Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Valo pakanoille, kirkkaus Israelille

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Mooseksen laki ja aikansa temppelihurskauden käytännöt olivat tärkeitä Joosefille ja Marialle. Esikoispoika vietiin Herran temppeliin, Herran eteen. Lain mukaan temppelissä käynti oli perusteltua sekä äidin että lapsen vuoksi. Äidin tuli viedä puhdistumisuhri synnyttämisen jälkeen, ja esikoispoika tuli lunastaa käyvästä uhrilahjasta. (3. Moos.12; 2. Moos. 13.)
Halpa uhri Jumalan Pojasta

Maria ja Joosef olivat vähävaraisia. He käyttivät oikeuttaan uhrata arvokkaamman karitsan sijaan kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa (3. Moos.12). Jeesuksesta, Jumalan Pojasta, riitti halpa uhri. Hän oli kuin kuka tahansa varattoman perheen pieni poikalapsi. Hänen vuokseen ei uhrattu karitsaa.

Ympärileikattu ja Herran eteen pyhitettäväksi tuotu Jeesus-lapsi oli enkelin ilmoituksen mukaan jo valmiiksi pyhä: ”Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi.” (Luuk. 1:35.) Maria ja Joosef olivat tottelevaisia ja hurskaita juutalaisia ja täyttivät käskyn jumalanpalveluksesta ja pyhittämisestä.

Hengen erottamisen lahja

Simeon ja Hanna tunnistivat ennustetun Messiaan. Simeon kuvasi näkemäänsä lasta: ”Hän on valo pakanoille ja kirkkaus Israelille.” Vanhukset kokivat suurta iloa pienestä vauvasta, jonka jumalalliseen alkuperään he uskoivat. He näkivät hänet, jota olivat odottaneet.

Simeon ja Hanna olivat nähneet monet syntiuhrit, mutta nyt he näkivät todellisen uhrin kyyhkysten jäädessä sivuosaan. Pyhä Henki ilmaisi heille, että Jeesus on heidänkin turvansa ja pelastuksensa. Jeesus on häneen uskovalle tie iankaikkiseen elämään.

Jumalan sädehtivä kirkkaus

Jeesus Jumalan sädehtivänä kirkkautena on edelleen läsnä siellä, missä kaksi tai kolme opetuslasta ovat koolla hänen nimessään. Kirkkaus on evankeliumista heijastuvaa kirkkautta Siionissa (Matt. 5:14). Toisinaan voi aivan nähdä, kun Jumala lahjoittaa ihmiselle uskon ja avaa hänen silmänsä näkemään taivastien (ks. Ap.t. 9:18).

Uskovainen saa luottaa Jumalan johdatukseen ja sanoa psalminkirjoittajan sanoin: ”Hän kuulee minua, hän kuulee hartaan pyyntöni. Kun huudan häntä avuksi, hän kuulee.” (Ps. 116:1–2.)

Evankeliumin kautta Jumalan sädehtivä kirkkaus koskettaa kuolematonta sielua. Saa uskoa omat syntinsä anteeksi. Herra kirkastaa kasvonsa. (4. Moos. 6:24–26.)

Penna Parviainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Kynttilänpäivä: Ps. 48:11–15; Mal. 3:1–2; 1. Joh. 1:5–7; Luuk. 2:22–33

Julkaistu Päivämiehessä 5.2.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi