Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Jumalan sanalla kiusauksia vastaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 5.3.2014 15:50 | Päivämies
Opetuslapset olivat kulkeneet Jeesuksen seurassa yli kolme vuotta. He olivat saaneet kuulla opetusta Jumalan valtakunnasta, seurata, kuinka sairaat paranivat ja syntiset saivat armon.
Jordanjoen lähteillä, Filippoksen Kesareassa Jeesus keskusteli opetuslasten kanssa siitä, keneksi ihmiset häntä, Ihmisen Poikaa arvelevat. Samassa yhteydessä Jeesus kyseli myös opetuslapsiltaan, kuka hän heidän mielestään on. Pietarin vastaus ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan Poika”, sai Jeesuksen ylistämään Pietarin uskoa. ”Autuas olet sinä Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaassa.” (Matt. 16:13–17.)
 
Filippoksen Kesareasta Jeesuksen matka kääntyi kohti Jerusalemia. Samalla Jeesus alkoi kertoa opetuslapsilleen myös siitä, miksi nyt kuljetaan Jerusalemiin. Jumalan pelastussuunnitelma oli saamassa täyttymyksensä, Jumalan Poika kulkee nyt kohti kärsimystä ja kuolemaa. Opetuslapsille tämä oli käsittämätöntä. He eivät voineet ymmärtää, mitä Jeesus puhui. Pietari puki tämän sanoiksi: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!" Sama Pietari, joka juuri oli uskon kautta antanut todistuksen Jeesuksesta, puhui nyt oman ymmärryksensä varassa.
 
Kiusaajan työ
 
Ihmisymmärryksen valossa Pietarin sanat vaikuttavat hyviltä ja oikeilta. Jeesuksen kovalta kuulostava nuhtelu osoitti kuitenkin, että Pietarin sanat eivät nousseet oikeasta mielestä, niitä ei ohjannut usko ja luottamus Jumalaan. "Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!" Jumalan suunnitelmat ja tahto eivät avaudu ihmisymmärryksen kautta. Tätä myös sielunvihollinen, Saatana, käyttää hyväkseen.
 
Hän, Jumalan vastustaja, pyrkii nimensä mukaisesti kaikessa vastustamaan Jumalaa. Erityisesti tuo vastustus kohdistuu Jumalan pelastussuunnitelman toteutumiseen. Jo ennen julkisen toimintansa alkua Jeesus joutui erämaahan paholaisen kiusattavaksi. Tuolloinkin kiusausten tarkoituksena oli se, että Jeesus olisi luopunut tehtävästään. (Matt. 4:1–11.) Nyt sielunvihollinen käytti hyväkseen Pietarin ymmärtämättömyyttä, ja pyrki oman opetuslapsen kautta saamaan Jeesuksen luopumaan Jumalan suunnitelmasta.
 
Tänäänkin sielunvihollisen työ kohdistuu samaan kohteeseen. Se pyrkii kaikin mahdollisin tavoin estämään Jumalan pelastussuunnitelman toteutumisen ihmisen sydämessä. Kiusausten kautta vihollinen yrittää kasata esteitä uskomiselle. Hän haluaa viedä ihmisen sydämeltä rauhan, ilon ja vapauden, jotka Pyhä Henki on antanut. Jaakobin kirjeessä kuvataankin kiusausten vaikutusta, kuinka ne houkuttelevat syntiin ja syntien kautta epäuskoon (Jaak. 1:13–15).
 
Vihollisen voimaa väkevämpi
 
Jeesus voitti kiusaukset Jumalan sanan voimalla. Samalla voimalla Jumalan lapsi saa tänä aikanakin taistella kiusaajan juonia vastaan. Oman ymmärryksen varassa, omaan voimaan luottaen tuossa taistelussa ei selviäisi hetkeäkään. Jumala on kuitenkin luvannut voimansa jokaiselle uskovaiselle. Se voima on vihollisen voimaa väkevämpi.
 
Voiman lähteestä Paavali kirjoittaa: ”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille” (Room. 1:16). Jumalan valtakunnan evankeliumi kertoo ristiinnaulitun kiusausten voittajan työstä. Korinttolaisille Paavali valottaa evankeliumin sisältöä: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima (1. Kor. 1:18).
 
Jumalan Poika on tänäänkin lupauksensa mukaan omiensa keskellä. Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumissa hän nostaa langenneen, puhdistaa syntisen, rohkaisee väsynyttä. Kiusausten ja syntien saartama Pietarikin sai aikanaan kokea sen, kuinka ylösnoussut Vapahtaja lähetti omiensa kautta hänelle henkilökohtaisen viestin: synnit on sovitettu, kuoleman ja pahan valta voitettu.
 
Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
1. paastonajan sunnuntai: Ps. 91:1–4, 11–12, 1. Moos. 4:3–10 tai 1. Moos. 3:1–7 (8–19), Jaak. 1:12–15, Matt. 16:21–23

Julkaistu Päivämiehessä 5.3.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi