Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Joulun lapsen vaiheet

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.12.2014 00:00 | Päivämies
Kertomukset Jeesuksen lapsuudesta poikkeavat evankeliumeissa toisistaan. Luukkaan evankeliumissa matka Betlehemistä jatkuu Jerusalemiin, jossa yhdeksän päivän ikäinen Jeesus-lapsi viedään temppeliin. Matteuksen evankeliumi kertoo, kuinka Jeesus-lapsi yhdessä Marian ja Joosefin kanssa meni Betlehemistä kiireellä Egyptiin.
Herodes ja pieni Jeesus

Matteuksen evankeliumi puhuu Herodeksesta, joka uhkasi vastasyntyneen Jeesus-lapsen henkeä. Jeesus ei ollut ensimmäinen lapsi, jota vallanpitäjät pelkäsivät.

Kertomus nostaa esiin myös Mooseksen syntymän, jolloin farao tahtoi tappaa Israelin kansan keskelle syntyneet poikalapset: ”Niin farao antoi koko kansalleen käskyn, että kaikki heprealaisille syntyneet pojat oli heitettävä Niiliin mutta tytöt oli jätettävä eloon” (2. Moos. 1:22).

Kautta aikojen hallitsijat ovat tehneet hirmutöitään. Ihmisen pahuus on aiheut­tanut ja aiheuttaa edelleen kohtuutonta kärsimystä. Viattoman lapsen kuolema on vääryys, jota ei saa koskaan hyväksyä. Vaikka sekä faraolla että Herodeksella oli valta tehdä vääryyksiä, Raamattu osoittaa, että Jumalan tahdon toteutumista ei ihminen voi estää.

Joosef, enkelin tuttu

Jeesuksen syntymä ei varmasti ollut helppoa Joosefille. Hänen kihlattunsa odotti lasta, eikä Joosef tiennyt, kuka oli lapsen isä. Enkeli ilmestyi rohkaisemaan häntä: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

Ehkä Joosef oli saanut kuulla asiasta muidenkin mielipiteitä. Hän ei niistä välittänyt, vaan ”unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen. Hän ei kuitenkaan koskenut vaimoonsa ennen kuin tämä oli synnyttänyt pojan. Joosef antoi pojalle nimen Jeesus.” (Matt. 1:24–25.)

Vaikeudet eivät loppuneet Jeesus-lapsen synnyttyä. Kuningas Herodes vainosi häntä. Yöllä Joosef jälleen saa viestin: ”Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes käsken sinun palata. Herodes aikoo etsiä lapsen käsiinsä ja surmata hänet.” (Matt. 2:13.)

Vahvimmankin hallitsijan aika päättyy. Herodeksen valtakausi päättyi sairauteen. Tämän jälkeen enkeli ilmestyi jälleen Joosefille, joka sitten johdatti perheensä jälleen omaan maahansa.

Jumalan armo suojelee viattomia lapsia

Jeesus-lapsi sai kasvaa siihen tehtävään, mihin Jumala oli hänet valmistanut. Evankelista Luukas antaa tuolloin 12-vuotiaan Jeesuksen äidistä Mariasta kauniin todistuksen (Luuk. 2:51): ”Kaiken, mitä oli tapahtunut, hänen äitinsä kätki sydämeensä.”

Viattomat lapset tarvitsevat tänäkin päivänä vanhempia, jotka kätkevät Jumalan pelastustyöt sydämeensä ja kertovat niistä lapsilleen. Jumala siunasi Jeesusta: ”Jeesukselle karttui ikää ja viisautta; Jumalan ja ihmisten suosio seurasi häntä” (Luuk. 2:52).

Markus Kopperoinen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Viattomien lasten päivä: Ps. 124:2–3, 6–8; 2. Moos. 1:22–2:10; 1. Piet. 4:12–16; Matt. 2:13–21

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi