Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Kaste, hyvän omantunnon liitto

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 7.1.2015 00:00 | Päivämies
Profeettojen ennustukset sekä enkeli Gabrielin ilmoitus pappi Sakariaalle täyttyivät ajallaan. Elisabet synnytti vanhalla iällä pojan, jolle annettiin ympärileikkauksen yhteydessä nimeksi Johannes.
Noin 30 vuotta myöhemmin Johannes alkoi Pyhän Hengen voimalla valmistaa tietä Herralle. Hän oli ”huutavan ääni”, joka saarnasi Juudean erämaassa parannusta ja taivaan valtakunnan tulemista. Parannuksen tehneet Johannes kastoi Jordan-virrassa.

Ihmiset hämmästyivät kuulemaansa ja näkemäänsä. Heillä oli tieto Messiaasta, joka tulee kerran vapauttamaan kansansa. Uskovaiset odottivat syntiensä sovittajaa, toiset taas maallista kuningasta. Monet pohtivat, voisiko Johannes mahdollisesti olla luvattu Messias. 

Johannes kastoi vedellä

Korven profeetan luokse Jordanin rannalla saapui kastettavaksi monenlaisia ihmisiä. Jotkut tulivat uteliaisuudesta, mutta toisilla oli sielunhätä. Joukkoon kuului myös fariseuk­sia, saddukeuksia, publikaaneja ja sotilaita. Kamelinkarvavaatteeseen pukeutunut Johannes puhutteli kuulijoita suorin sanoin ja kehotti tekemään parannuksen soveliaita hedelmiä.

Vanhan ja uuden liiton välimies Johannes Kastaja teki selväksi, ettei hän ole tuleva Messias: hän ei ole kelvollinen edes avaamaan Jeesuksen kenkien nauhoja. Hän tyytyi tienraivaajan osaansa, osoitti Kristusta ja sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29.)

Johannes kastaa vedellä, mutta Vapahtaja, häntä väkevämpi, on kastava Pyhällä Hengellä ja tulella. Johannes herätteli ihmisiä useilla Jeesuksen toiminnan vertauskuvilla ja kutsui heitä Jumalan valtakuntaan.

Jeesuskin kastettiin

Jeesus, Jumalan virheetön ja täydellinen uhrikaritsa, tuli valmistamaan kaikille ihmisille sellaisen vanhurskauden, joka kelpaa Jumalalle. Hänet oli ympärileikattu kahdeksan päivän ikäisenä, niin kuin Jumala oli Abrahamille sanonut ja säätänyt liiton merkiksi.

Nyt lupausten täyttyessä ja uuden liiton alkaessa Jeesus tuli Johanneksen luo ja pyysi häneltä kastetta. Vähäisyytensä tuntien Johannes esteli, mutta Jeesus sanoi: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon” (Matt. 3:15).

Kun Jeesus oli kastettu, Jumalan Henki laskeutui hänen päälleen kuin kyyhkynen. Samalla taivaista kuului ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt” (Mark. 1:11). Näin Taivaan Isä vahvisti Poikaansa, mutta myös Johannesta tuleviin elämänvaiheisiin.

Kasteen armoliitto 

Kaste on Jumalan säätämä pyhä toimitus, sakramentti, joka tapahtuu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sakramentti ei synnytä uskoa, vaan vahvistaa sitä.

Kun Jeesus lähetti opetuslapsensa kaikkeen maailmaan julistamaan Pyhän Hengen voimalla evankeliumia, hän sanoi: ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen” (Mark. 16:16).

Apostolien teoissa on useita esimerkkejä ihmisistä, jotka uskoivat saarnatun evankeliumin ja sen jälkeen heidät kastettiin (Ap. t. 8:38, 9:18, 10:48). Tänäkin aikana eri puolilla maailmaa koetaan samanlaisia Jumalan ihmeitä.

Jeesus opetti, että lapsi on suurin taivasten valtakunnassa. Jo apostolien aikana kasteen armoliittoon otettiin aikuisten ohella myös lapsia (esim. Ap. t. 16:14–15, 33). Vanhempien tehtävänä on viedä pienokainen kastettavaksi ja huolehtia siitä, että lapsi saa kasteopetusta. On murheellista kuulla, että maallistuneessa ajassamme monet pitävät kastetta halpana ja jättävät lapsensa sitä vaille. 

Kasteessa Jumala tekee uskovaisen ihmisen kanssa hyvän omantunnon liiton, jonka perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus (1. Piet. 3:21).  Jumala on uskollinen, hän ei koskaan katkaise tätä liittoa. Ihmisen puolelta liitto on voimassa niin kauan kuin hän pitää uskon ja hyvän omantunnon. 

Jeesus otti lapsia syliinsä ja siunasi heitä. Jumalan valtakunta on Jeesuksen syli, jossa meitä kaikenikäisiä hoidetaan evankeliumin armolla ja totuudella.

Pekka Tervo

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 89:19–22, 27–30; 1. Moos. 9:12–16 tai Joos. 3:5–11, 17; Gal. 3:23–29; Luuk. 3:15–18, 21–22

Julkaistu Päivämiehessä 7.1.2015.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi