Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Erään miehen hyvä kysymys

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 23.7.2014 00:00 | Päivämies
Evankelista Markus kertoo evankeliumitekstissä esiintyvästä miehestä vain, että hän oli ”muuan mies”. Luukkaan evankeliumissa hänen tiedetään olleen yksi päämiehistä. Hän siis tunsi Jumalan lain. Hän tuli juoksujalkaa, kumartui ja puhutteli Jeesusta hyväksi opettajaksi. Sitten hän kysyi: ”Mitä minun pitää tekemän että minä ijankaikkisen elämän perisin?”
Tällaista kysymystä pitäisi kaikkien ihmisten kysellä. Juuri tähän kysymykseen Jumala sanassaan tarjoaa vastauksen: ”Jumalan valtakunta on lähestynyt, tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15).

Oliko opettaja hyvä?

Miksi Jeesus puuttui kyselijän puhutteluun ”hyvä opettaja”? Jumalan henki oli ilmoittanut Jeesuksesta hänen opetuslapsilleen: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan poika” (Matt. 16:16). Oliko kertomuksen miehellä Jeesuksesta toinen käsitys? Oliko hän yksi niistä, jotka eivät uskoneet Jeesuksen olevan Jumalan Poika, vaan sanoivat hänen olevan yksi profeetoista (Matt. 16:14)?

Jeesus tiesi, että mies puhutteli häntä ihmisenä, profeetallisena opettajana. Näin mies väitti hyvyyden olevan ihmisen ominaisuus. Jeesus korjasi käsityksen ja sanoi, että vain Jumala on hyvä. Tähän liittyen apostoli kirjoittaa: ”Ei ole yhtään, joka hyvää tekee, ei yhtäkään” (Room. 3:12).

On tärkeää että me tunnemme syntisyytemme. Jumalan edessä jokainen profeetta, opettaja ja oppilas ovat itsessään vailla sitä hyvyyttä, joka Jumalalle kelpaa. Vain Isä, Poika ja Pyhä henki on itsessään hyvä. Ihmisten edessä me kuitenkin saamme tuntea arvomme kohtuullisesti, ja meidän tulee arvostaa toisiamme (Room. 12:3, 10).

Lain vaatimus

Jeesus tuo miehen eteen lain toisen taulun käskyt lähimmäisen rakastamisesta. Niiden edessä mies kokee olevansa nuhteeton; ne hän on nuoruudestaan pitänyt. ”Hyväksi opettajaksi” puhuttelunsakin mies aivan kuin ohimennen korjaa puhutellen Jeesusta nyt pelkästään opettajaksi.

Jeesus katsoi kyselevää miestä ja rakasti häntä. Mies kohtasi Jeesuksen sanoissa ja katseessa sekä Jumalan vaativan lain että Jumalan armollisen rakkauden. Jumalan laki vaatii rakastamaan Jumalaa kaikesta sydämestä, kaikesta sielusta ja kaikesta voimasta (5. Moos. 6:5), ja lähimmäistä se kehottaa rakastamaan niin kuin itseä (Luuk. 10:27). Maallinen omaisuus ei ole Jumalan tuntemisen rinnalla tärkeää.

Kuka voi pelastua?

Mies lähti murheellisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta. Jeesus toteaa, kuinka vaikea rikkaan on tulla Jumalan valtakuntaan. Keskustelua seuranneet opetuslapsetkin ovat hämillään. ”Kuka voi sitten tulla autuaaksi?”, he kyselivät. Jeesus päättää keskustelun opetukseen: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista.”

Luther kirjoittaa kolmannen uskonkappaleen selityksessä: ”Minä uskon, etten minä voi omasta järjestäni enkä omasta voimastani Jeesukseen Kristukseen, minun Herraani, uskoa enkä hänen tykönsä tulla, vaan Pyhä Henki on minua evankeliumin kautta kutsunut ja lahjoillaan valistanut ja pyhittänyt ja varjellut minut ainoassa oikeassa uskossa, niin kuin hän kutsuu, kokoaa ja valistaa ja pyhittää koko kristikuntaansa maan päällä ja varjelee sitä oikeassa uskossa Jeesuksessa Kristuksessa.”

Jumala tekee evankeliuminsa voimalla mahdottomasta syntisestä itselleen kelpaavan vanhurskaan ihmisen. Sitä evankeliumia kaikkien syntien anteeksiantamiseksi Kristuksen ansion tähden julistetaan tänäkin päivänä Jumalan armovaltakunnassa täällä maan päällä.

Teksti: Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
7. sunnuntai helluntaista: Ps. 28:1–2, 6–9; 1. Sam. 15:22–26; Jaak. 2:8–13; Mark. 10:17–27 

Julkaistu Päivämiehessä 23.7.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi