Tiistai 15.10.2019
"
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi. Jes. 44:22

Miksi en minäkin palvelisi?

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 28.1.2015 00:00 | Päivämies
Jeesuksen opetuksen ydin on tekstin lopussa: kun olet tehnyt sen, mitä pitikin, älä ylpeile sillä. Tähän Jeesus ja opetuslapset päätyivät keskusteltuaan anteeksiantamuksesta.
Jeesus neuvoi antamaan katuvalle veljelle anteeksi vaikka seitsemän kertaa päivässä. Tämän kuultuaan opetuslapset pyysivät vahvempaa uskoa. Jeesus totesi, että sinapinsiemenen verran oikeaa uskoa riittää.

Uskoa ei siis tarvitse mittailla. Siksi ei tarvitse mitata sitäkään, mitä usko saa aikaan. Uskon luonteeseenhan kuuluu tehdä meistä palvelijoita. Palveluksia tarvitsevat niin lähimmäiset kuin Jumalan valtakuntakin. Helposti me näissä tilanteissa arvioim­me saaneemme tehtäviä liikaa tai liian vähän, luulemme onnistuneemme paremmin tai huonommin kuin toiset.

Arkinen kuvaus palvelijasta

Jeesus aloitti vertauksella isännästä ja palvelijasta. ”Jos teillä on palvelija” -ilmaisu taisi vaatia mielikuvitusta. Palvelijoiden pitoon oli mahdollisuuksia yleensä vain rikkaimmilla. Ainakin lähimmät opetuslapset vaikuttavat köyhiltä niin kuin Jeesuskin. Kuitenkin ihmiset tunsivat ajan tavat, vaikka omaa kokemusta asiasta ei olisi ollutkaan. 

Jeesus ei alkanut moittia isännän vaativuutta. Hän vain totesi, että palvelijan on tehtävä ne työt, jotka hänelle kuuluvat. Ensin olivat raskaat ulkotyöt, joihin saattoi mennä koko valoisa aika päivästä. Sitten odottivat vielä sisätyöt ennen lepoa.

Tähän järjestykseen olivat palvelijatkin sopeutuneet. Mitään erityistä kiitosta ei odotettu. Koko tuttu ja turvallinen järjestyshän olisi mennyt sekaisin, jos isäntä olisikin alkanut palvella palvelijaansa siitä hyvästä, että tämä on tehnyt raskaan työpäivän ulkotöissä.

Nykyään tiedetään, että kiitoksella on suuri voima. Varmasti tuonkin ajan palvelijat olisivat saaneet uutta intoa palvelemiseen, jos isäntäväki olisi jotenkin ilmaissut arvostavansa heidän työtään. Kukapa tietää, vaikka niin olisi tehtykin. Jeesukselle oli tällä kertaa kuitenkin olennaista se, että palvelija tiesi, mitä hänen tehtäviinsä kuului, ja hän nöyrästi täytti velvollisuutensa.

Palvelijana Jumalan valtakunnassa 

Jeesus ei tarkalleen kertonut, mistä tehtävistä hän opetuslapsilleen puhui sanoessaan ”niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä”. Ilmeistä kuitenkin lienee, että hän tarkoitti opetuslapsen tehtävää, palvelemista Jumalan valtakunnassa.

Edellä puhutut asiat rajaavat hiukan: ei saa johdattaa ketään lankeemukseen, tulee antaa aina anteeksi, tulee uskoa.

Toisinaan Jeesus lähetti opetuslapsiaan saarnamatkoille, valmistelemaan Jeesuksen tuloa kylälle. Tällainen kuuluu opetuslapsen tehtäviin. Lähetti hän kerran aasiakin hakemaan. Arkisemmatkin työt kuuluvat opetuslapsille. Oikeastaan kaikki lähimmäisenrakkauteen ja armon sanoman esillä pitämiseen liittyvät tehtävät ovat osa tätä palvelutyötä.

Opetuslapsen tulee tyytyä osaansa, kuten vertauksen palvelija. Saa tehdä nöyrästi sen, minkä osaa. Ei tarvitse vertailla itseään muihin eikä edes siihen, mitä jaksoi joskus aikaisemmin. Työtä ei tehdä palkan takia.

Perustana Jumalan rakkaus 

Sunnuntain otsikko Ansaitsematon armo kertoo siitä, että taivaallinen Isä tahtoo olla palvelijoilleen hyvä, olivatpa työn määrä ja mitta millaiset tahansa. Jumalan hyvyys ja lahjat eivät perustu ansioon vaan armoon. Saamme lahjaksi kaiken: uskon, anteeksiantavaisuuden ja työhalutkin.

Ja kun toisetkin palvelevat minua, miksi en minäkin palvelisi. Kun Jumala antaa minulle kaikki synnit joka päivä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, tuleehan minunkin antaa anteeksi lähimmäisilleni. Kun palvelu pohjautuu Jumalan rakkauteen, ei mittailemiseen ole mahdollisuuksia eikä tarvetta.

Mauno Hepola

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
3. sunnuntai ennen paastonaikaa: Ps. 18:2–­7; 1. Sam. 16:1­–13; Room. 9:11­–23; Luuk. 17:7–­10

Julkaistu Päivämiehessä 28.1.2015.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi