Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Enkeli ilmestyy Joosefille

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 17.12.2014 00:00 | Päivämies
Tekstin päähenkilöstä Joosefista tiedämme hyvin vähän. Raamattuun ei esimerkiksi ole tallennettu yhtään hänen sanomaansa sanaa. Tekstissämme Joosef ”ajatteli mielessään”. Hän ei puhunut ajatuksiaan ääneen.
Joosef oli ”lakia kunnioittava” mies. Kirjoittaja olisi voinut käyttää myös sanaa hurskas tai Jumalaa pelkäävä. Ny­kyään käyttäisimme ehkä sanaa uskovainen tai kristitty.

Joosefin hyväsydämisyys tulee esille sanoista ”ei halunnut häpäistä kihlat­tuaan julkisesti”. Lain mukaan Maria, kihlattu morsian, oli todellisuudessa Joosefin vaimo. Kihlauksen saattoi purkaa vain erokirjalla, ja siihen olisi pitänyt kirjoittaa eron syy. Sitä Joosef ei tahtonut tehdä. Hän halusi jättää Marian kaikessa hiljaisuudessa.

Miksi Joosef aikoi hylätä Marian? Epäilikö Joosef Marian uskollisuutta? Saiko Joosef tiedon raskaudesta Ma­rialta vai Marian sukulaisilta? Onko niin, että Joosef ja Maria eivät olleet tavanneet toisiaan sen jälkeen, kun Maria oli palannut kolmen kuukauden vierailulta sukulaisensa Elisabetin luota? Eivätkö nuoret olleet keskustelleet enkelin vierailusta Marian luona? Kysymykset jäävät ilman vastausta. 

Taivaallinen viestinviejä

Jumala on kaikkitietävä ja Kaikkivaltias.­ Hän luki Joosefin ajatukset ja puuttui a­siaan. Hän lähetti taivaallisen viestinviejän Joosefin luo. Tämä oli varmaan ainoa keino saada Joosef vakuuttuneeksi siitä, että Maria on tärkeä osa Jumalan suurta pelastussuunnitelmaa.

”Se mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä” (Matt. 1:20). Enkeli vahvisti Joosefille saman asian minkä Maria oli muutamaa kuukautta aikaisemmin kuullut (Luuk. 1:35). Enkeli vakuutti, että Joosefin ei tarvitse pelätä ottaa Mariaa vaimoksi. Joosef ymmärsi, että Maria oli edelleen hänen uskollinen ja puhdas morsiamensa. Maria oli enemmän kuin vain hänelle tarkoitettu vaimo. Mariasta tulisi Jumalan Pojan äiti.

Enkelin viesti oli erilainen kuin se, minkä Sakarias oli kuullut puoli vuotta aikaisemmin. Viesteissä on yhden sanan ero. Sakariaalle ilmoitettiin: ”Vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan” (Luuk. 1:13). Joosefille enkeli sanoi: ”Hän synnyttää pojan.”

Sakarias oli Johannes Kastajan isä, mutta Jeesus ei ollut Joosefin poika. Jeesus oli taivaallista syntyperää. Joosef oli Jumalan Pojan maallinen isä. Siksi Joosef ei ”koskenut vaimoonsa ennen kuin tämä oli synnyttänyt pojan” (Matt. 1:25).

Lapselle nimeksi Jeesus

Enkeli käski antaa pojalle nimeksi Jeesus. Tämän asian enkeli oli ilmoittanut myös Marialle. Nimi Jeesus tarkoittaa ”Herra pelastaa”. Tekstissä on viit­taus Jesajan ennustukseen neitseestä, joka ”tulee raskaaksi ja synnyttää pojan” (Jes. 7:14). Profeetta käyttää sanaa Immanuel. Se tarkoittaa ”Jumala kanssamme”.

Joosef uskoi. Mekin tarvitsemme uskoa ja luottamusta Jumalan sanaan ja Jumalan lupauksiin. Jumalan pelastussuunnitelma on lyhyt ja yksinkertainen: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16).

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
4. adventtisunnuntai: Ps. 130:5–8; Jes. 29:17–19; Room. 15:8–13; Matt. 1:18–24 

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi