Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

​Kuka on lähimmäiseni?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 10.9.2014 00:00 | Päivämies
”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni?” (Vk. 431.) Sivistyssanakirjan mukaan lähimmäinen on uskonnollinen sana ja tarkoittaa läheistä ihmistä, oman kansan jäsentä tai ystävää. Koska sana on uskonnollinen, on hyvä etsiä tarkempaa vastausta Raamatusta. Kuka siis on lähimmäiseni?
Tekstimme on pieni katkelma Vuorisaarnasta. Jeesus piti pitkän, kolme lukua kestävän saarnansa todennäköisesti Gennesaretin järven pohjoispuolella, lähellä Kapernaumin kaupunkia olevalla vuorella. Hän meni heti asian ytimeen: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi’”.

Sanoissa tiivistyy juutalaisten ajattelutapa: oikeus kostoon ja oikeus antaa samalla mitalla takaisin (2. Moos. 21). Jo aikaisemmin samassa Vuorisaarnassa Jeesus oli opettanut: ”Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt. 5:39). Nyt hän sanoi asiasta vielä vahvemmin: ”Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.”

On helppo rakastaa ihmistä, jonka kanssa menee hyvin ja jonka kanssa on helppo keskustella, mutta ”mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?” Kuinka mielellämme ohittaisimme sanaakaan sanomatta ihmisen, jonka kanssa meillä on huonot välit. Ruma, epäkohtelias ja ylimielinen käytös on lähellä meitä jokaista.

Isä jakaa hyvyyttään kaikille

Teemme helposti rajoja toistemme välille. Asettelemme ihmisiä arvoasteikossa korkeammalle tai matalammalle. Jumala ei tee niin. Hän on tasapuolinen ja ”antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille.”

Jumala jakaa hyvyyttään kaikille ihmisille lähettämällä sateen ”niin hurskaille kuin jumalattomille”. Mekään emme saa syrjiä ketään uskon, rodun, kielen tai kulttuurin vuoksi. ”Oi Herra, kaikki päällä maan loit lähimmäisiksemme myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme” (Vk. 431). Lähimmäiseni on se, joka on vieressäni juuri nyt, tai se, jonka kohtaan satunnaisesti matkallani, työssäni tai vapaa-ajallani.

Rakkaus on suurin

Kaikki ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksyntää. Siksi on hyvä lukea Paavalin kirjoittamaa kaunista rakkauden ylistyslaulua aina uudestaan  (1. Kor. 13). ­Niin sanotussa kultaisessa säännössä on elämänmittainen koulu: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Lisäksi Jeesus tiivistää tärkeimmän elämänohjeen muutamalla sanalla: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi. – –  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt. 22:37–39.) Kunpa kultainen sääntö ja rakkauden kaksoiskäsky toteutuisivat tässä maailmassa. Ei olisi vihaa, katkeruutta, sotia eikä rikollisuutta ihmisten ja kansojen välillä.

Suurin rakkaus on siinä, että Jumala uhrasi oman rakkaan Poikansa kaikkien ihmisten syntien sovittamiseksi (Joh. 3:16). Hänen rakkautensa meitä kohtaan oli ja on mittaamaton.

Jumalan Poika ristillä riippuessaan, kipujen ja kärsimyksen keskelläkin, rukoili Isää antamaan anteeksi vainoojilleen ja pilkkaajilleen (Luuk. 23:34). Jeesus oli täynnä armoa ja anteeksiantamusta. On onnellista tehdä matkaa armon ja anteeksiantamuksen varassa.

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
14. sunnuntai helluntaista: Ps. 112:5–9; 1. Sam. 24:9–12, 17–21; 1. Joh. 3:11–18; Matt. 5:43–48

Julkaistu Päivämiehessä 10.9.2014.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi