Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Jeesus Jumalan valtakunnan lähettiläänä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus oli aloittanut julkisen työnsä. Hän paransi sairaita, karkotti pahoja henkiä ja saarnasi Jumalan valtakunnasta. Kaiken tämän tarkoitus oli herättää ihmisten sydämissä elävä usko.
Jeesus – suuri parantaja

Jeesus meni synagogasta opetuslastensa Simonin eli Pietarin ja Andreaksen kotiin. Jeesus ei tyytynyt vain saarnaamaan sen ajan kirkoissa, vaan vieraili mielellään ihmisten kodeissa. Tällä kertaa hänen vierailunsa oli erityisen tärkeä. Hän sai käyttää Jumalalta saamaansa parantajan lahjaa: hän paransi Simonin anopin kuumeesta. 

Sana Jeesuksen parantamisen taidosta levisi. Illalla hänen luokseen tuotiin muitakin sairaita ja pahojen henkien vaivaamia ihmisiä. Nämäkin hän paransi, vieläpä ajoi pahat henget ulos heistä. Jeesuksella oli voima karkottaa nämä kaikki pelkällä käskyllä.

Jeesus kehottaa parannukseen

Jeesuksen päätehtävä ennen kärsimistään oli saarnata ja opettaa. ”Aika on täytetty, ja Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15). Sairaiden parantaminen tuki tätä päätehtävää. Jeesus parantajana sai ihmiset liikkeelle kuulemaan ilmoitusta uskosta ja Jumalan valtakunnasta. 

Opetuslapsetkaan eivät aluksi tätä ymmärtäneet. He toimittivat Jeesusta ihmisten luo kaiketi parantamaan lisää ihmisiä. Jeesuksen vastaus oli napakka: ”Me lähdemme nyt täältä naapurikyliin, minun on saarnattava sielläkin.” Sitä varten Jeesus oli tullut, ­kuten hän sanoi.

Elämän paras valinta

Jeesus saarnasi parannuksen teon tärkey­destä. Sellaisen ihmisen, joka on luopunut lapsuudenuskostaan, tulee omakohtaisesti kääntyä syntielämästään eli tehdä parannus.

Luther opettaa, että parannuksessa on kaksi osaa: katumus ja anteeksiantamuksen vastaanottaminen. Parannus ei ole ihmisen teko, vaan Jumalan työ. Parannuksen seurauksena ihminen saa uskon sydämeensä eli hänestä tulee Jumalan lapsi.

Mistä uskon saarna kuullaan? Jeesuksen ilmoituksen mukaan se kuuluu Jumalan valtakunnasta, joka ajallaan lähestyy ihmistä. Katekismus opettaa etsikko­ajasta. Silloin Jumala puhuttelee ihmistä erityisellä tavalla. Jos ihminen silloin ottaa vastaan syntien anteeksiantamuksen evankeliumin, hän tekee elämänsä parhaan valinnan ja pääsee Jumalan lapseksi.

Jeesuksen nimessä ja veressä

Etsikkoaika maassamme on ollut pitkä. Syntejä on saarnattu anteeksi Pyhän Hengen voimalla. Meille tuttu anteeksiantamuksen saarna on ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Tämän saarnan voima ei ole sanoissa, vaan Hengessä.

Silti näillä sanoilla on raamatullinen pohja: ”Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman” (Ap. t. 4:12). Tämän anteeksiantamuksen voimalla on turvallista aloittaa tätäkin vuotta.

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 102:16–23; 5. Moos. 32:36–39; 2. Kor. 1:3–7; Mark. 1:29–39 

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi