Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Lapsi on suurin taivasten valtakunnassa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 1.10.2014 00:00 | Päivämies
Halu olla suurin tai ainakin muita parempi on tuttu meille kaikille. Lapsesta saakka vertaamme omaa pituuttamme, nopeuttamme ja muita ominaisuuksiamme toisiimme.
Päivän evankeliumi osoittaa, ettei vertailu pääty lapsuuteen, vaan se on yhtä lähellä aikuisiakin. Onnistumisen halu sinänsä ei ole huono asia. Ilman sitä eivät Jumalan antamat lahjatkaan ole parhaassa käytössä.

Jos ihmisellä on yhtä aikaa sekä halu onnistua että olla muita parempi, joudutaan helposti jatkuviin kiistoihin. Luukkaan evankeliumin yhdeksännen luvun mukaan opetuslasten kesken syntyi kiistaa, kun he halusivat olla taivasten valtakunnan suurimpia. Taitavana opettajana Jeesus ei lähtenyt riitaan mukaan, vaan opetti Jumalan valtakunnasta jotain hyvin keskeistä.

Seuraa minua!

Aikuisten keskustelua oli seurannut myös muita ihmisiä, joista ainakin yksi oli lapsi. Hänet Jeesus kutsui luokseen. Lapsi kuuli ja ymmärsi Jeesuksen kutsun. Hän otti kutsun vastaan tulemalla Jeesuksen luokse. Saman kutsun olivat opetuslapsetkin aikanaan kuulleet. Jeesus oli tullut heidän luokseen ja sanonut: ”Tule ja seuraa minua!”

Opetuslapset olivat ottaneet kutsun vastaan ja lähteneet seuraamaan Jeesusta. Lähteminen Jeesuksen mukaan oli kääntymystä. Elämä, joka oli aikaisemmin kulkenut oman tahdon tietä, olikin nyt Jeesuksen seuraamista. Sana “kääntyminen” voidaan myös kääntää sanalla parannus.

Jokapäiväinen parannus

Opetuslapset olivat jättäneet oman arkityönsä ja siitä tulevan palkkansa. Jeesuksen seurassa oleminen oli ollut luopumista monista asioista. Eivätkö he siten voisi saada palkaksi myös jotain itselleen? Voisivatko he olla suurempia? Tämä oli mahdollista, ja tähän Jeesus heitä johdattaa. Hän asettaa heille esikuvan, mihin edelleen pyrkiä: lapsi kuulee Jeesusta, kuulkaa tekin! Sitähän opetuslapseus oikeastaan on. Ei sitä, että Jeesuksen sana kerran kuullaan, vaan ennemminkin sitä, että Jeesuksen seuraaja tahtoo joka päivä kuunnella Mestariaan.

Lapsi on suurin Jumalan valtakunnassa. Jotain samaa kuin Jeesuksen sanoissa tulee esille siinä, että apostoleista eräälle ”suurimmista” annettiin nimi Paavali, joka tulee latinan kielen sanasta Paulus, nöyrä tai pieni.

Pyhäpäivän evankeliumi pitää sisällään myös vakavan varoituksen. Pienen lapsen luottamusta voi käyttää myös väärin hyväksi. Lasta voi kutsua paitsi seuraamaan Jeesusta, myös seuraamaan väärää opetusta. Siksi opetuslapsen tulee elää jumalanpelossa. On vaara, että hän eksyy oikealta tieltä ja johdattaa muita harhaan.

Enkelien kanssa

Pienten lasten ainutkertainen arvo näkyy Jeesuksen opetuksen lopetuksessa: ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

Kuninkaan valtaistuimen eteen ei päässyt kuka tahansa. Absalomkin sai kuninkaalta viestin: ”Absalom pysyköön omassa talossaan, minun kasvojeni eteen hän ei saa tulla” (2. Sam. 14:24).

Tobiaan kirjan (12:15) mukaan seitsemällä arkkienkelillä oli vapaa pääsy taivaan valtaistuinsaliin. Arkkienkelit kantavat sinne pyhien rukouksia.

Jeesus tuo esille, että vähäisimpienkin uskovaisten palvelu- ja suojelusenkeleillä on arkkienkeleiden oikeudet. Kaikki uskovaiset ovat Jumalan lapsia, joista huolehtimaan Isä lähettää enkeleitä. Enkeli varjelee Jumalan lasta ja kertoo lapsen asiat Isälle. Kuinka arvokas onkaan ihminen, jota varten on luotu oma enkeli!

Markus Kopperoinen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Mikkelinpäivä: Ps. 103:19–22; 2. Moos. 23:20–23; Hepr. 1:14–2:4 tai Ilm. 5:11–12; Matt. 18:1–6, (7–9,) 10

Julkaistu Päivämiehessä 1.10.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi