Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 24.12.2014 00:00 | Päivämies


Pienen Betlehemin kaupungin hiljainen elämä oli muuttunut hetkeksi hyvin vilkkaaksi. Keisarin käsky oli tuonut tuvat ja majatalot niin täyteen ihmisiä, että Nasaretista tullut Joosef ja kihlattunsa Maria joutuivat yöpymään karjasuojassa. Siellä koitti Marian synnyttämisen aika. Hän synnytti pojan, kapaloi hänet ja asetti seimeen nukkumaan.
Tuossa hetkessä täyttyi odotus, joka oli alkanut jo syntiinlankeemuksen yhteydessä: Vapahtaja oli syntynyt maailmaan. Hän, joka pelastaa kansansa sen synneistä, oli tullut.

Ilosanoma köyhille

Paimenet ahersivat Betlehemin ulkopuolella. He olivat halveksittuja ja kuuluivat alimpaan luokkaan. Heidän arkinen yötyönsä keskeytyi äkisti, kun taivas välähti kirkkaaksi ja valo ympäröi heidät.

Jumalan sanansaattaja puhutteli heitä. Kylmään, pimeään ja kovaan maailmaan kiiri Jumalan kirkkauden, lämmön ja rakkauden viesti: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Jumalan sanansaattajalla oli riemullinen tehtävä kuuluttaa Jumalan pelastustyön toteutumista. Tuohon riemuun yhtyi taivaallinen sotajoukko. Riemulaulussa kaikui kiitos Jumalalle siitä rakkaudesta, jota hän oli osoittanut syntiinlangennutta ihmistä kohtaan.

Etsikää lasta 

Enkelin viesti kohtasi paimenten sydämissä vastaanottavan maaperän. He luottivat enkelin sanaan: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” Usko synnytti myös halun rientää heti etsimään vastasyntynyttä Vapahtajaa. Luukas kertoo, että paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen.

Martti Luther selittää paimenten matkaa joulusaarnassaan: ”Äsken sanoimme Mariaa kristilliseksi seurakunnaksi ja Joosefia seurakunnanpalvelijaksi. – – Kristillinen seurakunta sen sijaan säilyttää kaikki Jumalan sanat sydämessään, tutkistellen niitä ja vertaillen niitä sekä keskenään että Raamattuun. Sen, jonka on löydettävä Kristus, on siis ensin löydettävä seurakunta.” (Luther, kirkkopostilla, joulupäivän 2. evank.saarna.)

Ilosanoman kulku jatkuu

Kun paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen, heidän suunsa eivät olleet mykkiä, vaan heistäkin oli tullut Jumalan sanansaattajia. He kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Jumalan valtakunnan sanomaa julistettiin tuona jouluyönä paimenten kedon lisäksi myös Betlehemin karjasuojassa. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään.

Paimenet ovat edelleen liikkeellä. Jumalan valtakunnan asukkaat kuuluttavat riemusanomaa tähän maailmaan: ”Älkää pelätkö, meille on syntynyt Vapahtaja.” Hänen sovitustyönsä voima pelastaa syntejään katuvan ihmisen. Synnin pimentämän, kylmän maailman keskellä on yhä löydettävissä seimen lämpö.

Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Jouluaamu: Ps. 98:1–4; Jes. 9:1–6; Hepr. 1:1–6 tai Room. 1:2–4; Luuk. 2:1–20

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Jarmo Määttä

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi