Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Miksi en minäkin palvelisi?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesuksen opetuksen ydin on tekstin lopussa: kun olet tehnyt sen, mitä pitikin, älä ylpeile sillä. Tähän Jeesus ja opetuslapset päätyivät keskusteltuaan anteeksiantamuksesta.
Jeesus neuvoi antamaan katuvalle veljelle anteeksi vaikka seitsemän kertaa päivässä. Tämän kuultuaan opetuslapset pyysivät vahvempaa uskoa. Jeesus totesi, että sinapinsiemenen verran oikeaa uskoa riittää.

Uskoa ei siis tarvitse mittailla. Siksi ei tarvitse mitata sitäkään, mitä usko saa aikaan. Uskon luonteeseenhan kuuluu tehdä meistä palvelijoita. Palveluksia tarvitsevat niin lähimmäiset kuin Jumalan valtakuntakin. Helposti me näissä tilanteissa arvioim­me saaneemme tehtäviä liikaa tai liian vähän, luulemme onnistuneemme paremmin tai huonommin kuin toiset.

Arkinen kuvaus palvelijasta

Jeesus aloitti vertauksella isännästä ja palvelijasta. ”Jos teillä on palvelija” -ilmaisu taisi vaatia mielikuvitusta. Palvelijoiden pitoon oli mahdollisuuksia yleensä vain rikkaimmilla. Ainakin lähimmät opetuslapset vaikuttavat köyhiltä niin kuin Jeesuskin. Kuitenkin ihmiset tunsivat ajan tavat, vaikka omaa kokemusta asiasta ei olisi ollutkaan. 

Jeesus ei alkanut moittia isännän vaativuutta. Hän vain totesi, että palvelijan on tehtävä ne työt, jotka hänelle kuuluvat. Ensin olivat raskaat ulkotyöt, joihin saattoi mennä koko valoisa aika päivästä. Sitten odottivat vielä sisätyöt ennen lepoa.

Tähän järjestykseen olivat palvelijatkin sopeutuneet. Mitään erityistä kiitosta ei odotettu. Koko tuttu ja turvallinen järjestyshän olisi mennyt sekaisin, jos isäntä olisikin alkanut palvella palvelijaansa siitä hyvästä, että tämä on tehnyt raskaan työpäivän ulkotöissä.

Nykyään tiedetään, että kiitoksella on suuri voima. Varmasti tuonkin ajan palvelijat olisivat saaneet uutta intoa palvelemiseen, jos isäntäväki olisi jotenkin ilmaissut arvostavansa heidän työtään. Kukapa tietää, vaikka niin olisi tehtykin. Jeesukselle oli tällä kertaa kuitenkin olennaista se, että palvelija tiesi, mitä hänen tehtäviinsä kuului, ja hän nöyrästi täytti velvollisuutensa.

Palvelijana Jumalan valtakunnassa 

Jeesus ei tarkalleen kertonut, mistä tehtävistä hän opetuslapsilleen puhui sanoessaan ”niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä”. Ilmeistä kuitenkin lienee, että hän tarkoitti opetuslapsen tehtävää, palvelemista Jumalan valtakunnassa.

Edellä puhutut asiat rajaavat hiukan: ei saa johdattaa ketään lankeemukseen, tulee antaa aina anteeksi, tulee uskoa.

Toisinaan Jeesus lähetti opetuslapsiaan saarnamatkoille, valmistelemaan Jeesuksen tuloa kylälle. Tällainen kuuluu opetuslapsen tehtäviin. Lähetti hän kerran aasiakin hakemaan. Arkisemmatkin työt kuuluvat opetuslapsille. Oikeastaan kaikki lähimmäisenrakkauteen ja armon sanoman esillä pitämiseen liittyvät tehtävät ovat osa tätä palvelutyötä.

Opetuslapsen tulee tyytyä osaansa, kuten vertauksen palvelija. Saa tehdä nöyrästi sen, minkä osaa. Ei tarvitse vertailla itseään muihin eikä edes siihen, mitä jaksoi joskus aikaisemmin. Työtä ei tehdä palkan takia.

Perustana Jumalan rakkaus 

Sunnuntain otsikko Ansaitsematon armo kertoo siitä, että taivaallinen Isä tahtoo olla palvelijoilleen hyvä, olivatpa työn määrä ja mitta millaiset tahansa. Jumalan hyvyys ja lahjat eivät perustu ansioon vaan armoon. Saamme lahjaksi kaiken: uskon, anteeksiantavaisuuden ja työhalutkin.

Ja kun toisetkin palvelevat minua, miksi en minäkin palvelisi. Kun Jumala antaa minulle kaikki synnit joka päivä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, tuleehan minunkin antaa anteeksi lähimmäisilleni. Kun palvelu pohjautuu Jumalan rakkauteen, ei mittailemiseen ole mahdollisuuksia eikä tarvetta.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai ennen paastonaikaa: Ps. 18:2–­7; 1. Sam. 16:1­–13; Room. 9:11­–23; Luuk. 17:7–­10

Julkaistu Päivämiehessä 28.1.2015.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi