Torstai 20.9.2018
"
Tuonelan kohdusta minä huudan apua, ja sinä, Herra, kuulet ääneni. Joona 2:3

Jumalan lapsen hyvä osa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 24.9.2014 00:00 | Päivämies
Kristinoppimme mukaan elämämme kallein asia on Jumalan ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen. Jeesus opetti, että tärkeintä ihmiselle on etsiä Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. 
Tärkeysjärjestyksen lisäksi ensi sunnuntain evankeliumi osoittaa, että Jumalan lapsen ei tarvitse kantaa murhetta kaikista mahdollisista asioista. Hän saa luottaa taivaallisen Isän huolenpitoon. Jumala tahtoo myös, että ihmiset huolehtisivat lähimmäisistään ja tekisivät hyvää toisilleen. 

Betanian kodin aarre

Martta, Maria ja heidän veljensä Lasarus olivat Jeesuksen läheisiä ystäviä. Sisarukset asuivat Betaniassa, joka on pieni kylä Öljymäen itäpuolella parin kilometrin päässä Jerusalemista. Jeesus vieraili heidän kodissaan useita kertoja. Mieleenpainuvin tapahtuma oli varmaankin se, kun Jeesus herätti kuolleen Lasaruksen takaisin elämään.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan myös, kuinka Jeesus vieraili sisarusten luona viimeisellä matkallaan Jerusalemiin kuusi päivää ennen pääsiäistä. Sillä vierailulla Maria voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Seuraavana päivänä Vapahtaja ratsasti aasilla Jerusalemiin. 

Sisarusten toiminta osoittaa, kuinka he rakastivat ja palvelivat vierastaan ja epäilemättä myös toisiaan. Tuossa perheessä työ ja vastuu oli jaettu perheenjäsenten taipumusten ja heidän saamiensa lahjojen mukaan. Kodin aarteena oli elävä usko ja kuuliaisuus Jumalan sanalle. Jeesuksen puhetta kuunneltiin tarkasti ja sanat jäivät kuulijoiden sydämiin.

Palveleminen on osa uskoamme

Elämämme on pääosin työtä ja vastuunkantamista. Uskovaisena se on lisäksi jatkuvaa kilvoittelua syntiä vastaan. Näissä asioissa perheenjäsenet ovat toistensa kallisarvoisia tukijoita. Kodin keskinäisiin suhteisiin kuuluu Raamatun kehotus kilpailla toinen toisensa kunnioittamisessa ja palvelemisessa. Omat erivapaudet ja toisen tekemisten rajoittaminen niiden seurauksena eivät ole oikein. Aitoa tasa-arvoa on se, että työ ja vastuut jaetaan tilanteen ja tarpeiden mukaan.

Sunnuntain evankeliumi korostaa myös Raamatun kehotusta vieraanvaraisuuteen. Vieraat saattavat osoittautua enkeleiksi (Hepr. 13:2). Vieraanvaraisuutta osoittamalla palvellaan Jumalaa ja Jeesusta. Kristittyjen kodeissa keskustellaan usein myös vieraiden kanssa kaikkein tärkeimmistä asioista. Näin tapahtui Betanian kodissakin.

Toistemme palveleminen on erottamaton osa uskoamme. Vaikka palveleminen on tarpeellista ja palvelemisen halu on yksi näkyvä uskon hedelmä, palvelemalla ei kuitenkaan tulla autuaaksi. Raamattu opettaa, että usko syntyy Pyhän Hengen vaikutuksesta evankeliumin kuulemisen välityksellä. Jeesus opetti oikean tärkeysjärjestyksen todetessaan Martalle: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” Jumalan armolahjana saatu usko on meidänkin hyvä osamme. 

Sekä Marian että Martan osat kuuluvat elämäämme, ja molempien tehtävät ovat tarpeellisia. Jumalan valtakunnan evankeliumin kuulossa opimme ja saamme voimia toistemme palvelijoina. Kuulijan paikalta lähdemme vuorollamme mielellämme myös Martan tehtäviin.

Juha Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
16. sunnuntai helluntaista: Ps. 86:1, 3–7; 1. Kun. 17:1, 8–16; Fil. 4:10–14; Luuk. 10:38–42 

Julkaistu Päivämiehessä 24.9.2014.


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi