Tiistai 18.9.2018
"
Herra, sinä valmistat meille rauhan. Myös se on sinun tekoasi, niin kuin kaikki mitä me olemme saaneet aikaan. Jes. 26:12

Sana tuli ihmiseksi keskellemme

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.12.2014 00:00 | Päivämies
Kirkkomme käsikirjan mukaisesti me kiitämme joulupäivänä Jumalaa siitä, että hän on antanut Poikansa tulla ihmiseksi, jotta meistä tulisi Jumalan lapsia. Armollinen Jumala tahtoi pelastaa syntiin­langenneet ihmiset.
Johannes tiivistää syvälliseen joulu­evankeliumiinsa tämän ihmiskunnan tärkeimmän asian. Kolmiyhteisen Jumalan toinen persoona Poika vapautti ihmiset synnin ja kuoleman vallasta.

Sana on Jumala

Muinaisessa paimentolaisyhteiskunnassa puhutulla sanalla oli suuri mahti. Kirjallisia sopimuksia ei ollut, ja tärkeätkin asiat sovittiin suullisesti. Ajateltiin, että sanalla on voima, jonka se saa lausujastaan. Hellenistisessä kulttuurissa sana (lógos) ajateltiin lähes persoonalliseksi voimaksi ja maailmankaikkeuden järjeksi.

Raamatun kirjoitusten syntyaikoina uskottiin, että suurin mahdollinen voima on elävän Jumalan Sanalla. Johannes kirjoittaa, kuinka tämä Sana oli aikojen alussa Jumalan luona. Koko maailmankaikkeus syntyi Sanan voimalla. Johanneksen evankeliumissa Sana on persoona: ”Sana oli Jumala”, ja ensimmäisenä jouluna hän tuli ihmiseksi meidän keskellemme.

Valon todistajat pimeässä

Syntiinlankeemus toi maailmaan pimey­den. Vanhan testamentin profeetat ennustivat siitä Jumalan lupauksesta, että pimeydessä vaeltava kansa tulee näkemään valkeuden (Jes. 9:1).

Viimeisenä profeettana oli Johannes Kastaja. Hän todisti Jumalan valosta ja julisti evankeliumia Jumalan Karitsasta, joka ottaa pois maailman synnin (Joh. 1:29).

Johannes Kastajan aikana Sana, Jumalan Poika, oli jo syntynyt ihmiseksi. Jeesuksen syntyminen tapahtui profeettojen ennustamalla tavalla. Jumala valitsi poikansa synnyttäjäksi neitsyen, ja hän itse on poikansa isä.

Järjen ja omahyväisyyden sokaisemien ihmisten on vaikea löytää halvan ja köyhän ihmismuodon saanutta Jeesusta, saatikka uskoa häntä omaksi pelastajakseen. Johannes joutuukin toteamaan, että vaikka Jeesus syntyi itse tekemäänsä maailmaan luomiensa ihmisten keskelle, nuo ihmiset eivät ottaneet häntä vastaan.

He vihasivat ja halveksivat Vapahtajaansa ja lopulta raa’asti surmasivat hänet rikollisten mestauspaikalla Golgatalla. Tässäkin toteutui profeettojen ennustus.

Oikeus olla Jumalan lapsi 

Aina on kuitenkin löytynyt myös niitä ihmisiä, jotka kaipaavat pimeydestä valoon. Joulu tuo Jeesus-lapsen löytäjälle evankeliumin ilosanoman. Onnellinen on sellainen ihminen, joka ottaa Sanan vastaan ja uskoo syntinsä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Silloin synteihinsä kuollut ihminen saa siirtyä pimeydestä Jumalan pojan valtakuntaan, Sanan kirkkauteen.

Jumalan ainoa poika on täynnä armoa ja totuutta. Sanassaan hän tulee köyhien, arkojen ja ahdistuneiden lähelle. Hän antaa kaikki syntimme anteeksi, kulkee rinnallamme sekä ohjaa ja neuvoo askeleitamme elämän tiellä.

Juha Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Joulupäivä: Ps. 100; Jes. 52:7–10; 1. Joh. 1:1–4 tai 1. Joh. 4:9–16; Joh. 1:1–14

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi