahan lain­opettajien ja fariseusten salaiset synnit, jotka oli saatu peitettyä ihmisiltä. Jeesus saattoi kirjoittaa ne julki, sillä hän tiesi Jumalan Poikana salaisimmatkin ajatukset. Mooseksen laki jää täyttämättä siltäkin, joka yrittää sitä täyttää tunnollisimmin. Kivenheittäjää ei löytynyt, ja kaikki katosivat vähin äänin. Jeesuksen sanat avionrikkojanaiselle olivat vapauttavat: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Armahdus tarjolla jokaiselle

Nainen sai kaikki syntinsä anteeksi. Kun kaikki synnit saa anteeksi, mitään ei jää jäljelle. Jeesus ei jakanut tuomioita, vaan vapautti katuvia syntisiä heidän synneistään.
 
Sunnuntain otsikko on Armahtakaa! Armahtavaa, vapauttavaa tuomiota jakavat armahdetut syntiset. Ennen ristinkuolemaansa Jeesus julisti syntien anteeksisaamista, mutta ylösnoustuaan hän jätti tehtävän seuraajilleen.

Armahduksen saaminen ei merkitse lupaa synnin tekemiselle. Synnin paaduttamana ihminen ei edes tunnista tekevänsä syntiä. Jeesus antoi naiselle kehotuksen olla tekemättä enää syntiä. Armahdettu tahtoo taistella syntiä vastaan. Armosta uskovalle syntyy Kristuksen mieli kohdata armollisesti toinenkin syntinen. 

Ihminen lankeaa heikkoudessaan synteihin ja rikkomuksiin. Vaikka armahdettu syntinen haluaa välttää syntiä, ei hän turmeltuneisuuden vuoksi aina jaksa taistella houkutuksia vastaan. Sen vuoksi jokainen tarvitsee armahdusta. Armoevankeliumin sana on matkaeväänä myös armahdetulle syntiselle. Armahtavaa evankeliumin sanaa tarjotaan päivittäin.

Jukka Kolmonen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
5. sunnuntai helluntaista: Ps. 13:2–6; 2. Sam. 12:1–10, 13; Room. 2:1–11; Joh. 8:2–11

Julkaistu Päivämiehessä 9.7.2014.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi