Torstai 22.8.2019
"
Herra, sinä olet oikeamielinen, oikeat ovat sinun päätöksesi. Ps. 119:137

Jeesus tuo valon elämään

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies


Raamattu on pelastuksen kirja. Siinä Jumala ilmoittaa, miten hän vanhurskauttaa syntisen ihmisen. Hänen pelastussuunnitelmaansa kuuluu keskeisesti Jeesuksen kärsiminen, kuolema ja ylösnousemus. Jeesus on apu kaikille ihmisille. Profeetta Jesaja ennusti aiheellisesti, että kuoleman varjon maahan koittaisi valo.
Jesaja oli todistamassa tulevia tapahtumia. Hän katseli uskon silmillä joulun ja pitkänperjantain tapahtumia noin 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Hän julisti Herran tahtoa valtakunnan merkittävissä tapahtumissa. Jesajan sanoma oli tarkoitettu sekä omaa kansaa Juudaa että muita kansoja varten.

Jumalan aika toteutuu

Kaikella on aikansa. Jumalan lupaus toteutui ensimmäisenä jouluyönä Betlehemissä. Jeesus, Sana, tuli lihaksi. Samalla profeettojen raivaama tie tuli päätökseen. Jeesuksessa ilmestyi maan päälle Jumalan täydellinen rakkaus jokaista ihmistä kohtaan. Hän tuli maan päälle vapahtamaan kaikkia ihmisiä synnin orjuudesta, lain kirouksesta ja kuoleman vallasta.

Raamattu kertoo niukasti Jeesuksen lapsuudesta. Päivän tekstien mukaan hänen elämänsä oli edennyt ympärileikkaukseen ja nimenantoon. Tekstit puhuvat Jeesuksen nimen merkityksestä. Jeesus-nimi liittyy pelastumiseen, sillä se tarkoittaa ”Herra on apu, Herra pelastaa”.

Herra pelastaa

Jeesus aloitti julkisen toimintansa kotikaupungissaan Nasaretissa. Hän piti kaupungin synagogassa puheen, jota on kutsuttu valtaistuinpuheeksi ja kuninkaan ohjelman julistukseksi. Jeesus luki Jesajan ennustuksen Messiaan kutsumisesta ja virasta. Kuulijakunnan ihastus ja alkuhämmästys vaihtuivat kuitenkin suuttumukseksi ja vihaksi. (Luuk. 4:16–30.)

Tapahtumalla oli kohtalokkaat seurauk­set. Nasaretin kaupungin asukkaiden etsikonaika oli takanapäin. Jeesus poistui kaupungista ja siirtyi Kapernaumin kalastajakylään, josta käsin hän jatkoi julkista toimintaansa. Hän liikkui maantieteellisesti pienellä alueella Juudean ja Galilean maakunnissa opettamassa kansaa kolme vuotta.

Jeesus oli lähes koko ajan kylissä ja maaseudulla liikkeellä. Hänet nähtiin parantamassa sairaita. Jeesus ohjasi opetuslapsia tai kiisteli vastustajiensa kanssa,  auttoi köyhiä ja opetti kuulijoitaan. Hän kertoi vertauksia ja teki ihmeitä, mutta ennen kaikkea antoi ihmisille syntejä anteeksi.

Ristiriitojen keskelle valoa

Synnin voima on väkevä. Profeetta Jesajan aikana israelilaiset elivät kuoleman varjojen maassa. Yläluokka harjoitti sortoa, ja synti oli paaduttanut ihmisten sydänten maaperän kivikovaksi. Kansan keskuudessa vallitsi epäjumalanpalvelus, kateus, riita ja valhe. Ihmiset olivat ahdistuneita ja pelkäsivät.

Jesaja julisti, että synti väistämättä johtaisi rangaistukseen. Sotilasliittoihin osallistuminen oli näkyvä osoitus siitä, että Juuda luotti enemmän ihmisiin ja aseisiin kuin Jumalaan. Tämä osoitti sen, ettei heillä ollut uskoa. Kansa oli syntielämässään irrottautunut Jumalasta. He elivät epä­uskossa.

Synti vaikuttaa edelleen ihmisten keskuudessa. Moni ristiriitojen keskellä elävä ihminen kuitenkin kaipaa valoa elämäänsä. Joulun sanoman uskominen muuttaa ihmisen elämää käänteentekevästi. Järjelle käsittämättömällä tavalla se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Vielä tänäänkin saarnataan Jeesuksen antaman käskyn mukaisesti eläväksi tekevää evankeliumia. Jumala antaa evan­keliumin vastaanottavalle voiman tulla ­hänen lapsekseen.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Uudenvuodenpäivä: Ps. 8:2–10; Jes. 42:5–8 tai 1. Moos. 8:13–22; Ap. t. 4:24–30 tai Ilm. 3:7–8; Matt. 4:12–16

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi