Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Kuka on lähimmäiseni?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 10.9.2014 00:00 | Päivämies
”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni?” (Vk. 431.) Sivistyssanakirjan mukaan lähimmäinen on uskonnollinen sana ja tarkoittaa läheistä ihmistä, oman kansan jäsentä tai ystävää. Koska sana on uskonnollinen, on hyvä etsiä tarkempaa vastausta Raamatusta. Kuka siis on lähimmäiseni?
Tekstimme on pieni katkelma Vuorisaarnasta. Jeesus piti pitkän, kolme lukua kestävän saarnansa todennäköisesti Gennesaretin järven pohjoispuolella, lähellä Kapernaumin kaupunkia olevalla vuorella. Hän meni heti asian ytimeen: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi’”.

Sanoissa tiivistyy juutalaisten ajattelutapa: oikeus kostoon ja oikeus antaa samalla mitalla takaisin (2. Moos. 21). Jo aikaisemmin samassa Vuorisaarnassa Jeesus oli opettanut: ”Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt. 5:39). Nyt hän sanoi asiasta vielä vahvemmin: ”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.”

On helppo rakastaa ihmistä, jonka kanssa menee hyvin ja jonka kanssa on helppo keskustella, mutta ”mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?” Kuinka mielellämme ohittaisimme sanaakaan sanomatta ihmisen, jonka kanssa meillä on huonot välit. Ruma, epäkohtelias ja ylimielinen käytös on lähellä meitä jokaista.

Isä jakaa hyvyyttään kaikille

Teemme helposti rajoja toistemme välille. Asettelemme ihmisiä arvoasteikossa korkeammalle tai matalammalle. Jumala ei tee niin. Hän on tasapuolinen ja ”antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille.”

Jumala jakaa hyvyyttään kaikille ihmisille lähettämällä sateen ”niin hurskaille kuin jumalattomille”. Mekään emme saa syrjiä ketään uskon, rodun, kielen tai kulttuurin vuoksi. ”Oi Herra, kaikki päällä maan loit lähimmäisiksemme myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme” (Vk. 431). Lähimmäiseni on se, joka on vieressäni juuri nyt, tai se, jonka kohtaan satunnaisesti matkallani, työssäni tai vapaa-ajallani.

Rakkaus on suurin

Kaikki ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksyntää. Siksi on hyvä lukea Paavalin kirjoittamaa kaunista rakkauden ylistyslaulua aina uudestaan  (1. Kor. 13). ­Niin sanotussa kultaisessa säännössä on elämänmittainen koulu: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Lisäksi Jeesus tiivistää tärkeimmän elämänohjeen muutamalla sanalla: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi. – –  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt. 22:37–39.) Kunpa kultainen sääntö ja rakkauden kaksoiskäsky toteutuisivat tässä maailmassa. Ei olisi vihaa, katkeruutta, sotia eikä rikollisuutta ihmisten ja kansojen välillä.

Suurin rakkaus on siinä, että Jumala uhrasi oman rakkaan Poikansa kaikkien ihmisten syntien sovittamiseksi (Joh. 3:16). Hänen rakkautensa meitä kohtaan oli ja on mittaamaton.

Jumalan Poika ristillä riippuessaan, kipujen ja kärsimyksen keskelläkin, rukoili Isää antamaan anteeksi vainoojilleen ja pilkkaajilleen (Luuk. 23:34). Jeesus oli täynnä armoa ja anteeksiantamusta. On onnellista tehdä matkaa armon ja anteeksiantamuksen varassa.

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
14. sunnuntai helluntaista: Ps. 112:5–9; 1. Sam. 24:9–12, 17–21; 1. Joh. 3:11–18; Matt. 5:43–48

Julkaistu Päivämiehessä 10.9.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi