Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

​Lapsi on suurin taivasten valtakunnassa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 1.10.2014 00:00 | Päivämies
Halu olla suurin tai ainakin muita parempi on tuttu meille kaikille. Lapsesta saakka vertaamme omaa pituuttamme, nopeuttamme ja muita ominaisuuksiamme toisiimme.
Päivän evankeliumi osoittaa, ettei vertailu pääty lapsuuteen, vaan se on yhtä lähellä aikuisiakin. Onnistumisen halu sinänsä ei ole huono asia. Ilman sitä eivät Jumalan antamat lahjatkaan ole parhaassa käytössä.

Jos ihmisellä on yhtä aikaa sekä halu onnistua että olla muita parempi, joudutaan helposti jatkuviin kiistoihin. Luukkaan evankeliumin yhdeksännen luvun mukaan opetuslasten kesken syntyi kiistaa, kun he halusivat olla taivasten valtakunnan suurimpia. Taitavana opettajana Jeesus ei lähtenyt riitaan mukaan, vaan opetti Jumalan valtakunnasta jotain hyvin keskeistä.

Seuraa minua!

Aikuisten keskustelua oli seurannut myös muita ihmisiä, joista ainakin yksi oli lapsi. Hänet Jeesus kutsui luokseen. Lapsi kuuli ja ymmärsi Jeesuksen kutsun. Hän otti kutsun vastaan tulemalla Jeesuksen luokse. Saman kutsun olivat opetuslapsetkin aikanaan kuulleet. Jeesus oli tullut heidän luokseen ja sanonut: ”Tule ja seuraa minua!”

Opetuslapset olivat ottaneet kutsun vastaan ja lähteneet seuraamaan Jeesusta. Lähteminen Jeesuksen mukaan oli kääntymystä. Elämä, joka oli aikaisemmin kulkenut oman tahdon tietä, olikin nyt Jeesuksen seuraamista. Sana “kääntyminen” voidaan myös kääntää sanalla parannus.

Jokapäiväinen parannus

Opetuslapset olivat jättäneet oman arkityönsä ja siitä tulevan palkkansa. Jeesuksen seurassa oleminen oli ollut luopumista monista asioista. Eivätkö he siten voisi saada palkaksi myös jotain itselleen? Voisivatko he olla suurempia? Tämä oli mahdollista, ja tähän Jeesus heitä johdattaa. Hän asettaa heille esikuvan, mihin edelleen pyrkiä: lapsi kuulee Jeesusta, kuulkaa tekin! Sitähän opetuslapseus oikeastaan on. Ei sitä, että Jeesuksen sana kerran kuullaan, vaan ennemminkin sitä, että Jeesuksen seuraaja tahtoo joka päivä kuunnella Mestariaan.

Lapsi on suurin Jumalan valtakunnassa. Jotain samaa kuin Jeesuksen sanoissa tulee esille siinä, että apostoleista eräälle ”suurimmista” annettiin nimi Paavali, joka tulee latinan kielen sanasta Paulus, nöyrä tai pieni.

Pyhäpäivän evankeliumi pitää sisällään myös vakavan varoituksen. Pienen lapsen luottamusta voi käyttää myös väärin hyväksi. Lasta voi kutsua paitsi seuraamaan Jeesusta, myös seuraamaan väärää opetusta. Siksi opetuslapsen tulee elää jumalanpelossa. On vaara, että hän eksyy oikealta tieltä ja johdattaa muita harhaan.

Enkelien kanssa

Pienten lasten ainutkertainen arvo näkyy Jeesuksen opetuksen lopetuksessa: ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

Kuninkaan valtaistuimen eteen ei päässyt kuka tahansa. Absalomkin sai kuninkaalta viestin: ”Absalom pysyköön omassa talossaan, minun kasvojeni eteen hän ei saa tulla” (2. Sam. 14:24).

Tobiaan kirjan (12:15) mukaan seitsemällä arkkienkelillä oli vapaa pääsy taivaan valtaistuinsaliin. Arkkienkelit kantavat sinne pyhien rukouksia.

Jeesus tuo esille, että vähäisimpienkin uskovaisten palvelu- ja suojelusenkeleillä on arkkienkeleiden oikeudet. Kaikki uskovaiset ovat Jumalan lapsia, joista huolehtimaan Isä lähettää enkeleitä. Enkeli varjelee Jumalan lasta ja kertoo lapsen asiat Isälle. Kuinka arvokas onkaan ihminen, jota varten on luotu oma enkeli!

Markus Kopperoinen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Mikkelinpäivä: Ps. 103:19–22; 2. Moos. 23:20–23; Hepr. 1:14–2:4 tai Ilm. 5:11–12; Matt. 18:1–6, (7–9,) 10

Julkaistu Päivämiehessä 1.10.2014.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi