Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

​ Valittavana vain kaksi tietä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 6.8.2014 00:00 | Päivämies
Tulevan sunnuntain evankeliumi on yksi niitä raamatunkohtia, joissa tehdään kahtiajako ihmisten sielun tilan välillä. On olemassa hyvä osa ja huono osa. Tämän kahtiajaon moni haluaisi nykyään kiistää, eikä siitä saisi puhua. Tulevan sunnuntain aiheena Kirkkokäsikirjassa on Totuus ja harha. Aihe kertoo elämänvalinnoista.
Jeesus kuvaa kahtiajakoa kertomalla, että on kaksi porttia ja kaksi tietä, ahdas ja lavea. Jeesuksen opetuksen mukaan lavea tie on suositumpi, mutta hän kehottaa kuitenkin valitsemaan toisin.

Vauhti voi sokaista

Suurilla teillä nopeudet ovat suuria. Suuressa vauhdissa pieni portti voi jäädä kokonaan huomaamatta. Kun leveällä tiellä on lisäksi paljon kulkijoita, myös tungos ja yhdessä rientäminen voivat estää näkemästä, että toinenkin tie olisi tarjolla. Näin elämässä monesti käy.

Taivaan Isä tarjoaa elämään vievää tietä, jolle pääsisi parannuksen kautta, mutta moni ei tunne tarvitsevansa sitä, ei ainakaan vielä. Vauhtia on elämässä tarpeeksi, ja toisetkin ovat menossa samaan suuntaan. Kuinka siitä voisi poiketa? Jeesus kuitenkin sanoo: ”Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen” (Matt. 7:13).

Lavean tien vaihtoehtona on kapea tie ja ahdas portti. Vain harvat löytävät sen. Parannuksen ahdas portti karsii meistä paljon turhaa pois. Se merkitsee muutosta. Muutosta me ihmiset kuitenkin usein vastustamme viimeiseen saakka. Parannuksen portti ei tunnu mieluiselta.

Kapea tie ei ole yhtä vauhdikas kuin leveä tie. Uskovaisilla on sanonta ”Synti tarttuu ja tekee matkan hitaaksi”. Vauhti talttuu, kun omatunto muistuttaa monista asioista, jotka eivät ole oikein. Kun synti on taakkana omallatunnolla, tarvitaan anteeksipyytämistä. Ei kuitenkaan ole helppoa nöyrtyä, sillä ihminen tuntee ylpeytensä saavan kolhuja.

Valitse ahdas portti

Jeesus kehottaa menemään sisälle ahtaasta portista. Tavoite on tärkein, ei nopeus tai matkan vaivattomuus. Helpompi meidän olisi mennä jarruttelematta joukon matkassa. Tuskin kukaan silti haluaisi kuulla olevansa tiellä, josta Jeesus sanoo: ”Se vie kadotukseen” (Matt. 7:13).

Vaikka Jumalan lapset harvoin jaksavat muistuttaa parannuksesta ja elämän suunnan muutoksesta, omatunto muistuttaa jokaista ihmistä elämän erilaisissa vaiheissa.

Jumalan valtakunnan raja piirtyy ihmisten välille. Ulkopuolella olevasta voi välillä tuntua siltä, että uskovaiset tuomitsevat kaikki muut kadotukseen. Silloin saattaa syntyä suuttumusta uskovaisia kohtaan.

Emme kuitenkaan halua tuomita. Jeesuksen sanat sisältävät kahtiajaon. Vielä on kuitenkin mahdollista hidastaa vauhtia, mennä sisään ahtaasta portista ja uskoa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
9. sunnuntai helluntaista: Ps. 92:5–10, 13–16; 1. Kun. 18:21–26, 36–39; Hepr. 4:1–2, 9–13; Matt. 7:13–14 

Julkaistu Päivämiehessä 6.8.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi