Jeesus Jumalan valtakunnan lähettiläänä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus oli aloittanut julkisen työnsä. Hän paransi sairaita, karkotti pahoja henkiä ja saarnasi Jumalan valtakunnasta. Kaiken tämän tarkoitus oli herättää ihmisten sydämissä elävä usko.
Jeesus – suuri parantaja

Jeesus meni synagogasta opetuslastensa Simonin eli Pietarin ja Andreaksen kotiin. Jeesus ei tyytynyt vain saarnaamaan sen ajan kirkoissa, vaan vieraili mielellään ihmisten kodeissa. Tällä kertaa hänen vierailunsa oli erityisen tärkeä. Hän sai käyttää Jumalalta saamaansa parantajan lahjaa: hän paransi Simonin anopin kuumeesta. 

Sana Jeesuksen parantamisen taidosta levisi. Illalla hänen luokseen tuotiin muitakin sairaita ja pahojen henkien vaivaamia ihmisiä. Nämäkin hän paransi, vieläpä ajoi pahat henget ulos heistä. Jeesuksella oli voima karkottaa nämä kaikki pelkällä käskyllä.

Jeesus kehottaa parannukseen

Jeesuksen päätehtävä ennen kärsimistään oli saarnata ja opettaa. ”Aika on täytetty, ja Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15). Sairaiden parantaminen tuki tätä päätehtävää. Jeesus parantajana sai ihmiset liikkeelle kuulemaan ilmoitusta uskosta ja Jumalan valtakunnasta. 

Opetuslapsetkaan eivät aluksi tätä ymmärtäneet. He toimittivat Jeesusta ihmisten luo kaiketi parantamaan lisää ihmisiä. Jeesuksen vastaus oli napakka: ”Me lähdemme nyt täältä naapurikyliin, minun on saarnattava sielläkin.” Sitä varten Jeesus oli tullut, ­kuten hän sanoi.

Elämän paras valinta

Jeesus saarnasi parannuksen teon tärkey­destä. Sellaisen ihmisen, joka on luopunut lapsuudenuskostaan, tulee omakohtaisesti kääntyä syntielämästään eli tehdä parannus.

Luther opettaa, että parannuksessa on kaksi osaa: katumus ja anteeksiantamuksen vastaanottaminen. Parannus ei ole ihmisen teko, vaan Jumalan työ. Parannuksen seurauksena ihminen saa uskon sydämeensä eli hänestä tulee Jumalan lapsi.

Mistä uskon saarna kuullaan? Jeesuksen ilmoituksen mukaan se kuuluu Jumalan valtakunnasta, joka ajallaan lähestyy ihmistä. Katekismus opettaa etsikko­ajasta. Silloin Jumala puhuttelee ihmistä erityisellä tavalla. Jos ihminen silloin ottaa vastaan syntien anteeksiantamuksen evankeliumin, hän tekee elämänsä parhaan valinnan ja pääsee Jumalan lapseksi.

Jeesuksen nimessä ja veressä

Etsikkoaika maassamme on ollut pitkä. Syntejä on saarnattu anteeksi Pyhän Hengen voimalla. Meille tuttu anteeksiantamuksen saarna on ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Tämän saarnan voima ei ole sanoissa, vaan Hengessä.

Silti näillä sanoilla on raamatullinen pohja: ”Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman” (Ap. t. 4:12). Tämän anteeksiantamuksen voimalla on turvallista aloittaa tätäkin vuotta.

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 102:16–23; 5. Moos. 32:36–39; 2. Kor. 1:3–7; Mark. 1:29–39 

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi