Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 24.12.2014 00:00 | Päivämies


Pienen Betlehemin kaupungin hiljainen elämä oli muuttunut hetkeksi hyvin vilkkaaksi. Keisarin käsky oli tuonut tuvat ja majatalot niin täyteen ihmisiä, että Nasaretista tullut Joosef ja kihlattunsa Maria joutuivat yöpymään karjasuojassa. Siellä koitti Marian synnyttämisen aika. Hän synnytti pojan, kapaloi hänet ja asetti seimeen nukkumaan.
Tuossa hetkessä täyttyi odotus, joka oli alkanut jo syntiinlankeemuksen yhteydessä: Vapahtaja oli syntynyt maailmaan. Hän, joka pelastaa kansansa sen synneistä, oli tullut.

Ilosanoma köyhille

Paimenet ahersivat Betlehemin ulkopuolella. He olivat halveksittuja ja kuuluivat alimpaan luokkaan. Heidän arkinen yötyönsä keskeytyi äkisti, kun taivas välähti kirkkaaksi ja valo ympäröi heidät.

Jumalan sanansaattaja puhutteli heitä. Kylmään, pimeään ja kovaan maailmaan kiiri Jumalan kirkkauden, lämmön ja rakkauden viesti: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Jumalan sanansaattajalla oli riemullinen tehtävä kuuluttaa Jumalan pelastustyön toteutumista. Tuohon riemuun yhtyi taivaallinen sotajoukko. Riemulaulussa kaikui kiitos Jumalalle siitä rakkaudesta, jota hän oli osoittanut syntiinlangennutta ihmistä kohtaan.

Etsikää lasta 

Enkelin viesti kohtasi paimenten sydämissä vastaanottavan maaperän. He luottivat enkelin sanaan: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” Usko synnytti myös halun rientää heti etsimään vastasyntynyttä Vapahtajaa. Luukas kertoo, että paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen.

Martti Luther selittää paimenten matkaa joulusaarnassaan: ”Äsken sanoimme Mariaa kristilliseksi seurakunnaksi ja Joosefia seurakunnanpalvelijaksi. – – Kristillinen seurakunta sen sijaan säilyttää kaikki Jumalan sanat sydämessään, tutkistellen niitä ja vertaillen niitä sekä keskenään että Raamattuun. Sen, jonka on löydettävä Kristus, on siis ensin löydettävä seurakunta.” (Luther, kirkkopostilla, joulupäivän 2. evank.saarna.)

Ilosanoman kulku jatkuu

Kun paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen, heidän suunsa eivät olleet mykkiä, vaan heistäkin oli tullut Jumalan sanansaattajia. He kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Jumalan valtakunnan sanomaa julistettiin tuona jouluyönä paimenten kedon lisäksi myös Betlehemin karjasuojassa. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään.

Paimenet ovat edelleen liikkeellä. Jumalan valtakunnan asukkaat kuuluttavat riemusanomaa tähän maailmaan: ”Älkää pelätkö, meille on syntynyt Vapahtaja.” Hänen sovitustyönsä voima pelastaa syntejään katuvan ihmisen. Synnin pimentämän, kylmän maailman keskellä on yhä löydettävissä seimen lämpö.

Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Jouluaamu: Ps. 98:1–4; Jes. 9:1–6; Hepr. 1:1–6 tai Room. 1:2–4; Luuk. 2:1–20

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Jarmo Määttä

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi