Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 24.12.2014 00:00 | Päivämies


Pienen Betlehemin kaupungin hiljainen elämä oli muuttunut hetkeksi hyvin vilkkaaksi. Keisarin käsky oli tuonut tuvat ja majatalot niin täyteen ihmisiä, että Nasaretista tullut Joosef ja kihlattunsa Maria joutuivat yöpymään karjasuojassa. Siellä koitti Marian synnyttämisen aika. Hän synnytti pojan, kapaloi hänet ja asetti seimeen nukkumaan.
Tuossa hetkessä täyttyi odotus, joka oli alkanut jo syntiinlankeemuksen yhteydessä: Vapahtaja oli syntynyt maailmaan. Hän, joka pelastaa kansansa sen synneistä, oli tullut.

Ilosanoma köyhille

Paimenet ahersivat Betlehemin ulkopuolella. He olivat halveksittuja ja kuuluivat alimpaan luokkaan. Heidän arkinen yötyönsä keskeytyi äkisti, kun taivas välähti kirkkaaksi ja valo ympäröi heidät.

Jumalan sanansaattaja puhutteli heitä. Kylmään, pimeään ja kovaan maailmaan kiiri Jumalan kirkkauden, lämmön ja rakkauden viesti: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Jumalan sanansaattajalla oli riemullinen tehtävä kuuluttaa Jumalan pelastustyön toteutumista. Tuohon riemuun yhtyi taivaallinen sotajoukko. Riemulaulussa kaikui kiitos Jumalalle siitä rakkaudesta, jota hän oli osoittanut syntiinlangennutta ihmistä kohtaan.

Etsikää lasta 

Enkelin viesti kohtasi paimenten sydämissä vastaanottavan maaperän. He luottivat enkelin sanaan: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” Usko synnytti myös halun rientää heti etsimään vastasyntynyttä Vapahtajaa. Luukas kertoo, että paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen.

Martti Luther selittää paimenten matkaa joulusaarnassaan: ”Äsken sanoimme Mariaa kristilliseksi seurakunnaksi ja Joosefia seurakunnanpalvelijaksi. – – Kristillinen seurakunta sen sijaan säilyttää kaikki Jumalan sanat sydämessään, tutkistellen niitä ja vertaillen niitä sekä keskenään että Raamattuun. Sen, jonka on löydettävä Kristus, on siis ensin löydettävä seurakunta.” (Luther, kirkkopostilla, joulupäivän 2. evank.saarna.)

Ilosanoman kulku jatkuu

Kun paimenet löysivät Marian, Joosefin ja lapsen, heidän suunsa eivät olleet mykkiä, vaan heistäkin oli tullut Jumalan sanansaattajia. He kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Jumalan valtakunnan sanomaa julistettiin tuona jouluyönä paimenten kedon lisäksi myös Betlehemin karjasuojassa. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään.

Paimenet ovat edelleen liikkeellä. Jumalan valtakunnan asukkaat kuuluttavat riemusanomaa tähän maailmaan: ”Älkää pelätkö, meille on syntynyt Vapahtaja.” Hänen sovitustyönsä voima pelastaa syntejään katuvan ihmisen. Synnin pimentämän, kylmän maailman keskellä on yhä löydettävissä seimen lämpö.

Tapio Karjula

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Jouluaamu: Ps. 98:1–4; Jes. 9:1–6; Hepr. 1:1–6 tai Room. 1:2–4; Luuk. 2:1–20

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Jarmo Määttä

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi