Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Jeesus Jumalan valtakunnan lähettiläänä

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus oli aloittanut julkisen työnsä. Hän paransi sairaita, karkotti pahoja henkiä ja saarnasi Jumalan valtakunnasta. Kaiken tämän tarkoitus oli herättää ihmisten sydämissä elävä usko.
Jeesus – suuri parantaja

Jeesus meni synagogasta opetuslastensa Simonin eli Pietarin ja Andreaksen kotiin. Jeesus ei tyytynyt vain saarnaamaan sen ajan kirkoissa, vaan vieraili mielellään ihmisten kodeissa. Tällä kertaa hänen vierailunsa oli erityisen tärkeä. Hän sai käyttää Jumalalta saamaansa parantajan lahjaa: hän paransi Simonin anopin kuumeesta. 

Sana Jeesuksen parantamisen taidosta levisi. Illalla hänen luokseen tuotiin muitakin sairaita ja pahojen henkien vaivaamia ihmisiä. Nämäkin hän paransi, vieläpä ajoi pahat henget ulos heistä. Jeesuksella oli voima karkottaa nämä kaikki pelkällä käskyllä.

Jeesus kehottaa parannukseen

Jeesuksen päätehtävä ennen kärsimistään oli saarnata ja opettaa. ”Aika on täytetty, ja Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15). Sairaiden parantaminen tuki tätä päätehtävää. Jeesus parantajana sai ihmiset liikkeelle kuulemaan ilmoitusta uskosta ja Jumalan valtakunnasta. 

Opetuslapsetkaan eivät aluksi tätä ymmärtäneet. He toimittivat Jeesusta ihmisten luo kaiketi parantamaan lisää ihmisiä. Jeesuksen vastaus oli napakka: ”Me lähdemme nyt täältä naapurikyliin, minun on saarnattava sielläkin.” Sitä varten Jeesus oli tullut, ­kuten hän sanoi.

Elämän paras valinta

Jeesus saarnasi parannuksen teon tärkey­destä. Sellaisen ihmisen, joka on luopunut lapsuudenuskostaan, tulee omakohtaisesti kääntyä syntielämästään eli tehdä parannus.

Luther opettaa, että parannuksessa on kaksi osaa: katumus ja anteeksiantamuksen vastaanottaminen. Parannus ei ole ihmisen teko, vaan Jumalan työ. Parannuksen seurauksena ihminen saa uskon sydämeensä eli hänestä tulee Jumalan lapsi.

Mistä uskon saarna kuullaan? Jeesuksen ilmoituksen mukaan se kuuluu Jumalan valtakunnasta, joka ajallaan lähestyy ihmistä. Katekismus opettaa etsikko­ajasta. Silloin Jumala puhuttelee ihmistä erityisellä tavalla. Jos ihminen silloin ottaa vastaan syntien anteeksiantamuksen evankeliumin, hän tekee elämänsä parhaan valinnan ja pääsee Jumalan lapseksi.

Jeesuksen nimessä ja veressä

Etsikkoaika maassamme on ollut pitkä. Syntejä on saarnattu anteeksi Pyhän Hengen voimalla. Meille tuttu anteeksiantamuksen saarna on ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Tämän saarnan voima ei ole sanoissa, vaan Hengessä.

Silti näillä sanoilla on raamatullinen pohja: ”Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman” (Ap. t. 4:12). Tämän anteeksiantamuksen voimalla on turvallista aloittaa tätäkin vuotta.

Kari Huhtala

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai loppiaisesta: Ps. 102:16–23; 5. Moos. 32:36–39; 2. Kor. 1:3–7; Mark. 1:29–39 

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi