Torstai 21.2.2019
"
Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka sinua pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun. Ps. 31:20

Jeesus tuo valon sisimpäämme

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies
Itämaan tietäjillä oli ihailtavan vahva usko. He lähtivät valtavalle erämaavaellukselle ennustusten ja havaitsemansa tähden ohjaamana. Jumala antoi heille tämän uskonvahvuuden. He toteuttivat osaltaan Jumalan suurta suunnitelmaa. 
On puhuttelevaa ja jännittävää seurata, kuinka tietäjät ohjattiin perille Jeesuksen seimen luo. Lopussa Jumala antoi heille ilmoituksen mennä toista tietä omalle maalleen.

Jumala on elävä ja puhuu meille tänäänkin. Voimme yhä saada hengen ilmoituksia, ja joku tuskaa tuottava asiavyyhti ja sen merkitys sekä Jumalan tarkoitus voi avautua meille. 

Hengen ilmoitusta on myös se, jos tunnemme omassatunnossamme suurta tuskaa lankeemusten tähden. Se ohjaa meitä oikealle tielle, korjaamaan asioita ja kokemaan taas rauhan Jumalan kanssa. Seuroissa saamme kuulla Pyhän Hengen avaamaa elävää Jumalan sanaa. Se on suuri lahja.

Löytäjän ilo

Pyhät kirjoitukset ja ennustukset ohjasivat myös tietäjien kulkua. Ihmisjärki voitti uskon siinä hetkessä, kun tietäjät menivät etsimään kuningasta hovista. Kun Herodeksen luota oli hengissä selvitty auttoi Jumala taas löytämään tien.

Tekstissä puhutaan tietäjien ilosta, kun tähti ilmestyi uudelleen ohjaamaan reitin valintaa: ”Kuin he tähden näkivät ihastuivat he sangen suurella ilolla”. Nykyäänkin tulee aikoja, jolloin voimme olla vastaavalla tavalla eksyksissä. Silloin turva löytyy uskovaisten keskeltä ja Jumalan sanasta. 

Voimme vain kuvitella, millainen ilo valtasi tietäjät, kun he löysivät perille Jeesuksen seimen luo. Samalla tavalla ilo valtaa sen, joka löytää Jumalan valtakunnan. Silloin kaikki uskovaiset iloitsevat yhdessä taivaan enkelien kanssa. Jumalan valtakuntaan ovat kaikki tervetulleita.

Uskoamme puhdistetaan koettelemuksilla

Omaa vaellusta katsellessaan joutuu ihmettelemään anteeksiantamuksen suuruutta. Itselleen on toisinaan vaikea antaa anteeksi. Raamattu kehottaa kuitenkin nostamaan katseen kohti valoa: ”Ja katsokaamme uskon alkajan ja päättäjän Jeesuksen päälle” (Hepr. 12:2).

Uskoamme puhdistetaan koettelemuksilla, jotka tuntuvat raskailta sillä hetkellä: ”Mutta koska kaikkinainen rangaistus käsissä on, niin ei se näy meille iloksi, vaan murheeksi” (Hepr. 12:11).

Jos tunnolle on tullut taakkaa, vastoinkäymisetkin ohjaavat keventämään sitä.  Huonolla omallatunnolla on vaikea puhella Jumalalle rukouksessa ja luottaa hänen johdatukseensa. Silloin saamme  rukoilla, että löytäisimme sopivan henkilön ja tilaisuuden kuormien purkamiseen. 

Jos turvaamme hädässäkin Jumalaan ja käännämme kulkuamme oikeaan suuntaan, meille luvataan taas hyviä päiviä: ”mutta sitte antaa hän rauhallisen vanhurskauden hedelmän niille, jotka siinä harjoitetut ovat” (Hepr. 12:11).

Jeesus tuo valon myös meidän sisimpäämme. Evankeliumin ydin eli syntien anteeksiantamus valaisee ja puhdistaa mielemme synnistä, joka pyrkii sitä valtaamaan.

Voiko meitä verrata itämaan tietäjiin?

Heikko uskomme saattaa puhutella. Näin myös eräs parannuksen armon saanut henkilö havainnoi uskovaisista ennen kuin hänestäkin tuli uskovainen. Hän oli ihmetellyt sitä, että vielä nykyaikana on joukko, joka uskoo kuoleman jälkeiseen elämään.

Uskonkilvoituksessamme tarvitsemme pysähtymistä Pyhän Raamatun tekstien äärelle. On lohdullista lukea Raamatun lehdiltä, kuinka uskomisen voima on aina Jumalalta: niille, jotka uskoivat, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi (Joh. 1:12).

Tämän ajan keskellä olemme sisimmässämme vaeltamassa kuin tietäjät. Valonamme on Jumalan sana. Meitä opastetaan kerta toisensa jälkeen Seimen lapsen luo. Hän on luvannut asua omiensa luona, valtakunnassaan. Siellä saamme aina kuulla, kuinka vaikeuksissa taistelevankin on lupa uskoa kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.

Jorma Hintikka

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Loppiainen: Ps. 72:1–3, 8–12; Miika 4:1–4; 1. Tim. 3:16; Matt. 2:1–12

Julkaistu Päivämiehessä 31.12.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi