Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Kutsuva ääni erämaasta

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 10.12.2014 00:00 | Päivämies
Evankeliumitekstin ja koko pyhäpäivän keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hänen sanomansa parannuksesta ja syntien anteeksiantamuksesta koskettaa myös nykyään. Hän raivasi tietä Vapahtajallemme. Tämän pyhäpäivän aihe kutsuu meitä erityisellä tavalla pysähtymään ja raivaamaan tieltä esteet, jotka estävät vapaata uskomista ja joulumielen syntymistä.
Evankeliumitekstin edellä Johannes kirjoittaa laajasti ja syvällisellä tavalla Jumalan Pojan olemuksesta ja tehtävästä, joista Johannes Kastaja todisti. Hän raivasi Jeesukselle tietä ja julisti: ”Hän on se, josta sanoin: ’Minun jälkeeni tuleva kulkee edelläni, sillä hän on ollut ennen minua.’” (Joh. 1:15.) Tämä todistus on pohjana sille kuvaukselle, josta Johannes kirjoittaa evankeliumitekstin alussa.

Tieto ei auta uskomaan

Johannes Kastajan toiminta ja julistus herätti laajaa kiinnostusta juutalaisissa. Hän ei kulkenut väkijoukkojen perässä, eikä hänen sanomansa ollut helposti saatavilla. Hänen äänensä ”kaikui erämaassa”. Julistus kuitenkin tavoitti ihmisiä, ja sanoma Johannes Kastajan toiminnasta levisi laajalle.

Juutalaiset olivat kiinnostuneita, kuka tämä erämaan julistaja todellisuudessa oli. Papit ja pappien apulaiset tekivät lähetettyinä tiedustelutehtävän. He esittivät paljon kysymyksiä ja lopulta he kysyivät: ”Mitä sanot itsestäsi?” Johannes Kastajan vastaus ei näyttänyt tuovan ymmärtämystä mieltä vaivanneeseen kysymykseen.

Epäuskossa elävät ihmiset eivät näe Jumalan suunnitelmia eivätkä usko Raamatun ilmoituksia todeksi. Pappien oppineisuus tai fariseusten tarkka laintäyttämisen pyrkimys ei avannut Jesajan kirjan ennustusta eläväksi ja todeksi. Johannes Kastajan vetoaminen Jesajaan ei näyttänyt aiheuttavan oppineissa papeissa mitään reaktiota.

Fariseustenkin silmät olivat sok­eat, sillä he tarkkailivat vain muiden ihmisten mahdollisia epäkohtia. Heidän kysymyksensä paljastaa heidän tavoitteensa ja uskomisen laadun: ”Miksi sitten kastat ihmisiä, jos et ole Messias, et Elia etkä se profeetta?” (Joh. 1:25.)

Kysymyksistä uskomiseen

Evankeliumitekstissä on huomionarvoista, että papit, leeviläiset ja fariseukset vain kyselevät. He eivät jää uskomaan. Sekä oppineille että oppimattomille voi käydä niin. Kysymysten virta saattaa olla loputon. Kysymysten esittäminen on hyvä ja tarpeellinen asia, mutta uskon kysymykset ovat lopulta vain uskon silmin nähtävissä ja uskottavissa.

Kaikki uskomisen salaisuudet ovat Jumalan avattavissa. Jumala täyttää Pyhän Hengen kautta uskonymmärryksen oman tahtonsa mukaan. Tämän vuoksi ihmisen osa on toimia Pyhän Hengen viisauden ja ”anteeksiantamuksen kerjäläisenä”. Tällöin yksi kysymys on aina tarpeen: ”Saanko minä uskoa syntini anteeksi?”

Johannes Kastaja antoi vastauksia. Vastaukset eivät kelvanneet kysyjille. Hän joutuikin toteamaan: ”Minä kastan vedellä, mutta teidän keskellänne on jo toinen, vaikka te ette häntä tunne.” (Joh. 1:26.)

Jumalan valtakunnan sanomaa kohtaan on aina ollut kiinnostusta. Se on saanut lähtemään liikkeelle, mutta toisinaan ilosanomalle ollaan täysin välinpitämättömiä. Jumala valtakunta on maan päällä, keskellämme. Se lähestyy Sanan kautta kutsuen yhteyteensä.

Synnit saa todella uskoa armosta anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Kyselevän mieli rauhoittuu Jumalan armolupauksista. Uskon silmin saa yhtyä Johannes Kastajan saarnaan ja iloon: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29.)

Jukka Joensuu

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. adventtisunnuntai: Ps. 85:9–14; 5. Moos. 18:15–19; Room. 16:25–27; Joh. 1:19–27 tai Joh. 3:26–30

Julkaistu Päivämiehessä 10.12.2014.

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi