Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

​Kuka on lähimmäiseni?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 10.9.2014 00:00 | Päivämies
”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni?” (Vk. 431.) Sivistyssanakirjan mukaan lähimmäinen on uskonnollinen sana ja tarkoittaa läheistä ihmistä, oman kansan jäsentä tai ystävää. Koska sana on uskonnollinen, on hyvä etsiä tarkempaa vastausta Raamatusta. Kuka siis on lähimmäiseni?
Tekstimme on pieni katkelma Vuorisaarnasta. Jeesus piti pitkän, kolme lukua kestävän saarnansa todennäköisesti Gennesaretin järven pohjoispuolella, lähellä Kapernaumin kaupunkia olevalla vuorella. Hän meni heti asian ytimeen: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi’”.

Sanoissa tiivistyy juutalaisten ajattelutapa: oikeus kostoon ja oikeus antaa samalla mitalla takaisin (2. Moos. 21). Jo aikaisemmin samassa Vuorisaarnassa Jeesus oli opettanut: ”Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt. 5:39). Nyt hän sanoi asiasta vielä vahvemmin: ”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.”

On helppo rakastaa ihmistä, jonka kanssa menee hyvin ja jonka kanssa on helppo keskustella, mutta ”mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?” Kuinka mielellämme ohittaisimme sanaakaan sanomatta ihmisen, jonka kanssa meillä on huonot välit. Ruma, epäkohtelias ja ylimielinen käytös on lähellä meitä jokaista.

Isä jakaa hyvyyttään kaikille

Teemme helposti rajoja toistemme välille. Asettelemme ihmisiä arvoasteikossa korkeammalle tai matalammalle. Jumala ei tee niin. Hän on tasapuolinen ja ”antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille.”

Jumala jakaa hyvyyttään kaikille ihmisille lähettämällä sateen ”niin hurskaille kuin jumalattomille”. Mekään emme saa syrjiä ketään uskon, rodun, kielen tai kulttuurin vuoksi. ”Oi Herra, kaikki päällä maan loit lähimmäisiksemme myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme” (Vk. 431). Lähimmäiseni on se, joka on vieressäni juuri nyt, tai se, jonka kohtaan satunnaisesti matkallani, työssäni tai vapaa-ajallani.

Rakkaus on suurin

Kaikki ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksyntää. Siksi on hyvä lukea Paavalin kirjoittamaa kaunista rakkauden ylistyslaulua aina uudestaan  (1. Kor. 13). ­Niin sanotussa kultaisessa säännössä on elämänmittainen koulu: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Lisäksi Jeesus tiivistää tärkeimmän elämänohjeen muutamalla sanalla: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi. – –  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt. 22:37–39.) Kunpa kultainen sääntö ja rakkauden kaksoiskäsky toteutuisivat tässä maailmassa. Ei olisi vihaa, katkeruutta, sotia eikä rikollisuutta ihmisten ja kansojen välillä.

Suurin rakkaus on siinä, että Jumala uhrasi oman rakkaan Poikansa kaikkien ihmisten syntien sovittamiseksi (Joh. 3:16). Hänen rakkautensa meitä kohtaan oli ja on mittaamaton.

Jumalan Poika ristillä riippuessaan, kipujen ja kärsimyksen keskelläkin, rukoili Isää antamaan anteeksi vainoojilleen ja pilkkaajilleen (Luuk. 23:34). Jeesus oli täynnä armoa ja anteeksiantamusta. On onnellista tehdä matkaa armon ja anteeksiantamuksen varassa.

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
14. sunnuntai helluntaista: Ps. 112:5–9; 1. Sam. 24:9–12, 17–21; 1. Joh. 3:11–18; Matt. 5:43–48

Julkaistu Päivämiehessä 10.9.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi