Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

Suurin mahdollinen uhri

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 11.2.2015 00:00 | Päivämies
Markuksen evankeliumin kymmenes luku alkaa useilla keskusteluilla, joissa Jeesus yllättää kuulijansa. Niillä, jotka Vapahtajaa lähestyivät, oli esitettävänään kysymyksiä. Osalla kysyjistä oli taustalla pahansuopuus.
Farisealaiset halusivat asettaa Jeesuksen vaikean kysymyksen eteen avioerosta ja uudelleenavioitumisesta. Jeesus ilmoitti Jumalan tahdon olevan, ettei ihminen ottaisi eroa.

Opetuslapset puolestaan kokivat lasten olevan häiriöksi Jeesuksen lähistöllä, ja olisivat tahtoneet lasten pysyvän loitolla. Mestari kiinnitti huomiota lasten arvoon Jumalan silmissä ja halusi siunata heitä.

Rikas nuorukainen halusi hyväksyntää vaellukselleen, jonka luuli olevan jo tae iankaikkiseen elämään. Hän joutui varallisuutta keränneenä pettymään Vapahtajan kehotukseen myydä kaikki.

Opetuslapset huolestuivat: Mikä sitten Jumalalle on kylliksi? Miten voi yleensä tulla autuaaksi? Kaikissa keskusteluissa kuulijat joutuivat ymmälleen Jeesuksen puheista.

Jumala arvioi toisin

Pietari, tuo aktiivinen opetuslapsi, nousee jälleen esiin. Hän huomauttaa, että he ovat luopuneet Herransa vuoksi kaikesta maallisesta lähdettyään häntä seuraamaan. Matteuksen evankeliumin vastaavassa kohdassa (Matt. 19:27) Pietari kysyy vielä sitä, mitä opetuslapset tulevat tästä hyötymään.

Jeesus toteaa, että Jumalan valtakunnan lapsena saa jo tässä ajassa nauttia monenlaisista lahjoista. Jos jotkut läheiset etääntyvät armon saaneen ihmisen läheltä, tämä saa tilalle uusia, uskollisia ystäviä. Jos omaa varallisuutta ei kerry, uskonystävien tarjoamat mahdollisuudet voivat olla runsaat ja monimuotoiset. Toisaalta seuraa myös taistelua syntiä ja kiusaksia vastaan ja joskus ympäristön ylenkatsetta.

Jeesuksen tiivistys oli, että ensimmäiset voivat jäädä viimeisiksi ja viimeisimmät nousta ensimmäisiksi.

Jeesus ilmoittaa uhritiensä

Aiemmat kohtaamiset ja keskustelut ovat avaamassa sitä, mistä Vapahtaja alkaa päivän evankeliumissa kertoa omilleen. He vaeltavat Jerusalemiin johtavaa tietä. Opetuslapset ovat hämmennyksissään ja peloissaan, mitä on tapahtumassa. Jeesus alkaa kertoa heille, kuinka hänen käy täällä ajassa.

Hän joutuu vihamiesten käsiin, saa osakseen kuolemantuomion, häntä häväistään ja pilkataan ja lopulta hänet surmataan. Kuitenkaan tämä ei tule olemaan kaiken loppu. Lisäksi hän ennustaa asian, joka ei avaudu järjelle varsinkaan pelon keskellä: hän nousee kuolleista kolmantena päivänä.

Katkera kalkki

Sitten opetuslasten inhimillisyys tulee taas väkevästi esiin. Kunnianhimo ja valtapyyteet kumpuavat näkyviin Sepe­teuksen poikien, Jaakobin ja Johanneksen kysymyksessä. Veljekset haluavat näkyvän aseman Vapahtajan vieressä.

Toinen haluaa istua Jeesuksen oikealla ja toinen vasemmalla puolella, kun tämä on noussut ylös kunniaan. Silloin Jeesus tahtoo muistuttaa, kuinka vaativa tuo Jumalan asettama uhritie todellisuudessa on.

Vertauskuvallisesti Jeesus puhuu maljasta. Nykyisinkin kärsimystä verrataan katkeraan kalkkiin. Toinen vertaus liittyy kasteeseen: voivatko opetuslapset vastaanottaa sen kasteen, joka Kristuksen osaksi on pian tuleva?

Odottamatta vastausta Jeesus ennustaa opetuslasten saavan kerran kokea samaa kärsimystä, mitä heidän Herransa pian saa osakseen. Sen sijaan Jaakobin ja Johanneksen kunniapaikkoja koskevaan pyyntöön Jeesus antaa torjuvan vastauksen: se ei ole hänen tehtävänsä.

Suurin antaa suurimman uhrin

Muut opetuslapset närkästyvät veljesten puheista. Jeesus ha­luaa rauhoittaa tilanteen. Hän kuvaa maallisen esivallan hierarkkisuutta: esimiehillä on esimiehensä, kaikki vastaavat ylemmilleen. Ylimpiä asemia yleensä tavoitellaan kunnianhimoisesti.

Jeesus korostaa, ettei opetuslasten kesken suuruutta mitata käskyvallalla. Korkeimman kuuluukin yllättäen olla toisille alistettuna. Ylimmän tulee alistua ja palvella. Suurinta rakkautta on antaa elämänsä toisten puolesta.

Jeesus kuvaa itsensä Ihmisen Pojaksi, joka antaa tämän suurimman mahdollisen uhrin: oman henkensä. Kuolema tuli maailmaan yhden ihmisen tottelemattomuuden kautta. Elämä tuli ihmisille yhden ihmisen äärettömän kuuliaisuuden kautta. Hän uhrasi suurimman uhrin, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä.

Ilkka Hakulinen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Laskiaissunnuntai: Ps. 31:2-6; Hes.18:30–32; 1. Kor. 13 tai 1. Tim. 2:4–6; Mark. 10:32–45  

Julkaistu Päivämiehessä 11.2.2015.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi