Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

Vertauksen talentin syvin merkitys

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 13.8.2014 00:00 | Päivämies
”Silloin on käyvä näin.” Mistä ajasta Jeesus puhuu vertauksessaan palvelijoille uskotuista rahoista? Kyse on maailmanlopun ajoista. Jeesus haluaa kiinnittää opetuslastensa huomion kaikkein tärkeimpiin asioihin.
Tekstin mies on Jeesus itse ja palvelijat ovat hänen seuraajiaan. Yksi talentti kuvaa sanomattoman suurta lahjaa: arvoltaan 30 työvuoden palkkaa. Vertauksessa on kolme palvelijaa: yksi saa hoitaakseen viisi talenttia, toinen kaksi ja kolmas yhden talentin. 

Mies odotti, että hän palatessaan saa enemmän kuin lähtiessään. Kaksi ensimmäistä palvelijaa olivat kaksinkertaistaneet saamansa rahan. He saivat siitä isännältään palkkion: molemmat kutsuttiin ilojuhlaan. Kolmas mies oli kätkenyt rahan pelätessään, että menettää sen. Raha ei tuottanut, ja isäntä antoi siitä palvelijalle rangaistuksen.

Kaikki lahjat Jumalalta

Tekstimme muistuttaa, että meillä on elämässämme tehtävä: käyttää Jumalalta saatuja lahjoja hänen tahtonsa mukaan. Mitä lahjoja sinä olet saanut Jumalalta? Oletko muistanut, että Raamatun mukaan kaikki hyvä ja kaikki lahjat tulevat ylhäältä valkeuden Isältä (Jaak. 1:17)?

Taidot, työkyky ja tavaratkin ovat Jumalan lahjaa. Ne voivat kadota, jos Jumala niin sallii. Tästä esimerkkinä on Vanhan testamentin Jumalaa pelkäävä Job. Hänellä oli suuri perhe, runsaasti omaisuutta ja vielä palvelusväkeäkin. Tämä kaikki otettiin häneltä pois (Job. 1–2). 

Rehellinen työ tuo siunauksen

Työ on yksi Jumalan antama lahja. Raamattu kehottaa tekemään kaiken ”nurisematta ja empimättä,  jotta olisitte moitteettomia ja puhtaita, nuhteettomia Jumalan lapsia tämän kieroutuneen ja turmeltuneen sukukunnan keskellä” (Fil. 2:14–15).

Näemme ympärillämme liian paljon epärehellisyyttä, oman edun tavoittelua ja ahneutta. Sellaista työtä ei Jumala siunaa. Raamattu kehottaa meitä tekemään työmme niin kuin palvelisimme Jumalaa, ei ihmistä (Ef. 6:7). Rehelliselle ihmiselle Jumalan sana lupaa tulevaisuuden (Ps. 37:37).

Uskovainen ihminen haluaa toimia yhteiskunnassa rehellisesti ja lakeja kunnioittaen ja antaa esimerkiksi työnantajalle sekä esivallalle sen, mikä niille kuuluu. Rehellinen työ varjelee myös monelta pahalta sekä tuo hyvän mielen. 

Satoa taivaan aittoihin

Ihmisen suurin rikkaus on saada uskon lahja sydämeensä (1. Tim 6:6). Jeesus antoi opetuslapsilleen tehtävän mennä kaikkeen maailmaan saarnaamaan parannusta ja syntien anteeksiantamusta. Uskovainen ihminen on maailman valo ja suola (Matt. 5:13).

Monet ihmiset ovat löytäneet armollisen Jumalan tutustumalla uskovaiseen työtoveriin, koulutoveriin tai naapuriin. Näin Jumala tekee edelleen työtänsä.

Vertauksen talentin syvin merkitys on siinä, että parannussaarnan kautta syntinen ihminen löytää Jumalan valtakunnan ja kerran pääsee taivaalliseen ilojuhlaan. Vaikka saatamme väsyäkin Jumalan valtakunnan tehtävissä, saamme muistaa, että kasvun antaja on Jumala. Hän korjaa satoa taivaallisiin aittoihin. Uskoville sanotaan kerran: ”Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi.”  

Viimeisellä tuomiolla tuomitaan tekojen mukaan. Ainoa Jumalan edessä kelpaava teko on Kristuksen vanhurskaus ja sen omakohtainen omistaminen uskon kautta.

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
10. sunnuntai helluntaista: Ps. 119:129–136; Sananl. 14:21–22, 25, 31; 2. Kor. 8:9–15; Matt. 25:14–30

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Kuva: Matias Haaraniemi

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi