Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Vanhurskaus kansan korottaa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Äidit toivovat lapsilleen hyvää. Rohkea äiti voi pitää lastensa puolta joskus epäreilullakin tavalla. Herran eteen asteli äiti, joka toivoi pojilleen kunniapaikkoja. Pojat olivat mukana pyynnössä, mutta äiti toimi puhemiehenä (vertaa Mark. 10:37).
Jeesus torjui sekä äidin että poikien pyynnön. Eturivin paikat jakaisi yksin isä niille, jotka kestäisivät tehtävän tuoman vastuun. Jeesus katkaisi tapahtumasta syntyneen riidan heti alkuunsa. Jumalan valtakunnan palvelusväen arvohierarkiat kääntyivät ympäri: joka tahtoo tulla suureksi, se olkoon toisten orja!

Hallitsijat ovat kansojensa herroja

Jeesuksen ajan Palestiina oli roomalaisten valloittama. Miehittäjä oli läsnä oleva hallitsija. Itsenäisyys oli menetetty. Aika-ajoin nousseet itsenäisyyspyrkimykset oli keisarin toimesta aina tukahdutettu ”kapinana” (Ap. t. 5:36–37).

Jeesus ei ajanut yhteiskunnallista muutosta, vaan hänen lyhyen aikaa kestävä julkinen toimintansa keskittyi taisteluun sielujen autuuden puolesta.

”Maan mahtavilla” oli omat maalliset fooruminsa ja tehtävänsä. Hengellisessä tehtävässä Jeesus ei opettanut autoritääristä esimies-alaissuhdetta. Erityisesti itseään ei sovi korottaa muiden yläpuolelle (Matt. 23).

Uskon ja uskovaisen esikuva on Herramme Kristus (Jes. 53) ja hänet varauksettomasti tunteva lapsi (Mark. 10:13–16). Jeesus opettaa palvelevaa johtajuutta.

Hallitsijat tarvitsevat esirukouksemme

Ajallinen esimies voi ansaita alaistensa luottamuksen tekemällä työnsä hyvin. Autoritäärinen johtaja ei saavuta koskaan alaistensa varauksetonta kun­nioitusta. ”Herraa” palvellaan niin kauan­ kuin vaihtoehtoja ei ole näkö­piirissä.

Yhteinen tulevaisuudennäky voi siivittää palvelevaan työntekoon ja johtamiseen. Kaikilla on omat tehtävänsä, ja ne palvelevat paitsi yksilöä myös yhteisöä. Hyvä johtaja huomioi yhteisönsä arvot ja osoittaa niiden kunnioittamista sanoissaan ja teois­saan.

Presidentti Kyösti Kallio kehotti kansamme kohtalonvuosina lukemaan Raamattua vedoten Sananlaskuun 14:34: ”Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.” Myös tänä aikana on pyydetty ja on syytä pyytää isänmaalle ja sen kansalaisille Jumalan siunausta. Se olkoon hallitsijoiden ja kansalaisten yhteinen rukous.

Penna Parviainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Itsenäisyyspäivä: Ps. 96: 1–9; 5. Moos. 8:10–17 tai Saarn. 9:13–18; Jaak.   3:13–18 tai Ap. t. 17:24–30; Joh. 8:31–36 tai Matt. 20:25–28

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi