Keskiviikko 24.7.2019
"
Minut armahdettiin, jotta Kristus Jeesus juuri minussa osoittaisi, kuinka suuri hänen kärsivällisyytensä on. 1 Tim. 1:16

Jeesus tuo valon sisimpäämme

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 31.12.2014 00:00 | Päivämies
Itämaan tietäjillä oli ihailtavan vahva usko. He lähtivät valtavalle erämaavaellukselle ennustusten ja havaitsemansa tähden ohjaamana. Jumala antoi heille tämän uskonvahvuuden. He toteuttivat osaltaan Jumalan suurta suunnitelmaa. 
On puhuttelevaa ja jännittävää seurata, kuinka tietäjät ohjattiin perille Jeesuksen seimen luo. Lopussa Jumala antoi heille ilmoituksen mennä toista tietä omalle maalleen.

Jumala on elävä ja puhuu meille tänäänkin. Voimme yhä saada hengen ilmoituksia, ja joku tuskaa tuottava asiavyyhti ja sen merkitys sekä Jumalan tarkoitus voi avautua meille. 

Hengen ilmoitusta on myös se, jos tunnemme omassatunnossamme suurta tuskaa lankeemusten tähden. Se ohjaa meitä oikealle tielle, korjaamaan asioita ja kokemaan taas rauhan Jumalan kanssa. Seuroissa saamme kuulla Pyhän Hengen avaamaa elävää Jumalan sanaa. Se on suuri lahja.

Löytäjän ilo

Pyhät kirjoitukset ja ennustukset ohjasivat myös tietäjien kulkua. Ihmisjärki voitti uskon siinä hetkessä, kun tietäjät menivät etsimään kuningasta hovista. Kun Herodeksen luota oli hengissä selvitty auttoi Jumala taas löytämään tien.

Tekstissä puhutaan tietäjien ilosta, kun tähti ilmestyi uudelleen ohjaamaan reitin valintaa: ”Kuin he tähden näkivät ihastuivat he sangen suurella ilolla”. Nykyäänkin tulee aikoja, jolloin voimme olla vastaavalla tavalla eksyksissä. Silloin turva löytyy uskovaisten keskeltä ja Jumalan sanasta. 

Voimme vain kuvitella, millainen ilo valtasi tietäjät, kun he löysivät perille Jeesuksen seimen luo. Samalla tavalla ilo valtaa sen, joka löytää Jumalan valtakunnan. Silloin kaikki uskovaiset iloitsevat yhdessä taivaan enkelien kanssa. Jumalan valtakuntaan ovat kaikki tervetulleita.

Uskoamme puhdistetaan koettelemuksilla

Omaa vaellusta katsellessaan joutuu ihmettelemään anteeksiantamuksen suuruutta. Itselleen on toisinaan vaikea antaa anteeksi. Raamattu kehottaa kuitenkin nostamaan katseen kohti valoa: ”Ja katsokaamme uskon alkajan ja päättäjän Jeesuksen päälle” (Hepr. 12:2).

Uskoamme puhdistetaan koettelemuksilla, jotka tuntuvat raskailta sillä hetkellä: ”Mutta koska kaikkinainen rangaistus käsissä on, niin ei se näy meille iloksi, vaan murheeksi” (Hepr. 12:11).

Jos tunnolle on tullut taakkaa, vastoinkäymisetkin ohjaavat keventämään sitä.  Huonolla omallatunnolla on vaikea puhella Jumalalle rukouksessa ja luottaa hänen johdatukseensa. Silloin saamme  rukoilla, että löytäisimme sopivan henkilön ja tilaisuuden kuormien purkamiseen. 

Jos turvaamme hädässäkin Jumalaan ja käännämme kulkuamme oikeaan suuntaan, meille luvataan taas hyviä päiviä: ”mutta sitte antaa hän rauhallisen vanhurskauden hedelmän niille, jotka siinä harjoitetut ovat” (Hepr. 12:11).

Jeesus tuo valon myös meidän sisimpäämme. Evankeliumin ydin eli syntien anteeksiantamus valaisee ja puhdistaa mielemme synnistä, joka pyrkii sitä valtaamaan.

Voiko meitä verrata itämaan tietäjiin?

Heikko uskomme saattaa puhutella. Näin myös eräs parannuksen armon saanut henkilö havainnoi uskovaisista ennen kuin hänestäkin tuli uskovainen. Hän oli ihmetellyt sitä, että vielä nykyaikana on joukko, joka uskoo kuoleman jälkeiseen elämään.

Uskonkilvoituksessamme tarvitsemme pysähtymistä Pyhän Raamatun tekstien äärelle. On lohdullista lukea Raamatun lehdiltä, kuinka uskomisen voima on aina Jumalalta: niille, jotka uskoivat, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi (Joh. 1:12).

Tämän ajan keskellä olemme sisimmässämme vaeltamassa kuin tietäjät. Valonamme on Jumalan sana. Meitä opastetaan kerta toisensa jälkeen Seimen lapsen luo. Hän on luvannut asua omiensa luona, valtakunnassaan. Siellä saamme aina kuulla, kuinka vaikeuksissa taistelevankin on lupa uskoa kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.

Jorma Hintikka

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Loppiainen: Ps. 72:1–3, 8–12; Miika 4:1–4; 1. Tim. 3:16; Matt. 2:1–12

Julkaistu Päivämiehessä 31.12.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi