Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

Jumalan lapsen hyvä osa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 24.9.2014 00:00 | Päivämies
Kristinoppimme mukaan elämämme kallein asia on Jumalan ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen. Jeesus opetti, että tärkeintä ihmiselle on etsiä Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. 
Tärkeysjärjestyksen lisäksi ensi sunnuntain evankeliumi osoittaa, että Jumalan lapsen ei tarvitse kantaa murhetta kaikista mahdollisista asioista. Hän saa luottaa taivaallisen Isän huolenpitoon. Jumala tahtoo myös, että ihmiset huolehtisivat lähimmäisistään ja tekisivät hyvää toisilleen. 

Betanian kodin aarre

Martta, Maria ja heidän veljensä Lasarus olivat Jeesuksen läheisiä ystäviä. Sisarukset asuivat Betaniassa, joka on pieni kylä Öljymäen itäpuolella parin kilometrin päässä Jerusalemista. Jeesus vieraili heidän kodissaan useita kertoja. Mieleenpainuvin tapahtuma oli varmaankin se, kun Jeesus herätti kuolleen Lasaruksen takaisin elämään.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan myös, kuinka Jeesus vieraili sisarusten luona viimeisellä matkallaan Jerusalemiin kuusi päivää ennen pääsiäistä. Sillä vierailulla Maria voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Seuraavana päivänä Vapahtaja ratsasti aasilla Jerusalemiin. 

Sisarusten toiminta osoittaa, kuinka he rakastivat ja palvelivat vierastaan ja epäilemättä myös toisiaan. Tuossa perheessä työ ja vastuu oli jaettu perheenjäsenten taipumusten ja heidän saamiensa lahjojen mukaan. Kodin aarteena oli elävä usko ja kuuliaisuus Jumalan sanalle. Jeesuksen puhetta kuunneltiin tarkasti ja sanat jäivät kuulijoiden sydämiin.

Palveleminen on osa uskoamme

Elämämme on pääosin työtä ja vastuunkantamista. Uskovaisena se on lisäksi jatkuvaa kilvoittelua syntiä vastaan. Näissä asioissa perheenjäsenet ovat toistensa kallisarvoisia tukijoita. Kodin keskinäisiin suhteisiin kuuluu Raamatun kehotus kilpailla toinen toisensa kunnioittamisessa ja palvelemisessa. Omat erivapaudet ja toisen tekemisten rajoittaminen niiden seurauksena eivät ole oikein. Aitoa tasa-arvoa on se, että työ ja vastuut jaetaan tilanteen ja tarpeiden mukaan.

Sunnuntain evankeliumi korostaa myös Raamatun kehotusta vieraanvaraisuuteen. Vieraat saattavat osoittautua enkeleiksi (Hepr. 13:2). Vieraanvaraisuutta osoittamalla palvellaan Jumalaa ja Jeesusta. Kristittyjen kodeissa keskustellaan usein myös vieraiden kanssa kaikkein tärkeimmistä asioista. Näin tapahtui Betanian kodissakin.

Toistemme palveleminen on erottamaton osa uskoamme. Vaikka palveleminen on tarpeellista ja palvelemisen halu on yksi näkyvä uskon hedelmä, palvelemalla ei kuitenkaan tulla autuaaksi. Raamattu opettaa, että usko syntyy Pyhän Hengen vaikutuksesta evankeliumin kuulemisen välityksellä. Jeesus opetti oikean tärkeysjärjestyksen todetessaan Martalle: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” Jumalan armolahjana saatu usko on meidänkin hyvä osamme. 

Sekä Marian että Martan osat kuuluvat elämäämme, ja molempien tehtävät ovat tarpeellisia. Jumalan valtakunnan evankeliumin kuulossa opimme ja saamme voimia toistemme palvelijoina. Kuulijan paikalta lähdemme vuorollamme mielellämme myös Martan tehtäviin.

Juha Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
16. sunnuntai helluntaista: Ps. 86:1, 3–7; 1. Kun. 17:1, 8–16; Fil. 4:10–14; Luuk. 10:38–42 

Julkaistu Päivämiehessä 24.9.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi