Keskiviikko 20.11.2019
"
Herran päivä tulee kuin varas. Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat. Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan. 2 Piet. 3:10

Vanhurskaus kansan korottaa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Äidit toivovat lapsilleen hyvää. Rohkea äiti voi pitää lastensa puolta joskus epäreilullakin tavalla. Herran eteen asteli äiti, joka toivoi pojilleen kunniapaikkoja. Pojat olivat mukana pyynnössä, mutta äiti toimi puhemiehenä (vertaa Mark. 10:37).
Jeesus torjui sekä äidin että poikien pyynnön. Eturivin paikat jakaisi yksin isä niille, jotka kestäisivät tehtävän tuoman vastuun. Jeesus katkaisi tapahtumasta syntyneen riidan heti alkuunsa. Jumalan valtakunnan palvelusväen arvohierarkiat kääntyivät ympäri: joka tahtoo tulla suureksi, se olkoon toisten orja!

Hallitsijat ovat kansojensa herroja

Jeesuksen ajan Palestiina oli roomalaisten valloittama. Miehittäjä oli läsnä oleva hallitsija. Itsenäisyys oli menetetty. Aika-ajoin nousseet itsenäisyyspyrkimykset oli keisarin toimesta aina tukahdutettu ”kapinana” (Ap. t. 5:36–37).

Jeesus ei ajanut yhteiskunnallista muutosta, vaan hänen lyhyen aikaa kestävä julkinen toimintansa keskittyi taisteluun sielujen autuuden puolesta.

”Maan mahtavilla” oli omat maalliset fooruminsa ja tehtävänsä. Hengellisessä tehtävässä Jeesus ei opettanut autoritääristä esimies-alaissuhdetta. Erityisesti itseään ei sovi korottaa muiden yläpuolelle (Matt. 23).

Uskon ja uskovaisen esikuva on Herramme Kristus (Jes. 53) ja hänet varauksettomasti tunteva lapsi (Mark. 10:13–16). Jeesus opettaa palvelevaa johtajuutta.

Hallitsijat tarvitsevat esirukouksemme

Ajallinen esimies voi ansaita alaistensa luottamuksen tekemällä työnsä hyvin. Autoritäärinen johtaja ei saavuta koskaan alaistensa varauksetonta kun­nioitusta. ”Herraa” palvellaan niin kauan­ kuin vaihtoehtoja ei ole näkö­piirissä.

Yhteinen tulevaisuudennäky voi siivittää palvelevaan työntekoon ja johtamiseen. Kaikilla on omat tehtävänsä, ja ne palvelevat paitsi yksilöä myös yhteisöä. Hyvä johtaja huomioi yhteisönsä arvot ja osoittaa niiden kunnioittamista sanoissaan ja teois­saan.

Presidentti Kyösti Kallio kehotti kansamme kohtalonvuosina lukemaan Raamattua vedoten Sananlaskuun 14:34: ”Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.” Myös tänä aikana on pyydetty ja on syytä pyytää isänmaalle ja sen kansalaisille Jumalan siunausta. Se olkoon hallitsijoiden ja kansalaisten yhteinen rukous.

Penna Parviainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Itsenäisyyspäivä: Ps. 96: 1–9; 5. Moos. 8:10–17 tai Saarn. 9:13–18; Jaak.   3:13–18 tai Ap. t. 17:24–30; Joh. 8:31–36 tai Matt. 20:25–28

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi