Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Kunnian kuningas saapuu

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 26.11.2014 00:00 | Päivämies
Tulevana pyhänä vietämme ensimmäistä adventtisunnuntaita. Adventti tarkoittaa odotusta. Odotamme suurta lahjaa, Jumalan Pojan tulemista. Adventin evankeliumitekstissä joulun ja pääsiäisen sanomat kietoutuvat syvästi toisiinsa.
Aasin varsalla kohti Jerusalemia

Jeesus oli opetuslasten kanssa Öljymäellä ja menossa kohti Jerusalemia. Jeesus tiesi, että siellä on hänen maallisen työnsä päätös. Kärsimystie oli alkamassa.

Jeesus ei tuntenut pelkoa eikä epävarmuutta. Hänen Isänsä oli valmistanut tien valmiiksi. Jopa aasinvarsa oli sidottuna odottamassa Herraa. Jeesus lähti kohti viimeistä tehtäväänsä.

On puhuttelevaa, miten Jeesus syntyi köyhänä tallin oljille ja vei nöyränä työnsä päätökseen. Opetuslapset eivät ymmärtäneet, mitä oli tapahtumassa. He kuitenkin noudattivat Herransa neuvoja. 

Hoosianna! 

Opetuslapset toivat aasinvarsan Jeesukselle, levittivät vaatteen varsan selkään ja auttoivat Jeesuksen ratsaille. Sen jälkeen he vielä levittivät vaatteita Herransa tielle (Luuk. 19:36) ja alkoivat huutaa kiitosta Jumalalle kaikista niistä voimateoista, joita olivat nähneet.

Toisessa evankeliumissa (Matt. 21:9) kerrotaan suuresta ihmisjoukosta, joka levitti puiden oksia tielle, kulki Jeesuksen perässä ja huusi: ”Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” Tämä meille tuttu kiitossana tarkoittaa ”oi auta”, mutta sitä käytettiin Messiaalle osoitettuna riemu- ja ylistyshuutona. Ihmiset olivat pakahtua riemusta, kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin.

Fariseusten kritiikki

Kaikki eivät olleet ilahtuneita. Joukko fariseuksia eli kirjanoppineita moitti Jeesusta ja käski häntä kieltämään opetuslapsia. He eivät silminnähden pitäneet siitä, että väkijoukko otti Jeesuksen vastaan kuninkaana. Tästä voimme päätellä, että he eivät uskoneet Jeesukseen Messiaana. Jeesuksen vastaus oli ytimekäs: ”Minä sanon teille: jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat” (Luuk. 19:40). Jumalan työ oli alkanut, ja sitä ei mikään voinut estää.

Joulun lapsi kolkuttaa ovelle

Jumalan työ alkoi luomisessa ja sai huipennuksen Jeesuksen elämässä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa. Työ jatkuu edelleen.

Adventti ja joulu ovat syvimmiltään jotain muuta kuin pikkujouluja, lahjojen yltäkylläisyyttä, joulusyömistä tai lomaa. Adventtina joulun lapsi, Jeesus, kolkuttaa ihmisen sydämen oveen. Hän kysyy, onko siellä tilaa Vapahtajalle, joka otti pois meidän jokaisen synnit.

Elämämme kallein asia on Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen (Kristinoppi). Haluathan sinäkin, rakas lukija, omistaa tämän lahjan parhaana joulun lahjana!

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. adventtisunnuntai: Luuk. 19:28–40; Ps. 24: 7–10; Jes. 49:8–10; Ilm. 3:20–22 

Julkaistu Päivämiehessä 26.11.2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi