Tiistai 17.9.2019
"
Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen. Miika 6:8

Sana tuli ihmiseksi keskellemme

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.12.2014 00:00 | Päivämies
Kirkkomme käsikirjan mukaisesti me kiitämme joulupäivänä Jumalaa siitä, että hän on antanut Poikansa tulla ihmiseksi, jotta meistä tulisi Jumalan lapsia. Armollinen Jumala tahtoi pelastaa syntiin­langenneet ihmiset.
Johannes tiivistää syvälliseen joulu­evankeliumiinsa tämän ihmiskunnan tärkeimmän asian. Kolmiyhteisen Jumalan toinen persoona Poika vapautti ihmiset synnin ja kuoleman vallasta.

Sana on Jumala

Muinaisessa paimentolaisyhteiskunnassa puhutulla sanalla oli suuri mahti. Kirjallisia sopimuksia ei ollut, ja tärkeätkin asiat sovittiin suullisesti. Ajateltiin, että sanalla on voima, jonka se saa lausujastaan. Hellenistisessä kulttuurissa sana (lógos) ajateltiin lähes persoonalliseksi voimaksi ja maailmankaikkeuden järjeksi.

Raamatun kirjoitusten syntyaikoina uskottiin, että suurin mahdollinen voima on elävän Jumalan Sanalla. Johannes kirjoittaa, kuinka tämä Sana oli aikojen alussa Jumalan luona. Koko maailmankaikkeus syntyi Sanan voimalla. Johanneksen evankeliumissa Sana on persoona: ”Sana oli Jumala”, ja ensimmäisenä jouluna hän tuli ihmiseksi meidän keskellemme.

Valon todistajat pimeässä

Syntiinlankeemus toi maailmaan pimey­den. Vanhan testamentin profeetat ennustivat siitä Jumalan lupauksesta, että pimeydessä vaeltava kansa tulee näkemään valkeuden (Jes. 9:1).

Viimeisenä profeettana oli Johannes Kastaja. Hän todisti Jumalan valosta ja julisti evankeliumia Jumalan Karitsasta, joka ottaa pois maailman synnin (Joh. 1:29).

Johannes Kastajan aikana Sana, Jumalan Poika, oli jo syntynyt ihmiseksi. Jeesuksen syntyminen tapahtui profeettojen ennustamalla tavalla. Jumala valitsi poikansa synnyttäjäksi neitsyen, ja hän itse on poikansa isä.

Järjen ja omahyväisyyden sokaisemien ihmisten on vaikea löytää halvan ja köyhän ihmismuodon saanutta Jeesusta, saatikka uskoa häntä omaksi pelastajakseen. Johannes joutuukin toteamaan, että vaikka Jeesus syntyi itse tekemäänsä maailmaan luomiensa ihmisten keskelle, nuo ihmiset eivät ottaneet häntä vastaan.

He vihasivat ja halveksivat Vapahtajaansa ja lopulta raa’asti surmasivat hänet rikollisten mestauspaikalla Golgatalla. Tässäkin toteutui profeettojen ennustus.

Oikeus olla Jumalan lapsi 

Aina on kuitenkin löytynyt myös niitä ihmisiä, jotka kaipaavat pimeydestä valoon. Joulu tuo Jeesus-lapsen löytäjälle evankeliumin ilosanoman. Onnellinen on sellainen ihminen, joka ottaa Sanan vastaan ja uskoo syntinsä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Silloin synteihinsä kuollut ihminen saa siirtyä pimeydestä Jumalan pojan valtakuntaan, Sanan kirkkauteen.

Jumalan ainoa poika on täynnä armoa ja totuutta. Sanassaan hän tulee köyhien, arkojen ja ahdistuneiden lähelle. Hän antaa kaikki syntimme anteeksi, kulkee rinnallamme sekä ohjaa ja neuvoo askeleitamme elämän tiellä.

Juha Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Joulupäivä: Ps. 100; Jes. 52:7–10; 1. Joh. 1:1–4 tai 1. Joh. 4:9–16; Joh. 1:1–14

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi