Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Jeesus tuo valon elämään

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies


Raamattu on pelastuksen kirja. Siinä Jumala ilmoittaa, miten hän vanhurskauttaa syntisen ihmisen. Hänen pelastussuunnitelmaansa kuuluu keskeisesti Jeesuksen kärsiminen, kuolema ja ylösnousemus. Jeesus on apu kaikille ihmisille. Profeetta Jesaja ennusti aiheellisesti, että kuoleman varjon maahan koittaisi valo.
Jesaja oli todistamassa tulevia tapahtumia. Hän katseli uskon silmillä joulun ja pitkänperjantain tapahtumia noin 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Hän julisti Herran tahtoa valtakunnan merkittävissä tapahtumissa. Jesajan sanoma oli tarkoitettu sekä omaa kansaa Juudaa että muita kansoja varten.

Jumalan aika toteutuu

Kaikella on aikansa. Jumalan lupaus toteutui ensimmäisenä jouluyönä Betlehemissä. Jeesus, Sana, tuli lihaksi. Samalla profeettojen raivaama tie tuli päätökseen. Jeesuksessa ilmestyi maan päälle Jumalan täydellinen rakkaus jokaista ihmistä kohtaan. Hän tuli maan päälle vapahtamaan kaikkia ihmisiä synnin orjuudesta, lain kirouksesta ja kuoleman vallasta.

Raamattu kertoo niukasti Jeesuksen lapsuudesta. Päivän tekstien mukaan hänen elämänsä oli edennyt ympärileikkaukseen ja nimenantoon. Tekstit puhuvat Jeesuksen nimen merkityksestä. Jeesus-nimi liittyy pelastumiseen, sillä se tarkoittaa ”Herra on apu, Herra pelastaa”.

Herra pelastaa

Jeesus aloitti julkisen toimintansa kotikaupungissaan Nasaretissa. Hän piti kaupungin synagogassa puheen, jota on kutsuttu valtaistuinpuheeksi ja kuninkaan ohjelman julistukseksi. Jeesus luki Jesajan ennustuksen Messiaan kutsumisesta ja virasta. Kuulijakunnan ihastus ja alkuhämmästys vaihtuivat kuitenkin suuttumukseksi ja vihaksi. (Luuk. 4:16–30.)

Tapahtumalla oli kohtalokkaat seurauk­set. Nasaretin kaupungin asukkaiden etsikonaika oli takanapäin. Jeesus poistui kaupungista ja siirtyi Kapernaumin kalastajakylään, josta käsin hän jatkoi julkista toimintaansa. Hän liikkui maantieteellisesti pienellä alueella Juudean ja Galilean maakunnissa opettamassa kansaa kolme vuotta.

Jeesus oli lähes koko ajan kylissä ja maaseudulla liikkeellä. Hänet nähtiin parantamassa sairaita. Jeesus ohjasi opetuslapsia tai kiisteli vastustajiensa kanssa,  auttoi köyhiä ja opetti kuulijoitaan. Hän kertoi vertauksia ja teki ihmeitä, mutta ennen kaikkea antoi ihmisille syntejä anteeksi.

Ristiriitojen keskelle valoa

Synnin voima on väkevä. Profeetta Jesajan aikana israelilaiset elivät kuoleman varjojen maassa. Yläluokka harjoitti sortoa, ja synti oli paaduttanut ihmisten sydänten maaperän kivikovaksi. Kansan keskuudessa vallitsi epäjumalanpalvelus, kateus, riita ja valhe. Ihmiset olivat ahdistuneita ja pelkäsivät.

Jesaja julisti, että synti väistämättä johtaisi rangaistukseen. Sotilasliittoihin osallistuminen oli näkyvä osoitus siitä, että Juuda luotti enemmän ihmisiin ja aseisiin kuin Jumalaan. Tämä osoitti sen, ettei heillä ollut uskoa. Kansa oli syntielämässään irrottautunut Jumalasta. He elivät epä­uskossa.

Synti vaikuttaa edelleen ihmisten keskuudessa. Moni ristiriitojen keskellä elävä ihminen kuitenkin kaipaa valoa elämäänsä. Joulun sanoman uskominen muuttaa ihmisen elämää käänteentekevästi. Järjelle käsittämättömällä tavalla se siirtää ihmisen pimeydestä valoon.

Vielä tänäänkin saarnataan Jeesuksen antaman käskyn mukaisesti eläväksi tekevää evankeliumia. Jumala antaa evan­keliumin vastaanottavalle voiman tulla ­hänen lapsekseen.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Uudenvuodenpäivä: Ps. 8:2–10; Jes. 42:5–8 tai 1. Moos. 8:13–22; Ap. t. 4:24–30 tai Ilm. 3:7–8; Matt. 4:12–16

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi