Lauantai 15.12.2018
"
Niin kuin hän, joka teidät on kutsunut, on pyhä, niin tulkaa tekin pyhiksi kaikessa mitä teette. Onhan kirjoitettu: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä." 1 Piet. 1:15-16

​​Armon sanat tulevat tähän hetkeen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 14.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus meni kotikaupungissaan Nasa­retissa tapansa mukaan synagogajumalanpalvelukseen. Tapa perustui kolmanteen käskyyn: ”Muista pyhittää lepopäivä”.
Sitä Luther selittää: ”Että me niin rakastaisimme ja pelkäisimme Jumalaa, että me pitäisimme hänen sanansa pyhänä ja sitä mielellämme oppisimme ja kuulisimme.” Tätä tarkoitusta varten kolmas käsky kehottaa meitäkin pyhittämään lepopäivän.

Jumalan sana lähestyy

Jeesus käytti jumalanpalveluksen järjestyksen mukaisen seurakuntalaisen puheenvuoron. Hänelle annettiin Jesajan kirja, josta hän luki ennustuksen tulevasta Messiaasta, joka alkaa: ”Herran henki on minun päälläni.”

Kun Jeesus oli lukenut tekstin, hän alkoi selittää sitä. Selityksessä hän ilmaisi Raamatun sanan merkityksen sen hetken kuulijoille. Selitys vastasi kysymykseen, mitä tämä teksti merkitsee tänään meille.

Vastaus oli yksinkertainen ja kohti käyvä: ”Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen teidän silmäinne nähden.” Eikö meidänkin seuroissamme tapahdu samalla tavalla? Sananpalvelija lukee tekstin ja vastaa kysymykseen, mitä tämä kirjoitus tarkoittaa tänä päivänä meille. Kuulijat saavat kuulla, että armollinen  Jumala lähestyy meitä valtakunnassaan tänäkin päivänä. 

Saarnan kuuleminen

Luukas kertoo, että kaikkien kuulijoiden katse oli luotu Jeesukseen. He kuuntelivat. Toiseksi kerrotaan, että kaikki ihmettelivät niitä armon sanoja, jotka hänen suustaan lähtivät (Luuk. 4:22). Kuulijat tunsivat sisimmässään, että heidän sydämensä tuli ravituksi.

Luukas kertoo aiemmin samassa luvussa, kuinka Jeesus oli vastannut kiusaajan leipäkysymykseen, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä vaan jokaisesta sanasta joka Jumala suusta lähtee. Tänäkin päivänä evankeliumi on sielun ruokaa. Saamme ihmetellä ”niitä armon sanoja”, joita kuulemme.

Saarnan vastaanottaminen

Heti ihmeteltyään ”armon sanoja” kuulijat kuitenkin alkoivat kysellä, eikö tämä ole Joosefin poika. Se mikä sattui sydämeen ei sopinut yhteen pään tiedon kanssa. Tällaisessa ristiriidassa pään tieto voitti.

Kuulemme ristiriidasta muissakin evankeliumeissa. Johannes kertoo, kuinka monet uskoivat salaa Jeesukseen, mutta synagogasta erottamisen pelosta eivät uskaltaneet sitä tunnustaa. Paavali kirjoittaa ensimmäisessä Korinttolaiskirjeessä, kuinka Jumalan valtakunnan kutsun vastaanottaneissa ei ollut monta viisasta, voimallista tai suuresta suvusta (1. Kor. 1:26).

Sitten Paavali jatkaa, kuinka luonnollinen ihminen ei ymmärrä niitä, mitkä Jumalan Hengen ovat (1. Kor. 2:14). Näinhän sanan vastaanottamisessa käy tänäkin päivänä. Sielunvihollinen poimii linnun tavoin hyvän siemenen, joka on pudonnut ihmisviisauden kovaksi tallaamaan sydämen maaperään.

Mutta niille, jotka tahtovat Herran Jeesuksen ottaa vastaan, Jumala antaa voiman tulla hänen lapsikseen (Joh. 1:12). Saakoon elämän Herra siunata seuramme, että sanan siemen saisi langeta hyvään maaperään. Vain Jumalan Henki voi antaa voiman uskoa evan­keliumin omakohtaisesti kaikkien syntien anteeksiantamiseksi.

Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 105:2–5, 39–42; Jes. 62:1–3; Tit. 1:1–3; Luuk. 4:16–21 tai Mark. 1:14–15 

Julkaistu Päivämiehessä 14.1.2015.

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi