Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Jeesus tuo valon elämään

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies


Raamattu on pelastuksen kirja. Siinä Jumala ilmoittaa, miten hän vanhurskauttaa syntisen ihmisen. Hänen pelastussuunnitelmaansa kuuluu keskeisesti Jeesuksen kärsiminen, kuolema ja ylösnousemus. Jeesus on apu kaikille ihmisille. Profeetta Jesaja ennusti aiheellisesti, että kuoleman varjon maahan koittaisi valo.
Jesaja oli todistamassa tulevia tapahtumia. Hän katseli uskon silmillä joulun ja pitkänperjantain tapahtumia noin 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Hän julisti Herran tahtoa valtakunnan merkittävissä tapahtumissa. Jesajan sanoma oli tarkoitettu sekä omaa kansaa Juudaa että muita kansoja varten.

Jumalan aika toteutuu

Kaikella on aikansa. Jumalan lupaus toteutui ensimmäisenä jouluyönä Betlehemissä. Jeesus, Sana, tuli lihaksi. Samalla profeettojen raivaama tie tuli päätökseen. Jeesuksessa ilmestyi maan päälle Jumalan täydellinen rakkaus jokaista ihmistä kohtaan. Hän tuli maan päälle vapahtamaan kaikkia ihmisiä synnin orjuudesta, lain kirouksesta ja kuoleman vallasta.

Raamattu kertoo niukasti Jeesuksen lapsuudesta. Päivän tekstien mukaan hänen elämänsä oli edennyt ympärileikkaukseen ja nimenantoon. Tekstit puhuvat Jeesuksen nimen merkityksestä. Jeesus-nimi liittyy pelastumiseen, sillä se tarkoittaa ”Herra on apu, Herra pelastaa”.

Herra pelastaa

Jeesus aloitti julkisen toimintansa kotikaupungissaan Nasaretissa. Hän piti kaupungin synagogassa puheen, jota on kutsuttu valtaistuinpuheeksi ja kuninkaan ohjelman julistukseksi. Jeesus luki Jesajan ennustuksen Messiaan kutsumisesta ja virasta. Kuulijakunnan ihastus ja alkuhämmästys vaihtuivat kuitenkin suuttumukseksi ja vihaksi. (Luuk. 4:16–30.)

Tapahtumalla oli kohtalokkaat seurauk­set. Nasaretin kaupungin asukkaiden etsikonaika oli takanapäin. Jeesus poistui kaupungista ja siirtyi Kapernaumin kalastajakylään, josta käsin hän jatkoi julkista toimintaansa. Hän liikkui maantieteellisesti pienellä alueella Juudean ja Galilean maakunnissa opettamassa kansaa kolme vuotta.

Jeesus oli lähes koko ajan kylissä ja maaseudulla liikkeellä. Hänet nähtiin parantamassa sairaita. Jeesus ohjasi opetuslapsia tai kiisteli vastustajiensa kanssa,  auttoi köyhiä ja opetti kuulijoitaan. Hän kertoi vertauksia ja teki ihmeitä, mutta ennen kaikkea antoi ihmisille syntejä anteeksi.

Ristiriitojen keskelle valoa

Synnin voima on väkevä. Profeetta Jesajan aikana israelilaiset elivät kuoleman varjojen maassa. Yläluokka harjoitti sortoa, ja synti oli paaduttanut ihmisten sydänten maaperän kivikovaksi. Kansan keskuudessa vallitsi epäjumalanpalvelus, kateus, riita ja valhe. Ihmiset olivat ahdistuneita ja pelkäsivät.

Jesaja julisti, että synti väistämättä johtaisi rangaistukseen. Sotilasliittoihin osallistuminen oli näkyvä osoitus siitä, että Juuda luotti enemmän ihmisiin ja aseisiin kuin Jumalaan. Tämä osoitti sen, ettei heillä ollut uskoa. Kansa oli syntielämässään irrottautunut Jumalasta. He elivät epä­uskossa.

Synti vaikuttaa edelleen ihmisten keskuudessa. Moni ristiriitojen keskellä elävä ihminen kuitenkin kaipaa valoa elämäänsä. Joulun sanoman uskominen muuttaa ihmisen elämää käänteentekevästi. Järjelle käsittämättömällä tavalla se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Vielä tänäänkin saarnataan Jeesuksen antaman käskyn mukaisesti eläväksi tekevää evankeliumia. Jumala antaa evan­keliumin vastaanottavalle voiman tulla ­hänen lapsekseen.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Uudenvuodenpäivä: Ps. 8:2–10; Jes. 42:5–8 tai 1. Moos. 8:13–22; Ap. t. 4:24–30 tai Ilm. 3:7–8; Matt. 4:12–16

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi