Lauantai 20.4.2019
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Yksin Jumalalle kunnia

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies
Jeesus on sunnuntain evankeliumitekstissä temppelissä. Johanneksen evankeliumissa on kuusi eri kertomusta, joissa Jeesus osallistuu Jerusalemin temppelissä vietettäville juutalaisten uskonnollisille juhlille. Hän opettaa siellä, keskustelee ihmisten kanssa ja tekee tunnustekoja.
Jeesus ja myös alkuseurakunnan kristityt kunnioittivat kansansa uskonnollista perintöä. Pohjasihan se Jumalan antamiin säädöksiin ja pyhiin kirjoituksiin. Jotkut jumalanpalveluselämän tavat ja käytännöt olivat kuitenkin etääntyneet kauas alkuperäisestä tarkoituksesta ja sisällöstä. Näihin vääristymiin Jeesus puuttui opetuksessaan.

Jeesus opettajana

Päivän evankeliumikertomuksessa oltiin kahdeksan päivää kestävillä lehtimajanjuhlilla. Tämä juhla pohjautui vanhaan kanaanilaiseen sadonkorjuujuhlaan, joka sai Israelissa uuden sisällön. Siellä asuttiin ja yövyttiin juhlan ajaksi pystytetyissä lehtimajoissa ja muisteltiin kansan erämaavaellusta Egyptistä lähdön jälkeen. 

Kun juhla oli puolivälissä, Jeesus tuli paikalle ja alkoi opettaa. Johannes ei kerro tarkemmin opetuksen sisällöstä, vaan siirtyy kuvaamaan sen vaikutusta. Juutalaisissa herätti ihmetystä, että Jeesus tunsi pyhät kirjoitukset. Heidän käsityksensä mukaan niiden luotettava tulkitseminen kuului vain oppineille rabbeille, eikä Jeesus ollut sellainen.

Vastatessaan tähän ihmettelyyn Jeesus käänsi huomion opettajan pätevyydestä opetuksensa perusteisiin ja sisältöön. Hän vetosi siihen, että hän toimi Jumalan lähettämänä. Hän ei puhunut omiaan, vaan julisti Isänsä, Jumalan tahtoa. Jeesuksen vastaus oli hämmentävä. Hänen väitteensähän pystyi todistamaan oikeaksi vain Jumala itse. 

Opin ydin

Juuri siinä oli asian ydin. Jumalan ilmoitusta ei voida perustella inhimillisin todisteluin. On kysymys uskosta. Vain noudattamalla Jumalan tahtoa Jeesuksen oppi avautuu.

Jumalan tahdosta Jeesus oli opettanut eräässä toisessa yhteydessä näin: ”Minun Isäni tahtoo, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on ikuinen elämä” (Joh. 6.40). 

Jeesuksen opin ydin on siis usko häneen Jumalan lupaamana Messiaana, Vapahtajana. Hänessä Jumala valmisti pelastuksen kaikille kansoille, pakanakansoille ja kansalleen Israelille (Luuk. 2:30–32).

Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus lähetti opetuslapsensa Pyhän Hengen valtuutuksella viemään tätä evankeliumia kaikkialle. Näin meidänkin ajassamme ”Kristuksen työ maailmassa jatkuu hänen seurakunnassaan” (Kristinoppi 44). Sen jälkeen kun Kristus tuli, oli myös vanhatestamentillisen esikuvallisen jumalanpalveluselämän aika juhlineen ohi (Hepr. 8. ja 9. luku).

Jumalan kunnian ylistys

Vastauksessaan juutalaisille Jeesus havainnollistaa tehtäväänsä puhumalla kahdenlaisesta kunniasta. Se, joka esittää omia ajatuksiaan, tavoittelee kunniaa itselleen. Hän ei ole sellainen. Hän tahtoo kunniaa lähettäjälleen. Siksi hän puhuu totta eikä hänessä ole vääryyttä.

Kunniakäsityksellä oli juutalaisuudessa suuri merkitys. Erityisesti vapaan miehen kunnian tuli näkyä päällepäin jo hänen olemuksestaan. Vaimo ja lapset kirkastivat hänen kunniaansa perheen päänä, palvelijat isäntänsä kunniaa. Se oli todistus heidän uskollisuudestaan. Tähän ajattelutapaan liittyen Jeesuskin sanoi kirkastavansa yksin Isänsä kunniaa. 

Hyviin tapoihin kuuluu osoittaa keskinäisessä kanssakäymisessä toisille kunnioitusta ja arvonantoa, mikä on tietysti aivan oikein. Mutta meidän turmeltuneessa luonnossamme istuu lujassa myös väärän ihmiskunnian etsiminen, jonka liepeillä elävät niin ylpeys, itsekkyys, omahyväisyys kuin ka­teus ja katkeruus. 

Raamatussa on lukuisia kehotuksia etsiä ennen muuta Jumalan kunniaa. Mielemme saa yletä Jumalan kunnian ylistykseen, kun ihailemme luonnon kauneutta, iloitsemme kaikesta hyvästä omassa ja läheistemme elämässä tai nautimme vaikkapa taide-elämyksistä. Kaikkein päällimmäisenä säilyköön meillä Jumalan kunnian ylistys hänen Pojastaan, Vapahtajastamme, jonka syntymäyönä Betlehemin kedolla enkelit lauloivat Jumalan kunniaa.

Hannu Ojalehto

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai joulusta: Ps. 84:2–5, 11–12; Sak. 3:6–10; Hepr. 2:11–15; Joh. 7:14–18

Julkaistu Päivämiehessä 31.12.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi