Lauantai 23.2.2019
"
Sinä päästit minut turvaan, sinä olet vuorilinnani. Jumalani, sinuun minä turvaudun, sinä olet kallio, olet kilpeni, sinulta saan avun ja suojan. Ps. 18:3

Jeesus avaa oven Jumalan valtakuntaan

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Raamatussa on monta vertausta Jumalan valtakunnasta. Sitä verrataan sinapinsiemeneen, joka on pienin kaikista siemenistä. Kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on kuitenkin puutarhan kasveista suurin ja linnut voivat pesiä sen oksilla. (Matt. 13:31–32.) Jumalan valtakunta on myös aarre, joka on kätketty peltoon. Ihminen löysi sen ja kätki uudelleen. Löytäjän ilon tähden hän meni ja myi kaiken, mitä omisti, ja osti sen pellon. (Matt. 13:44.)
Miten Jumalan valtakunnan voi löytää?

Fariseukset kysyivät, milloin Jumalan valtakunta tulee. He odottivat ajallisen uuden valtakunnan perustamista. Jeesus vastasi heille, ettei Jumalan valtakunnan rajoja voi nähdä ihmissilmin. Sinne ei voi kävellä, eikä se tule kuin auto tai juna asemalle. Jumalan valtakunta ei ole ruoka tai juoma. Se on vanhurskautta, iloa ja rauhaa Pyhässä Hengessä. (Room. 14:17.) Pyhä Henki piirtää sen rajat sydämestä sydämeen.

Jeesus lähetti opetuslapsensa saarnaamaan hyvää sanomaa kaikille kansoille. Hän kehotti sanomaan: ”Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15). Jeesus itse toimi näin.

Opetuslapset lähtivät julistamaan Jumalan valtakunnan sanomaa. Vieläkin kutsujat ovat liikkeellä. He kertovat, mitä hyvää Jumala on heille tehnyt: hän tarjoaa palvelijoidensa välityksellä kaikkien syntien anteeksiantoa. Jeesus kehotti ihmisiä etsimään ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan, niin heille annetaan sen myötä kaikki muukin (Matt. 6:33).

Miten pääsee sisälle Jumalan valtakuntaan?

Ylösnousemisensa jälkeen Jeesus ilmestyi omilleen useita kertoja. Lukittujen ovien takana hän antoi heille Jumalan valtakunnan avaimet: ”Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” (Joh. 20:22–23.)

Toisaalla Jeesus sanoi olevansa lammashuoneen ovi. Pyhä Henki avaa oven niille, jotka tahtovat saada syntinsä anteeksi ja haluavat päästä sisälle Jumalan valtakuntaan. Ovi avautuu evankeliumin saarnassa. Siinä saa uskoa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä.

On vain yksi Jumalan valtakunta

Vastatessaan fariseusten kysymykseen Jumalan valtakunnan tulemisesta Jeesus varoitti etsimästä Jumalan valtakuntaa mistä tahansa: ”Eikä voida sanoa: ’Se on täällä’, tai ’Se on tuolla.’ Katsokaa, Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.”

Sitten Jeesus puhui opetuslapsilleen, että tulee aika, jolloin he toivovat näkevänsä edes yhden Ihmisen Pojan päivän, mutta eivät saa nähdä. ”Teille sanotaan silloin: ’Hän on tuolla’ ja ’Hän on täällä’, mutta älkää lähtekö minnekään, älkää juosko perässä.”

Päivän evankeliumi opettaa pitäytymään Jumalan sanan neuvoissa. Jeesus kehottaa kilvoittelemaan raittiina uskossa. Hän muistuttaa samalla meitä valvomaan, jotta olisimme aina valmiit lähtemään tästä elämästä. Jeesuksen toisen tulemisen päivää eivät tiedä taivaan enkelitkään, ei edes Poika. Sen tietää yksin Jumala. Yksittäisen ihmisen elämän pituus on samoin yksin Jumalan tiedossa. Kannattaa tehdä parannus ennen kuin päivät loppuvat.

Adventtiaika on valmistautumista vastaanottamaan seimen lapsi, oma Vapahtajamme. Haluammehan saada joulun Herran sydämemme asukkaaksi ja vieraaksi?

Armon ja anteeksiantamuksen valtakunta

Jumala on laskenut valtakuntansa ihmisten keskelle. Hän on luonut kaikki ihmiset taivasta varten. Apostolin mukaan Jumalan valtakunta on taivaasta alas laskettu uusi Jerusalem. Sen kuninkaana on Herra Jeesus, Vapahtajamme. Hän asuu uskon kautta lastensa sydämissä. Valtakuntaansa hän on säätänyt saarnaviran. Sitä hoitavat armahdetut, syntinsä anteeksi saaneet ja uskossa kilvoittelevat Jumalan lapset.

Vieläkin on mahdollista löytää Jumalan valtakunta ja päästä sen asukkaaksi. Kunnian kuningas, Herra Jeesus, on armoistuimena keskellämme. Jumalan lapset julistavat ilomielin katuvalle ihmiselle kaikki synnit anteeksi. Uskoessaan hänestä tulee Jumalan valtakunnan asukas, joita Raamattu nimittää Jumalan lapsiksi. Se on korkein mahdollinen arvonimi, ja se saadaan armosta.

Taito Salonen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. adventtisunnuntai: Ps. 80:15–20; Jes. 44:6–8; Jaak. 5:7–11; Luuk. 17:20–24

Teksti on julkaistu vuonna 2011 SRK:n kirjassa Evankeliumipostilla 3.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi