Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Kunnian kuningas saapuu

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 26.11.2014 00:00 | Päivämies
Tulevana pyhänä vietämme ensimmäistä adventtisunnuntaita. Adventti tarkoittaa odotusta. Odotamme suurta lahjaa, Jumalan Pojan tulemista. Adventin evankeliumitekstissä joulun ja pääsiäisen sanomat kietoutuvat syvästi toisiinsa.
Aasin varsalla kohti Jerusalemia

Jeesus oli opetuslasten kanssa Öljymäellä ja menossa kohti Jerusalemia. Jeesus tiesi, että siellä on hänen maallisen työnsä päätös. Kärsimystie oli alkamassa.

Jeesus ei tuntenut pelkoa eikä epävarmuutta. Hänen Isänsä oli valmistanut tien valmiiksi. Jopa aasinvarsa oli sidottuna odottamassa Herraa. Jeesus lähti kohti viimeistä tehtäväänsä.

On puhuttelevaa, miten Jeesus syntyi köyhänä tallin oljille ja vei nöyränä työnsä päätökseen. Opetuslapset eivät ymmärtäneet, mitä oli tapahtumassa. He kuitenkin noudattivat Herransa neuvoja. 

Hoosianna! 

Opetuslapset toivat aasinvarsan Jeesukselle, levittivät vaatteen varsan selkään ja auttoivat Jeesuksen ratsaille. Sen jälkeen he vielä levittivät vaatteita Herransa tielle (Luuk. 19:36) ja alkoivat huutaa kiitosta Jumalalle kaikista niistä voimateoista, joita olivat nähneet.

Toisessa evankeliumissa (Matt. 21:9) kerrotaan suuresta ihmisjoukosta, joka levitti puiden oksia tielle, kulki Jeesuksen perässä ja huusi: ”Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” Tämä meille tuttu kiitossana tarkoittaa ”oi auta”, mutta sitä käytettiin Messiaalle osoitettuna riemu- ja ylistyshuutona. Ihmiset olivat pakahtua riemusta, kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin.

Fariseusten kritiikki

Kaikki eivät olleet ilahtuneita. Joukko fariseuksia eli kirjanoppineita moitti Jeesusta ja käski häntä kieltämään opetuslapsia. He eivät silminnähden pitäneet siitä, että väkijoukko otti Jeesuksen vastaan kuninkaana. Tästä voimme päätellä, että he eivät uskoneet Jeesukseen Messiaana. Jeesuksen vastaus oli ytimekäs: ”Minä sanon teille: jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat” (Luuk. 19:40). Jumalan työ oli alkanut, ja sitä ei mikään voinut estää.

Joulun lapsi kolkuttaa ovelle

Jumalan työ alkoi luomisessa ja sai huipennuksen Jeesuksen elämässä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa. Työ jatkuu edelleen.

Adventti ja joulu ovat syvimmiltään jotain muuta kuin pikkujouluja, lahjojen yltäkylläisyyttä, joulusyömistä tai lomaa. Adventtina joulun lapsi, Jeesus, kolkuttaa ihmisen sydämen oveen. Hän kysyy, onko siellä tilaa Vapahtajalle, joka otti pois meidän jokaisen synnit.

Elämämme kallein asia on Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen (Kristinoppi). Haluathan sinäkin, rakas lukija, omistaa tämän lahjan parhaana joulun lahjana!

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. adventtisunnuntai: Luuk. 19:28–40; Ps. 24: 7–10; Jes. 49:8–10; Ilm. 3:20–22 

Julkaistu Päivämiehessä 26.11.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi