Sunnuntai 18.11.2018
"
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee." Matt. 24:36-37

Vanhurskaus kansan korottaa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Äidit toivovat lapsilleen hyvää. Rohkea äiti voi pitää lastensa puolta joskus epäreilullakin tavalla. Herran eteen asteli äiti, joka toivoi pojilleen kunniapaikkoja. Pojat olivat mukana pyynnössä, mutta äiti toimi puhemiehenä (vertaa Mark. 10:37).
Jeesus torjui sekä äidin että poikien pyynnön. Eturivin paikat jakaisi yksin isä niille, jotka kestäisivät tehtävän tuoman vastuun. Jeesus katkaisi tapahtumasta syntyneen riidan heti alkuunsa. Jumalan valtakunnan palvelusväen arvohierarkiat kääntyivät ympäri: joka tahtoo tulla suureksi, se olkoon toisten orja!

Hallitsijat ovat kansojensa herroja

Jeesuksen ajan Palestiina oli roomalaisten valloittama. Miehittäjä oli läsnä oleva hallitsija. Itsenäisyys oli menetetty. Aika-ajoin nousseet itsenäisyyspyrkimykset oli keisarin toimesta aina tukahdutettu ”kapinana” (Ap. t. 5:36–37).

Jeesus ei ajanut yhteiskunnallista muutosta, vaan hänen lyhyen aikaa kestävä julkinen toimintansa keskittyi taisteluun sielujen autuuden puolesta.

”Maan mahtavilla” oli omat maalliset fooruminsa ja tehtävänsä. Hengellisessä tehtävässä Jeesus ei opettanut autoritääristä esimies-alaissuhdetta. Erityisesti itseään ei sovi korottaa muiden yläpuolelle (Matt. 23).

Uskon ja uskovaisen esikuva on Herramme Kristus (Jes. 53) ja hänet varauksettomasti tunteva lapsi (Mark. 10:13–16). Jeesus opettaa palvelevaa johtajuutta.

Hallitsijat tarvitsevat esirukouksemme

Ajallinen esimies voi ansaita alaistensa luottamuksen tekemällä työnsä hyvin. Autoritäärinen johtaja ei saavuta koskaan alaistensa varauksetonta kun­nioitusta. ”Herraa” palvellaan niin kauan­ kuin vaihtoehtoja ei ole näkö­piirissä.

Yhteinen tulevaisuudennäky voi siivittää palvelevaan työntekoon ja johtamiseen. Kaikilla on omat tehtävänsä, ja ne palvelevat paitsi yksilöä myös yhteisöä. Hyvä johtaja huomioi yhteisönsä arvot ja osoittaa niiden kunnioittamista sanoissaan ja teois­saan.

Presidentti Kyösti Kallio kehotti kansamme kohtalonvuosina lukemaan Raamattua vedoten Sananlaskuun 14:34: ”Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.” Myös tänä aikana on pyydetty ja on syytä pyytää isänmaalle ja sen kansalaisille Jumalan siunausta. Se olkoon hallitsijoiden ja kansalaisten yhteinen rukous.

Penna Parviainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Itsenäisyyspäivä: Ps. 96: 1–9; 5. Moos. 8:10–17 tai Saarn. 9:13–18; Jaak.   3:13–18 tai Ap. t. 17:24–30; Joh. 8:31–36 tai Matt. 20:25–28

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi