Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

Pyhä Henki lahjoittaa uskon

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 5.11.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus oli ruokkinut neljätuhatta miestä vaimoineen ja lapsineen seitsemällä leivällä ja muutamalla kalalla. Tämä tapahtui Gennesaretin järven eli Galilean meren rannalla (Matt. 15:29, 36, 38). Ruokkimisihmeen paikalta Jeesus siirtyi veneellä Magdalan rajoille Gennesaretin länsirannalle (Matt. 15:39). Sunnuntain evankeliumi kertoo, että siellä fariseukset ja saddukeukset kiusasivat häntä ja pyysivät merkkiä taivaasta, mutta Jeesus ei antanut sitä heille. Sen sijaan hän sanoi, että heille annetaan profeetta Joonan merkki.
Seurakunnan perustus

Pian ruokkimisihmeen jälkeen Jeesus myös nuhtelee opetuslapsia fariseusten ja saddukeusten opista. Matteus kertoo Jeesuksen jatkaneen sen jälkeen matkaa Filippuksen Kesareaan. Siellä Jeesus keskustelee opetuslasten kanssa siitä, kenen ihmiset ja kenen opetuslapset sanovat Jeesuksen olevan.

Pietari tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi. Sen kuultuaaan Jeesus sanoo: ”Autuas olet sinä, Simon Jonan poika. Sillä ei liha eikä veri ilmoittanut sitä sinulle, vaan Isäni joka on taivaissa.” Jeesus jatkaa: ”Tämän kallion päälle tahdon minä rakentaa minun seurakuntani, ja helvetin portit ei pidä häntä voittaman” (Matt. 16:17–18).

Merkki Jumalan valtakunnasta

Muodostiko ruokkimisihme uskon perustuksen sen kokeneille? Evankeliumien mukaan kaikki ruokkimisihmeen nähneet eivät uskoneet. Useimmille se oli vain merkki ajallisesta hyvästä (Joh. 6:15). Myöskään kaikki ne, jotka Jeesus paransi, eivät uskoneet. Paraneminen oli heille vain portti uuteen maalliseen elämään.
Ihmeet eivät avaa ihmisen silmiä näkemään Jumalan valtakuntaa. Ne eivät avaa näkemään aikojen merkkiä, Jeesusta, jonka kirjoitukset lupasivat pelastajaksi aikojen lopulla.

Tämä oli Jeesuksella mielessä, kun hän kohtasi fariseusten ja saddukeusten pyynnön näyttää heille merkki taivaasta. He seuraavat päivän ja yön vaihteluita ja merkkejä tulevan päivän ilmoista, mutta eivät seuraa maailmanaikaa. He eivät näe, kuinka lopun aika on paha ja kuinka Jumala on lähettänyt Poikansa pelastamaan maailmaa sen pahuudesta. Pahalle ja avion­rikkojasukupolvelle annetaan Joonan merkki. Niin kuin Joona oli kolme päivää valaan vatsassa ja pelastui sieltä, niin on Ihmisen Poikakin oleva kolme päivää maan povessa, ja Jumala on sitten herättävä hänet kuolleista.

Uskon oikea perusta

Oikea ja autuaaksi tekevä usko lähtee siitä, että Jumala antaa ensin katuvan mielen: Maailma on paha ja minä olen syntinen. Kuinka pelastuisin pahan vallasta? Toiseksi: oikea ja autuaaksi tekevä usko perustuu Joonan merkkiin. Jumala rakasti maailmaa niin paljon, että antoi Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän (Joh. 3:16). Jumala herätti poikansa kolmantena päivänä kuolleista.

Kolmanneksi: oikea ja autuaaksi tekevä usko perustuu Jumalan Hengen vaikutukseen, ei oman ymmärryksen päätelmiin. Jumala oli kirkastanut Pietarille Jeesuksen jumaluuden, ja meillekin Pyhä Henki antaa evankeliumin kuulemisen kautta uskon. Se myös auttaa uskon silmin näkemään Jumalan valtakunnan.

Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Uskonpudistuksen muistopäivä: Ps. 46:2–8; Jer. 15:19–21; Room. 5:1–11; Matt. 16:1–4 

Julkaistu Päivämiehessä 5.11.2014.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi