Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

”Mene, äläkä enää tee syntiä”

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 9.7.2014 04:00 | Päivämies


Olin taannoin opetusluvalla autokoulunopettajana pojalleni. Ajelimme pitkin kaupunkia kääntyillen risteyksissä. Samalla tulin seuranneeksi ihmisten kulkemista kaupunki­liikenteessä sekä polkupyörin että jaloin. Suorastaan ärsyynnyin monien ihmisten piittaamattomuudesta liikennesääntöjä kohtaan.
Näytti siltä, että ainoastaan ani harvat jalankulkijat ja pyöräilijät malttoivat liikenne­valoissa odottaa kadunylitykseen vihreitä valoja. Moni autoilijakin päästeli ”vanhoilla vihreillä”.

Olisi tehnyt mieli heristellä sormea suuntaan jos toiseen. Aloin kuitenkin miettiä myös omaa liikennekäyttäytymistäni. En ole aina ollut esimerkillinen autoilija, enkä siis voi asettua toisten yläpuolelle. Liikennesäännöt on tehty liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden takaamiseksi, ja ne on tarkoitettu noudatettaviksi.  

Synti tekee armottomaksi

Sunnuntain evankeliumi kertoo ryhmästä, joka oli asettunut toisten yläpuolelle. Lainopettajat nimensä mukaisesti opettivat kansalle lain noudattamista. Fariseukset puolestaan pyrkivät kaikin tavoin noudattamaan lakia, ja vaativat sitä toisiltakin. Sanoihan Paavalikin olleensa fariseuksena ”laissa laittamaton”.

Avionrikkojanainen olisi Mooseksen lain mukaan pitänyt kivittää kuoliaaksi. Mitähän Jeesus siihen sanoo, oli haastajien mielessä. Vaatijoiden yllätykseksi Jeesus ei sanonutkaan mitään, vaan kumartui kirjoittamaan maahan. Noustuaan ylös Jeesus ainoastaan totesi vastausta tiukanneille: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Jeesuksen jatkaessa kirjoittamista tuomion vaatijat lähtivät, alkaen vanhimmista.

Mitä sellaista Jeesus kirjoitti, joka sai lain­opettajat lähtemään? Evankelista ei sitä kerro, vaan se jää arvailujen varaan. Voisi päätellä Jeesuksen kirjoittaneen maahan lain­opettajien ja fariseusten salaiset synnit, jotka oli saatu peitettyä ihmisiltä. Jeesus saattoi kirjoittaa ne julki, sillä hän tiesi Jumalan Poikana salaisimmatkin ajatukset. Mooseksen laki jää täyttämättä siltäkin, joka yrittää sitä täyttää tunnollisimmin. Kivenheittäjää ei löytynyt, ja kaikki katosivat vähin äänin. Jeesuksen sanat avionrikkojanaiselle olivat vapauttavat: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Armahdus tarjolla jokaiselle

Nainen sai kaikki syntinsä anteeksi. Kun kaikki synnit saa anteeksi, mitään ei jää jäljelle. Jeesus ei jakanut tuomioita, vaan vapautti katuvia syntisiä heidän synneistään.
 
Sunnuntain otsikko on Armahtakaa! Armahtavaa, vapauttavaa tuomiota jakavat armahdetut syntiset. Ennen ristinkuolemaansa Jeesus julisti syntien anteeksisaamista, mutta ylösnoustuaan hän jätti tehtävän seuraajilleen.

Armahduksen saaminen ei merkitse lupaa synnin tekemiselle. Synnin paaduttamana ihminen ei edes tunnista tekevänsä syntiä. Jeesus antoi naiselle kehotuksen olla tekemättä enää syntiä. Armahdettu tahtoo taistella syntiä vastaan. Armosta uskovalle syntyy Kristuksen mieli kohdata armollisesti toinenkin syntinen. 

Ihminen lankeaa heikkoudessaan synteihin ja rikkomuksiin. Vaikka armahdettu syntinen haluaa välttää syntiä, ei hän turmeltuneisuuden vuoksi aina jaksa taistella houkutuksia vastaan. Sen vuoksi jokainen tarvitsee armahdusta. Armoevankeliumin sana on matkaeväänä myös armahdetulle syntiselle. Armahtavaa evankeliumin sanaa tarjotaan päivittäin.

Jukka Kolmonen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
5. sunnuntai helluntaista: Ps. 13:2–6; 2. Sam. 12:1–10, 13; Room. 2:1–11; Joh. 8:2–11

Julkaistu Päivämiehessä 9.7.2014.

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi