Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Jumalan sanalla kiusauksia vastaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 5.3.2014 15:50 | Päivämies
Opetuslapset olivat kulkeneet Jeesuksen seurassa yli kolme vuotta. He olivat saaneet kuulla opetusta Jumalan valtakunnasta, seurata, kuinka sairaat paranivat ja syntiset saivat armon.
Jordanjoen lähteillä, Filippoksen Kesareassa Jeesus keskusteli opetuslasten kanssa siitä, keneksi ihmiset häntä, Ihmisen Poikaa arvelevat. Samassa yhteydessä Jeesus kyseli myös opetuslapsiltaan, kuka hän heidän mielestään on. Pietarin vastaus ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan Poika”, sai Jeesuksen ylistämään Pietarin uskoa. ”Autuas olet sinä Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaassa.” (Matt. 16:13–17.)
 
Filippoksen Kesareasta Jeesuksen matka kääntyi kohti Jerusalemia. Samalla Jeesus alkoi kertoa opetuslapsilleen myös siitä, miksi nyt kuljetaan Jerusalemiin. Jumalan pelastussuunnitelma oli saamassa täyttymyksensä, Jumalan Poika kulkee nyt kohti kärsimystä ja kuolemaa. Opetuslapsille tämä oli käsittämätöntä. He eivät voineet ymmärtää, mitä Jeesus puhui. Pietari puki tämän sanoiksi: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!" Sama Pietari, joka juuri oli uskon kautta antanut todistuksen Jeesuksesta, puhui nyt oman ymmärryksensä varassa.
 
Kiusaajan työ
 
Ihmisymmärryksen valossa Pietarin sanat vaikuttavat hyviltä ja oikeilta. Jeesuksen kovalta kuulostava nuhtelu osoitti kuitenkin, että Pietarin sanat eivät nousseet oikeasta mielestä, niitä ei ohjannut usko ja luottamus Jumalaan. "Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!" Jumalan suunnitelmat ja tahto eivät avaudu ihmisymmärryksen kautta. Tätä myös sielunvihollinen, Saatana, käyttää hyväkseen.
 
Hän, Jumalan vastustaja, pyrkii nimensä mukaisesti kaikessa vastustamaan Jumalaa. Erityisesti tuo vastustus kohdistuu Jumalan pelastussuunnitelman toteutumiseen. Jo ennen julkisen toimintansa alkua Jeesus joutui erämaahan paholaisen kiusattavaksi. Tuolloinkin kiusausten tarkoituksena oli se, että Jeesus olisi luopunut tehtävästään. (Matt. 4:1–11.) Nyt sielunvihollinen käytti hyväkseen Pietarin ymmärtämättömyyttä, ja pyrki oman opetuslapsen kautta saamaan Jeesuksen luopumaan Jumalan suunnitelmasta.
 
Tänäänkin sielunvihollisen työ kohdistuu samaan kohteeseen. Se pyrkii kaikin mahdollisin tavoin estämään Jumalan pelastussuunnitelman toteutumisen ihmisen sydämessä. Kiusausten kautta vihollinen yrittää kasata esteitä uskomiselle. Hän haluaa viedä ihmisen sydämeltä rauhan, ilon ja vapauden, jotka Pyhä Henki on antanut. Jaakobin kirjeessä kuvataankin kiusausten vaikutusta, kuinka ne houkuttelevat syntiin ja syntien kautta epäuskoon (Jaak. 1:13–15).
 
Vihollisen voimaa väkevämpi
 
Jeesus voitti kiusaukset Jumalan sanan voimalla. Samalla voimalla Jumalan lapsi saa tänä aikanakin taistella kiusaajan juonia vastaan. Oman ymmärryksen varassa, omaan voimaan luottaen tuossa taistelussa ei selviäisi hetkeäkään. Jumala on kuitenkin luvannut voimansa jokaiselle uskovaiselle. Se voima on vihollisen voimaa väkevämpi.
 
Voiman lähteestä Paavali kirjoittaa: ”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille” (Room. 1:16). Jumalan valtakunnan evankeliumi kertoo ristiinnaulitun kiusausten voittajan työstä. Korinttolaisille Paavali valottaa evankeliumin sisältöä: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima (1. Kor. 1:18).
 
Jumalan Poika on tänäänkin lupauksensa mukaan omiensa keskellä. Pyhän Hengen voimasta julistetussa evankeliumissa hän nostaa langenneen, puhdistaa syntisen, rohkaisee väsynyttä. Kiusausten ja syntien saartama Pietarikin sai aikanaan kokea sen, kuinka ylösnoussut Vapahtaja lähetti omiensa kautta hänelle henkilökohtaisen viestin: synnit on sovitettu, kuoleman ja pahan valta voitettu.
 
Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu: 
1. paastonajan sunnuntai: Ps. 91:1–4, 11–12, 1. Moos. 4:3–10 tai 1. Moos. 3:1–7 (8–19), Jaak. 1:12–15, Matt. 16:21–23

Julkaistu Päivämiehessä 5.3.2014.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi