Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Kaste, hyvän omantunnon liitto

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 7.1.2015 00:00 | Päivämies
Profeettojen ennustukset sekä enkeli Gabrielin ilmoitus pappi Sakariaalle täyttyivät ajallaan. Elisabet synnytti vanhalla iällä pojan, jolle annettiin ympärileikkauksen yhteydessä nimeksi Johannes.
Noin 30 vuotta myöhemmin Johannes alkoi Pyhän Hengen voimalla valmistaa tietä Herralle. Hän oli ”huutavan ääni”, joka saarnasi Juudean erämaassa parannusta ja taivaan valtakunnan tulemista. Parannuksen tehneet Johannes kastoi Jordan-virrassa.

Ihmiset hämmästyivät kuulemaansa ja näkemäänsä. Heillä oli tieto Messiaasta, joka tulee kerran vapauttamaan kansansa. Uskovaiset odottivat syntiensä sovittajaa, toiset taas maallista kuningasta. Monet pohtivat, voisiko Johannes mahdollisesti olla luvattu Messias. 

Johannes kastoi vedellä

Korven profeetan luokse Jordanin rannalla saapui kastettavaksi monenlaisia ihmisiä. Jotkut tulivat uteliaisuudesta, mutta toisilla oli sielunhätä. Joukkoon kuului myös fariseuk­sia, saddukeuksia, publikaaneja ja sotilaita. Kamelinkarvavaatteeseen pukeutunut Johannes puhutteli kuulijoita suorin sanoin ja kehotti tekemään parannuksen soveliaita hedelmiä.

Vanhan ja uuden liiton välimies Johannes Kastaja teki selväksi, ettei hän ole tuleva Messias: hän ei ole kelvollinen edes avaamaan Jeesuksen kenkien nauhoja. Hän tyytyi tienraivaajan osaansa, osoitti Kristusta ja sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29.)

Johannes kastaa vedellä, mutta Vapahtaja, häntä väkevämpi, on kastava Pyhällä Hengellä ja tulella. Johannes herätteli ihmisiä useilla Jeesuksen toiminnan vertauskuvilla ja kutsui heitä Jumalan valtakuntaan.

Jeesuskin kastettiin

Jeesus, Jumalan virheetön ja täydellinen uhrikaritsa, tuli valmistamaan kaikille ihmisille sellaisen vanhurskauden, joka kelpaa Jumalalle. Hänet oli ympärileikattu kahdeksan päivän ikäisenä, niin kuin Jumala oli Abrahamille sanonut ja säätänyt liiton merkiksi.

Nyt lupausten täyttyessä ja uuden liiton alkaessa Jeesus tuli Johanneksen luo ja pyysi häneltä kastetta. Vähäisyytensä tuntien Johannes esteli, mutta Jeesus sanoi: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon” (Matt. 3:15).

Kun Jeesus oli kastettu, Jumalan Henki laskeutui hänen päälleen kuin kyyhkynen. Samalla taivaista kuului ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt” (Mark. 1:11). Näin Taivaan Isä vahvisti Poikaansa, mutta myös Johannesta tuleviin elämänvaiheisiin.

Kasteen armoliitto 

Kaste on Jumalan säätämä pyhä toimitus, sakramentti, joka tapahtuu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sakramentti ei synnytä uskoa, vaan vahvistaa sitä.

Kun Jeesus lähetti opetuslapsensa kaikkeen maailmaan julistamaan Pyhän Hengen voimalla evankeliumia, hän sanoi: ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen” (Mark. 16:16).

Apostolien teoissa on useita esimerkkejä ihmisistä, jotka uskoivat saarnatun evankeliumin ja sen jälkeen heidät kastettiin (Ap. t. 8:38, 9:18, 10:48). Tänäkin aikana eri puolilla maailmaa koetaan samanlaisia Jumalan ihmeitä.

Jeesus opetti, että lapsi on suurin taivasten valtakunnassa. Jo apostolien aikana kasteen armoliittoon otettiin aikuisten ohella myös lapsia (esim. Ap. t. 16:14–15, 33). Vanhempien tehtävänä on viedä pienokainen kastettavaksi ja huolehtia siitä, että lapsi saa kasteopetusta. On murheellista kuulla, että maallistuneessa ajassamme monet pitävät kastetta halpana ja jättävät lapsensa sitä vaille. 

Kasteessa Jumala tekee uskovaisen ihmisen kanssa hyvän omantunnon liiton, jonka perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus (1. Piet. 3:21).  Jumala on uskollinen, hän ei koskaan katkaise tätä liittoa. Ihmisen puolelta liitto on voimassa niin kauan kuin hän pitää uskon ja hyvän omantunnon. 

Jeesus otti lapsia syliinsä ja siunasi heitä. Jumalan valtakunta on Jeesuksen syli, jossa meitä kaikenikäisiä hoidetaan evankeliumin armolla ja totuudella.

Pekka Tervo

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 89:19–22, 27–30; 1. Moos. 9:12–16 tai Joos. 3:5–11, 17; Gal. 3:23–29; Luuk. 3:15–18, 21–22

Julkaistu Päivämiehessä 7.1.2015.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi