Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Joulun lapsen vaiheet

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.12.2014 00:00 | Päivämies
Kertomukset Jeesuksen lapsuudesta poikkeavat evankeliumeissa toisistaan. Luukkaan evankeliumissa matka Betlehemistä jatkuu Jerusalemiin, jossa yhdeksän päivän ikäinen Jeesus-lapsi viedään temppeliin. Matteuksen evankeliumi kertoo, kuinka Jeesus-lapsi yhdessä Marian ja Joosefin kanssa meni Betlehemistä kiireellä Egyptiin.
Herodes ja pieni Jeesus

Matteuksen evankeliumi puhuu Herodeksesta, joka uhkasi vastasyntyneen Jeesus-lapsen henkeä. Jeesus ei ollut ensimmäinen lapsi, jota vallanpitäjät pelkäsivät.

Kertomus nostaa esiin myös Mooseksen syntymän, jolloin farao tahtoi tappaa Israelin kansan keskelle syntyneet poikalapset: ”Niin farao antoi koko kansalleen käskyn, että kaikki heprealaisille syntyneet pojat oli heitettävä Niiliin mutta tytöt oli jätettävä eloon” (2. Moos. 1:22).

Kautta aikojen hallitsijat ovat tehneet hirmutöitään. Ihmisen pahuus on aiheut­tanut ja aiheuttaa edelleen kohtuutonta kärsimystä. Viattoman lapsen kuolema on vääryys, jota ei saa koskaan hyväksyä. Vaikka sekä faraolla että Herodeksella oli valta tehdä vääryyksiä, Raamattu osoittaa, että Jumalan tahdon toteutumista ei ihminen voi estää.

Joosef, enkelin tuttu

Jeesuksen syntymä ei varmasti ollut helppoa Joosefille. Hänen kihlattunsa odotti lasta, eikä Joosef tiennyt, kuka oli lapsen isä. Enkeli ilmestyi rohkaisemaan häntä: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

Ehkä Joosef oli saanut kuulla asiasta muidenkin mielipiteitä. Hän ei niistä välittänyt, vaan ”unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen. Hän ei kuitenkaan koskenut vaimoonsa ennen kuin tämä oli synnyttänyt pojan. Joosef antoi pojalle nimen Jeesus.” (Matt. 1:24–25.)

Vaikeudet eivät loppuneet Jeesus-lapsen synnyttyä. Kuningas Herodes vainosi häntä. Yöllä Joosef jälleen saa viestin: ”Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes käsken sinun palata. Herodes aikoo etsiä lapsen käsiinsä ja surmata hänet.” (Matt. 2:13.)

Vahvimmankin hallitsijan aika päättyy. Herodeksen valtakausi päättyi sairauteen. Tämän jälkeen enkeli ilmestyi jälleen Joosefille, joka sitten johdatti perheensä jälleen omaan maahansa.

Jumalan armo suojelee viattomia lapsia

Jeesus-lapsi sai kasvaa siihen tehtävään, mihin Jumala oli hänet valmistanut. Evankelista Luukas antaa tuolloin 12-vuotiaan Jeesuksen äidistä Mariasta kauniin todistuksen (Luuk. 2:51): ”Kaiken, mitä oli tapahtunut, hänen äitinsä kätki sydämeensä.”

Viattomat lapset tarvitsevat tänäkin päivänä vanhempia, jotka kätkevät Jumalan pelastustyöt sydämeensä ja kertovat niistä lapsilleen. Jumala siunasi Jeesusta: ”Jeesukselle karttui ikää ja viisautta; Jumalan ja ihmisten suosio seurasi häntä” (Luuk. 2:52).

Markus Kopperoinen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Viattomien lasten päivä: Ps. 124:2–3, 6–8; 2. Moos. 1:22–2:10; 1. Piet. 4:12–16; Matt. 2:13–21

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi