Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Aina lähtövalmiina

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 12.11.2014 00:00 | Päivämies
Eläkeläisestä tuntuu, että aika rientää entistä nopeammin. Virsirunoilija sanookin: ”Vuotemme virtana vierivät pois” (Vk. 408:1). Ensi sunnuntain tekstit pysäyttävät meitä jokaista miettimään elämän katoavaisuutta ja muistuttavat valvomisen tärkeydestä. Kaiken loppu tulee yllättäen kuin varas yöllä. 
Ihmiselämä saattaa päättyä missä iässä tahansa: lapsena, nuorena, aikuisena tai vanhuudessa. Tärkeät ja rakkaat lähimmäiset sekä työt ja harrastukset on silloin jätettävä. Moni toive jää toteutumatta. Lähtöhetkellä ja juuri tänään yksi asia on ylitse muiden: ovatko syntini anteeksi ja onko sydämelläni uskon lahjana vanhurskaus, rauha ja ilo Pyhässä Hengessä?

Uuvuttava lopun aika

Jeesus oli kertonut opetuslapsilleen tulevista tapahtumista. Hän ei salannut heiltä mitään, millä on merkitystä sielun autuuden kannalta. Hän tiesi, että uskovaiset joutuvat kokemaan sotia, vainoja ja ahdistuksia; he kohtaavat vääriä messiaita ja vääriä profeettoja, jotka pyrkivät eksyttämään heitä. Vain se, joka pysyy vahvana loppuun asti, tulee autuaaksi. 

Vertauskertomuksessa Jeesus puhui isännästä, joka oli lähdössä vieraille maille ja lähtiessään antoi palvelijoille tehtäviä. Ovenvartijan tuli valvoa, koska hän ei tiedä, milloin isäntä palaa. Jeesuksen tärkein viesti opetuslapsille oli tämä: valvokaa! Sama kehotus kuuluu myös meille, jotka nyt olemme hänen seuraajiaan. Vapahtaja tiesi kaiken, ja Raamatussa on monia neuvoja ja varoituksia juuri tätä aikaa varten. Meidän tulisi olla aina lähtövalmiina.

Sielunvihollinen haluaisi kiinnittää sydämemme tähän maailmaan. Se käyttää tehokkaita täsmäaseita kaikkia Jeesuksen seuraajia vastaan. Se vetoaa järkeen ja ihmiskun­niaan, suuntaa toivomme korkeaan elintasoon, houkuttelee maailmallisuuteen ja synnin luvallisuuteen. Vihollinen tuntee heikkoutemme ja osaa tarvittaessa pukeutua myös lammasten vaatteisiin erottaakseen meidät Kristuksen laumasta. Jumalan vastustaja on viekas ja väkevä, todella vaarallinen eksyttäjä ja nukuttaja. Se käy uuvutustaistelua saadakseen tappaa. 

Pietari neuvoo: ”Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset.” (1. Piet. 5:8–9.) 

Valvokaamme vielä! 

Usko on kallis aarre, jota tallennetaan hyvässä ja loukkaamattomassa omassatunnossa. Synti erottaa meidät Jumalasta. Kuolematon sielumme kaipaa ja tarvitsee ravintoa, evankeliumia, joka on Jumalan voima. Kun Pyhä Henki avaa Raamatun sanaa, siinä kuuluu Hyvän Paimenen anteeksiantava ääni. Jeesus on luvannut olla omiensa kanssa maailman loppuun asti.

Tänä pimenevänä ja maallistuvana aikana meidän sopii entistä enemmän muistuttaa itseämme ja toisia, ettemme unohtaisi henkilökohtaista omantunnon hoitoa ja parannusta. Keskustelut elämän tärkeimmästä asiasta, ”tiestä ja matkasta”, kirkastavat näköalaa uskon päämäärään. 

On turvallista avata matkaystäville sydäntä, puhua myös mieltä painavista asioista ja kysellä, miten säilytään uskomassa. Evankeliumin hoidossa saadaan iloita yhdessä. Näitä kohtaamisia voi olla missä tahansa arjen keskellä. Saisimme useammin pysähtyä veljen tai sisaren rinnalle, vierailla toistemme luona, kuunnella heidän psalmejaan, oppia ja herätellä omaa sydäntämme valvomaan. Haluammehan muistaa toisiamme myös rukouksin.

Kristillisyyden julkaisujen sanoma perustuu Raamattuun ja rohkaisee uskomaan. Yksinäisellä ja tuulisellakin vartiopaikalla voimme nykyisin kuunnella Jumalan sanaa ja Siionin lauluja. Moni koki lapsena turvallisuutta, kun isä tai äiti luki iltarukouksen ja siunasi synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Pimeässäkään ei pelottanut, kun käsi oli vanhemman kädessä.

Jumalan valtakunta on meidän äitimme, jonka hoidossa Taivaan Isä taluttaa meitä neuvoillaan ja vie viimein kunniaan (Ps. 73:23–24). Valvokaamme kärsivällisesti uskossa omalla vartiopaikallamme vielä vähän aikaa.

Pekka Tervo


Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Valvomisen sunnuntai: Ps. 90:1–6, 12–15; Mal. 3:13–18; Hepr. 3:12–15 tai Ilm. 22:10–17; Mark. 13:33–37

Julkaistu Päivämiehessä 12.11.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi