Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

​Kuka on lähimmäiseni?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 10.9.2014 00:00 | Päivämies
”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni?” (Vk. 431.) Sivistyssanakirjan mukaan lähimmäinen on uskonnollinen sana ja tarkoittaa läheistä ihmistä, oman kansan jäsentä tai ystävää. Koska sana on uskonnollinen, on hyvä etsiä tarkempaa vastausta Raamatusta. Kuka siis on lähimmäiseni?
Tekstimme on pieni katkelma Vuorisaarnasta. Jeesus piti pitkän, kolme lukua kestävän saarnansa todennäköisesti Gennesaretin järven pohjoispuolella, lähellä Kapernaumin kaupunkia olevalla vuorella. Hän meni heti asian ytimeen: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi’”.

Sanoissa tiivistyy juutalaisten ajattelutapa: oikeus kostoon ja oikeus antaa samalla mitalla takaisin (2. Moos. 21). Jo aikaisemmin samassa Vuorisaarnassa Jeesus oli opettanut: ”Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt. 5:39). Nyt hän sanoi asiasta vielä vahvemmin: ”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.”

On helppo rakastaa ihmistä, jonka kanssa menee hyvin ja jonka kanssa on helppo keskustella, mutta ”mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?” Kuinka mielellämme ohittaisimme sanaakaan sanomatta ihmisen, jonka kanssa meillä on huonot välit. Ruma, epäkohtelias ja ylimielinen käytös on lähellä meitä jokaista.

Isä jakaa hyvyyttään kaikille

Teemme helposti rajoja toistemme välille. Asettelemme ihmisiä arvoasteikossa korkeammalle tai matalammalle. Jumala ei tee niin. Hän on tasapuolinen ja ”antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille.”

Jumala jakaa hyvyyttään kaikille ihmisille lähettämällä sateen ”niin hurskaille kuin jumalattomille”. Mekään emme saa syrjiä ketään uskon, rodun, kielen tai kulttuurin vuoksi. ”Oi Herra, kaikki päällä maan loit lähimmäisiksemme myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme” (Vk. 431). Lähimmäiseni on se, joka on vieressäni juuri nyt, tai se, jonka kohtaan satunnaisesti matkallani, työssäni tai vapaa-ajallani.

Rakkaus on suurin

Kaikki ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksyntää. Siksi on hyvä lukea Paavalin kirjoittamaa kaunista rakkauden ylistyslaulua aina uudestaan  (1. Kor. 13). ­Niin sanotussa kultaisessa säännössä on elämänmittainen koulu: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Lisäksi Jeesus tiivistää tärkeimmän elämänohjeen muutamalla sanalla: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi. – –  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt. 22:37–39.) Kunpa kultainen sääntö ja rakkauden kaksoiskäsky toteutuisivat tässä maailmassa. Ei olisi vihaa, katkeruutta, sotia eikä rikollisuutta ihmisten ja kansojen välillä.

Suurin rakkaus on siinä, että Jumala uhrasi oman rakkaan Poikansa kaikkien ihmisten syntien sovittamiseksi (Joh. 3:16). Hänen rakkautensa meitä kohtaan oli ja on mittaamaton.

Jumalan Poika ristillä riippuessaan, kipujen ja kärsimyksen keskelläkin, rukoili Isää antamaan anteeksi vainoojilleen ja pilkkaajilleen (Luuk. 23:34). Jeesus oli täynnä armoa ja anteeksiantamusta. On onnellista tehdä matkaa armon ja anteeksiantamuksen varassa.

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
14. sunnuntai helluntaista: Ps. 112:5–9; 1. Sam. 24:9–12, 17–21; 1. Joh. 3:11–18; Matt. 5:43–48

Julkaistu Päivämiehessä 10.9.2014.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi